logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3100 brak zasięgu po upadku - jak naprawić?

konai 22 Lis 2005 13:53 2066 8
REKLAMA
  • #1 2014912
    konai
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    mam taki przypadek przy włączeniu czasami jest zasięg i zaraz znika albo wogóle go nie ma na szukaniu recznym szuka moze z 10 sekund po czym wywala komunikat "sieci nie znaleziono"

co robić od czego zacząć??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2014985
    prorocx
    Poziom 16  
    Jesli na wyszukiwaniu recznym dzie4je sie cos takiego to nie musi byc koncówka, bo ona w szukaniu nie buierze udziału tylko przy nadawaniu. Sadze ze powinienes zacząc od wygrzania MLJONER'a ale z kolegom sie zgodze ze w domu bedzie ciezko.
    Potem stawiam na Switch'a no a na koncu na koncówke mocy [cociaz kolejnosc jest taka: 1)Switch 2) PA 3)Mljoner]

pozdro :_
    :idea:
  • #4 2015051
    konai
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    mam pytanko w jakiej temperaturze grzac aby nie uszkodzić:)

i czy sa rozne rodzaje switcha czy kazdy z nokii pasuje??

dziekuje
  • REKLAMA
  • #5 2020086
    prorocx
    Poziom 16  
    Na pytanko w jakiej temp. grzac aby nie uszkodzić:
    - mozna spekulowac ja osobiscie 350 stopni

i czy sa rozne rodzaje switcha czy kazdy z nokii pasuje:
    - nie ale z 6100 jest kompatybilny

pozdro :_
    :idea:
  • REKLAMA
  • #6 2020207
    heugoo
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Mysle ze oprogramowania nie ma sensu ruszac w koncu telfon po upadku stracil sieć. Jak nie masz odpowidniej stacji na gorace powietrze to sprobuj zwykla lutownica gazowa wygrzac koncowke mocy a switch od upadku by sie raczej nie uszkodzil. Wygrzej tez jak napiasal prorocx mljonera temperatura kolo 300 stopni choc gazowka ciezko bedzie nastawic :). Jakby co to napisz podesle ci serwisowke noki 3100
  • #7 3972957
    MirekMisiek
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    mam też nokię 3100 i na ręcznym nie widzi czy jest sens ogólnie zmieniać soft czy odrazu wygrzać Pa i reszte a i czy po wygrzaniu soft trzeba stawiać czy raczej nie?
  • #8 3973293
    czajant
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Po upadku w tych telefonach czesto odpadaja piny z pod diplexera (w zaleznosci od sily upadku), jesli telefonik nie wyszukuje sieci to nie jest to wina PA (chyba ze robi zwore), najprosciej co jest wymienic to diplexer, a ten moze byc rowniez od 6310i, 3120 (bo to te same fony) i 6100 jak to jest napisane wcesniej, zawsze mozna jeszcze zrobic crossa (czy jak sie to pisze) choc osobiscie odradzam. Jesli wgrasz nowy soft to tylko mozesz ulatwic sobie sprawe bo wykluczysz sprawe software, koniecznie wgraj jeszcze sprawdzonego pm-a. Co chodzi o sprawe temperatury grzania to jest roznie z tym, niektore foniki maja uklady na cynie bezolowiowej i czasem nawet przy 400 stopniach uklady nie bardzo chca sie odlutowac a szczegolnie koncowka. Proponuje zaczac od 300 i leciec w gore temperatura jesli nie mozna sciagnac ukladow. Sprzetow typu palnik gazowy raczej nie polecam, nie uzywalem ale widzialem kilka telefonow po dzialaniu takiego urzadzenia - rozpacz, a plyta smierdzi jak by ja ktos z pieca wyjal, mozna tylko pogorszyc sytuacje.
  • #9 3981902
    MirekMisiek
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    acha a diplexer czym wyciągać hotem czy kolbówką? ogólnie mam hota i box prodigy na ręcznym raz mi znalazło sieć na chwile ale bez idei...i właśnie nie wiem jak skrosować switcha żeby sprawdzić fona czy będzie sieć w idei bo wiem jak zrobić crosa na gsm ale na idei nie wiem jak?:/

Podsumowanie tematu

✨ Problem z brakiem zasięgu w telefonie Nokia 3100 po upadku objawia się krótkotrwałym pojawianiem się sieci lub całkowitym brakiem jej wykrywania przy ręcznym wyszukiwaniu, z komunikatem "sieci nie znaleziono". Przyczyną mogą być uszkodzenia elementów radiowych, takich jak wzmacniacz mocy (PA), switch lub mljoner (układ sterujący). Zaleca się rozpoczęcie diagnostyki od wygrzania tych elementów w temperaturze około 300-350°C, przy czym do lutowania najlepiej używać stacji na gorące powietrze, a lutownica gazowa jest mniej polecana ze względu na ryzyko uszkodzeń. Warto również sprawdzić diplexer, który często ulega uszkodzeniu po upadku i może być wymieniany na kompatybilne części z modeli 6100, 3120 lub 6310i. Modyfikacja oprogramowania (softu) jest mniej skuteczna, ale wgranie sprawdzonego PM-a może pomóc wykluczyć problemy software’owe. Przy demontażu i lutowaniu należy uważać na różne rodzaje switchy, kompatybilny jest m.in. switch z Nokii 6100. W przypadku problemów z siecią na IDEI, możliwe jest wykonanie tzw. "crossa" (przełączenia linii), choć jest to operacja zaawansowana i nie zawsze zalecana. Ogólnie, naprawa wymaga precyzyjnej diagnostyki i ostrożnego lutowania elementów radiowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA