logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rotametry po jednym sezonie - niemożliwy odczyt. Przyczyna, wymiana

artzie92 05 Kwi 2023 16:29 5334 3
REKLAMA
  • #1 20526399
    artzie92
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Cześć,
    Ostatnio zauważyłem, że moje rotametry przy podłogówce wyglądają okropnie i nie jestem w stanie odczytać za bardzo przepływów. Zastanawia mnie co jest powodem takiego ich stanu po jednym sezonie. Mocny kamień w wodzie, temperatury czy jakieś zabrudzenia?

Myślę o ich wymianie. Czy w takim przypadku jak wyłączę zasilania i zakręcę zawory, to po wykręceniu rotametru będzie tam lecieć woda? Czy wymieniając rotametry mogę zapowietrzyć podłogówkę (nie chciałbym tego)? Co zrobić żeby uniknąć takich sytuacji w przyszłości?

Rotametry po jednym sezonie - niemożliwy odczyt. Przyczyna, wymiana Rotametry po jednym sezonie - niemożliwy odczyt. Przyczyna, wymiana Rotametry po jednym sezonie - niemożliwy odczyt. Przyczyna, wymiana
  • REKLAMA
  • #2 20527669
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2110
    Trzeba wypłukać instalację, wymienić zład wody na nową demineralizowaną i zalać inhibitor korozji.
    Rotametry trzeba wykręcić i wymyć/wypłukać w czystej wodzie z dodatkiem delikatnego detergentu.
  • REKLAMA
  • #3 20527806
    artzie92
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    @andrzej lukaszewicz Dzięki za odpowiedź - brzmi skomplikowanie :). Czy wkyręcając roatametry jak zakręcę zasilanie i powrót to istnieje szansa zapowietrzenia?
    Rozumiem, że to czyszczenie to już raczej trzeba skorzystać z profesjonalnych uslug, czy po prostu po kolei petle zamykac i otwierać, odkręcić ostatni zawór spustowy i przepchać tak cała instalacje, jak w przypadku odpowietrzania?
  • #4 20528387
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2110
    Amatorsko możesz przepłukać dużym strumieniem wody każdy z osobna obwód i elementy pozostałej instalacji korzystajac z zaworów serwisowych na końcu belki. Po zamknięciu zaworów głównych na belkach odkręcaj po kolei te mosiężne nakrętki rotamertów od górnej belki i umyj/wypłucz je z brudu. zapowietrzenia nie musisz sie obawiać, po zalaniu górnej beli spuść minimalną ilość powietrza odpowietrznikiem
REKLAMA