logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MS EXCEL - Formatowanie warunkowe kolor komórki zależny od wartości w kolumnach sąsiednich

Vansen1 06 Kwi 2023 18:23 651 4
REKLAMA
  • #1 20528047
    Vansen1
    Poziom 9  
    Witam…
    Próbuję za pomocą formatowania warunkowego,
    ustawić oznaczanie kolorami komórki kolumny tabeli,
    w zależności od wartości w kolumnach sąsiednich.

Komórki kolumny A tabeli posiadają wartość zmienną. Bez stałej górnej wartości granicznej.
    Suma wartości komórek kolumny B+C wynosi dokładnie tyle co wartość w komórkach kolumny A.

Początkowo zadanie wydawało się dla mnie proste

Gdy wartość w komórce kolumny B będzie taka sama jak w komórce kolumny A
    wówczas kolor komórki w kolumnie D będzie miał kolor zielony
    kod: =$C4=$B4
    MS EXCEL - Formatowanie warunkowe kolor komórki zależny od wartości w kolumnach sąsiednich

Gdy wartość w komórce kolumny C będzie taka sama jak w komórce kolumny A
    wówczas kolor komórki w kolumnie D będzie miał kolor czerwony
    kod: =$D4=$B4

Gdy wartość w komórce kolumny B będzie mniejsza od wartości w komórce kolumny A
    wówczas kolor komórki w kolumnie D będzie miał kolor żółty
    kod: =$C4<$B4

Podany kod oczywiście działa, ale nie tak jak tego oczekiwałem. Teraz żółtym kolorem wypełnione są również komórki które powinny mieć kolor czerwony.
    Zapomniałem o ważnym szczególe.

Tym razem sumy wartości znajdują się za równo w komórkach kolumny B oraz C.
    Suma wartości komórek kolumny B+C ma równać się wartości komórek z kolumny A
    Tak więc gdy wartość komórki kolumny B będzie mniejsza od wartości w komórce kolumny A
    to jej graniczna dolna wartość jest większa od (0). Czyli (1)
    Natomiast w komórce kolumny C będzie znajdować się różnica wartości.

Mam problem z ustawieniem formatowania warunkowego do kolorowania komórek kolumny D na kolor żółty.
    Przypuszczam że przyczyną jest brak podania granicznej wartości dolnej czyli (1)
    Górna wartość graniczna jest niemożliwa do ustawienia gdyż jest cały czas zmienna.
    Uwzględniając przy tym różnicę z komórki kolumny C.

Proszę o pomoc.
    W załączeniu dołączam przykładowy plik MS Excel
    Z działającym formatowaniem warunkowym dla kolorów zielony i czerwony.
    Załączniki:
    • Kolory_komórek.xlsx (10.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20528075
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Można tak:
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    W zasadzie można też cały zakres sformatować ręcznie (bezwarunkowo) na żółto, a pozostawić formatowanie warunkowe na czerwono i zielono. Formatowanie warunkowe zawsze ma priorytet nad formatowaniem stałym (ręcznym).
    Załączniki:
    • Kolory_komórek.xlsx (11.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 20528109
    Vansen1
    Poziom 9  
    Czyli że:
    Wartość komórki C4 jest mniejsza od B4 oraz wartość komórki D4 jest mniejsza od B4

W zasadzie nie widzę tutaj żadnego odniesienia do wartości komórek kolumny A
    Ważne jednak że działa.

Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 20528115
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Nie widzisz zależności od kolumny A, bo wprowadziłeś sobie mylące oznaczenia kolumn. Kolumna, którą sobie oznaczyłeś jako A jest dla Excela kolumną B itd. jest przesunięcie o jedną literę.
  • #5 20528244
    Vansen1
    Poziom 9  
    No tak, znowu zapomniałem o ważnym szczególe
    Jeszcze raz dzięki za pompc.
REKLAMA