logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router TP-Link Archer AX55 V1 - Po zaniku zasilania uruchamia się i świeci tylko dioda zasilania

slad 08 Kwi 2023 11:11 2004 11
REKLAMA
  • #1 20530511
    slad
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Witam
    Router po zaniku zasilania uruchamia się (zapalają się wszystkie diody) a po chwili zapala się tylko diada zasilania. Nie można zalogować się w żaden sposób do ustawień, po wpisaniu IP 192.168.0.1, brak strony logowania. "Zwykły reset" przyciskiem resetu nie przynosi żadnej poprawy urządzenie zachowuje się tak jak napisałem w pierwszym zdaniu. Można po przytrzymaniu przycisku resetu (po zapaleniu pomarańczowej diody Internet) można wgrać (wydaje się, że poprawnie jest końcowe potwierdzenie o pełnym sukcesie i prośba ręcznego resetu) firmware od TP-Linka wygrywałem tylko oryginalne https://static.tp-link.com/upload/firmware/2023/202303/20230310/Archer%20AX55_V1_230213.zip
    Terminal PuTTY po podłączeniu przez łącze szeregowe wyświetla mi takie informacje jak w załączniku:
    ax55.txt (62.08 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Proszę o pomoc w dalszej próbie naprawy, wydaje się, że problem leży w oprogramowaniu routera. Jak go przywrócić do oryginalnego oprogramowania.
  • REKLAMA
  • #3 20530704
    xXlXx
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Próbowałeś przywrócić ustawienia fabryczne i dostać się przez przeglądarkę ? Sieci WiFi się pojawia ?
  • #4 20530794
    slad
    Poziom 11  
    rtesadfg56 napisał:
    Nie dziala opcja w tp link z ustawieniem adresu 192.168.0.66 i podlaczeniu pod WAN i wgraniu przez TFTP ?

Przez WAN nie łączy się z TFTP ale po wpięciu do 1 portu tak, co robiłem:
    - ustawiam IP karty 192.168.0.66
    - uruchamiam serwer TFTP (wybieram ścieżkę do firmware, i ustawiony adres IP)
    - uruchamiam PuTTY
    - włączam ruter z naciśniętym przyciskiem resetu
    - w Putty
    ustawiam IP routera, komenda: setenv ipaddr 192.168.0.1
    ustawiam IP servera, komenda: setenv serverip 192.168.0.66
    poleceniem tftpboot wgrywam soft poprzez TFTP
    - TFTP zgłasza wgranie softu
    - reset routera sytuacja bez zmian

Terminal PuTTY wyświetla mi takie informacje jak w załączniku:
    ax55_tf...txt (3.46 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Co robię źle? proszę o podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #6 20533274
    slad
    Poziom 11  
    rtesadfg56 napisał:
    Zastanawia mnie czemu w logu partycja ART z mac adresem sie nie zgadza. W starych tp linkach mac adress byl w hex 0001FC00. U ciebie jest nand i dupa bez sprzetu.

Mam programator, może dałoby się zaprogramować pamięć klipsem, ale jakim wsadem? Czy trzeba jakoś specjalnie go przygotować (edytować w hexedytorze)?. Czy jest gdzieś w sieci gotowy wsad do tego TP-Linka z pamięcią GD5F1GQ5REYIG?
  • #7 20533402
    rtesadfg56
    Poziom 29  
    Ocena: 255
    Ostatnio modowalem router tp linka z 4MB na 8 MB tylko to stary typ na SPI NOR. Co do mojego poprzedniego postu to sie pomylilem.
    Chyba nie masz programatora ch341a ? Sprobuj najstarsze oprogramowanie wgrac.
  • REKLAMA
  • #8 20533525
    slad
    Poziom 11  
    rtesadfg56 napisał:
    Chyba nie masz programatora ch341a ? Sprobuj najstarsze oprogramowanie wgrac.

Mam REVELPROG-IS, spróbuję poszukać jak najstarszą wersję, zobaczymy jaki będzie efekt.
  • #9 20534608
    rtesadfg56
    Poziom 29  
    Ocena: 255
    slad napisał:
    Czy jest gdzieś w sieci gotowy wsad do tego TP-Linka z pamięcią GD5F1GQ5REYIG?

Nie znajdziesz bo po wgraniu beda problemy, chodzi mi o radio (dane kalibracyjne). Nand nie raportuje uszkodzenia (bad blok) z tych logow ktore tu wyslales. Dumpa zrobisz i bedzie latwo modowac.
  • #10 20569317
    slad
    Poziom 11  
    rtesadfg56 napisał:
    slad napisał:
    Czy jest gdzieś w sieci gotowy wsad do tego TP-Linka z pamięcią GD5F1GQ5REYIG?

Nie znajdziesz bo po wgraniu beda problemy, chodzi mi o radio (dane kalibracyjne). Nand nie raportuje uszkodzenia (bad blok) z tych logow ktore tu wyslales. Dumpa zrobisz i bedzie latwo modowac.

Wgranie najstarszej wersji firmware nie zmienia sytuacji, zamieszczam dump pamięci GD5F1GQ...bin (128 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik., jeżeli możecie proszę o analizę i ewentualne korekty błędów aby przywrócić do sprawności router.
  • #11 20569443
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5484
    @slad
    Zasilacz podmieniałeś?
    Sprawdzałeś ten stary pod obciążeniem?
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Router TP-Link Archer AX55 V1 po zaniku zasilania uruchamia się, ale po chwili świeci tylko dioda zasilania, co uniemożliwia dostęp do ustawień przez IP 192.168.0.1. Próby resetowania urządzenia oraz wgrywania firmware przez TFTP nie przynoszą efektów. Użytkownik podejrzewa problem z oprogramowaniem routera i poszukuje sposobów na przywrócenie oryginalnego oprogramowania. W dyskusji poruszane są różne metody, w tym użycie programatora pamięci oraz analiza dumpa pamięci, a także sugestie dotyczące sprawdzenia zasilacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA