logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z poprawnym podłączeniem modemu Technicolor CGA2121 (KONCENTRYK)

piotrbo2 09 Kwi 2023 17:10 1365 11
REKLAMA
  • #1 20532153
    piotrbo2
    Poziom 3  
    Cześć, mam problem z podłączeniem routeru Technicolor CGA2121 tak by działała sieć wifi i ethernet.

Router miałem zawsze podpięty przy telewizorze ale postanowiłem go przenieść do sypialni gdzie mam komputer. Modem był do tej pory podłączony zasilaczem, kablem ethernet (pociągniętym przez pokój do kompa) i kablem koncentrycznym przy telewizorze.

Teraz modem podłączyłem zasilaczem do gniazdka przy komputerze i liczyłem, że będzie od razu działać na wifi (z drugiego pokoju jest bardzo przeciętny sygnał i bez kabla ethernet przeglądanie neta na wifi było katorgą, dlatego kiedyś pociągnąłem etherneta). Niestety ale nie pykło, wifi normalnie widzi da się połączyć ale wyświetla się, że przy nazwie sieci, że brak dostępu do internetu i że sieć zabezpieczona. Na poprzednich podłączeniach wifi działa tylko wiadomo słaby sygnał. Jak od routera odłączyłem koncentryka (na starych podłączeniach) to po kablu internetu też nie mam.

Ewidentnie problem jest odnośnie koncentryka bez którego ten router nie działa. Czy ten router musi być koniecznie z nim podłączony by działał internet na wifi i po kablu?

Proszę o pomoc jak to ogarnąć.
  • REKLAMA
  • #2 20532169
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    piotrbo2 napisał:
    Cześć, mam problem z podłączeniem routeru Technicolor CGA2121 tak by działała sieć wifi i ethernet.

Żarty sobie robisz na forum??? Przecież w tym urządzeniu internet dostarczony jest przez przewód koncentryczny gdzie jest wbudowany modem DOCSIS i dalej rozprowadzany przez wifi czy ethernet.
  • #3 20532186
    piotrbo2
    Poziom 3  
    Ale spokojnie, po co te uniesienia? Dokładnie opisałem w czym problem, a skoro pytam to mam prawo nie wiedzieć, chyba proste?
  • REKLAMA
  • #4 20532200
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1231
    Kabel koncentryczny łączy Twój modem z resztą świata, więc jest niezbędny do działania Internetu.
  • REKLAMA
  • #5 20532216
    piotrbo2
    Poziom 3  
    Czyli jedyne rozwiązanie to kupno długiego kabla koncentrycznego i pociągnięcie go obok kabla ethernetowego?
  • #6 20532262
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    Jednak troszeczkę wiedzy trzeba by posiadać żeby się nie ośmieszyć i nie wiedzieć jak ma się doprowadzony internet do mieszkania.
  • #7 20532270
    gkwiatkowski
    Gdzie chcesz mieć WiFi?
    Na końcu kabla Ethernet w sypialni można zamontować najtańszy Access Point lub router ustawiony w trybie Access Point.
  • #8 20532294
    piotrbo2
    Poziom 3  
    Na razie to zależy mi przede wszystkim by przenieść router do sypialni tam gdzie jest komputer i mieć możliwość wszystko podłączyć.
  • #9 20532309
    gkwiatkowski
    Dlaczego modem chcesz mieć w sypialni?
  • #10 20532387
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5489
    piotrbo2 napisał:
    Na razie to zależy mi przede wszystkim by przenieść router do sypialni tam gdzie jest komputer

Technologia DOCSIS ma to do siebie, że sygnał na modemie jest ustawiany tam, gdzie modem jest pierwotnie zainstalowany.
    DOCSIS ma kanały dosyłania internetu (DownStream) i wysyłania internetu (UpStream), zatem jak dołożysz przewód koncentryczny, to zmienią się wartości sygnałów na modemie w owych kanałach.
    Pytanie, jakie wartości miał modem w miejscu pierwotnym.
    Licz się z tym, że jak dołożysz przewód koncentryczny, to tłumienia na kanałach DS/US będzie tak wysokie, że modem się z siecią nie połączy.
    Lub sygnał będzie na granicy wartości i modem może się resetować.
    piotrbo2 napisał:
    Czy ten router musi być koniecznie z nim podłączony by działał internet na wifi i po kablu?

To warunek niezbędny, by modem w ogóle zalogował się do sieci operatora.
  • #11 20532433
    piotrbo2
    Poziom 3  
    >>20532309
    Po prostu tak mi będzie teraz wygodniej, tam gdzie jest zawadza mi i tyle. Poza tym zmieniam teraz trochę wystrój mieszkania, wymieniam m.in. gniazdka przy TV bo jest mi za mało, to przy okazji chciałbym jakoś sensownie przenieść sobie modem tam gdzie mi pasuje i mieć przy tym potrzebną instalację.

Dodano po 4 [minuty]:

>>20532387
    Hmm...
    To jak nie kabel to może gniazdko?
  • REKLAMA
  • #12 20537527
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5489
    piotrbo2 napisał:
    To jak nie kabel to może gniazdko?

A to gniazdko do jakiego sygnału podłączysz?

Pomijam już tutaj fakt, że to gniazdko, to nie może być zwykłe gniazdko TV/SAT - do telewizji kablowej/internetu kablowego DOCSIS, potrzebne jest gniazdko z wyjściem DATA.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podłączeniem modemu Technicolor CGA2121 w nowej lokalizacji, co skutkuje brakiem dostępu do internetu przez WiFi i Ethernet. Modem był wcześniej podłączony do telewizora, a teraz przeniesiony do sypialni. Kluczowym problemem jest brak kabla koncentrycznego, który jest niezbędny do działania modemu, ponieważ łączy go z siecią dostawcy. Użytkownicy sugerują, że jedynym rozwiązaniem jest zakup długiego kabla koncentrycznego lub zastosowanie gniazdka z wyjściem DATA, aby modem mógł się prawidłowo połączyć z siecią. Wskazano również na znaczenie sygnału DOCSIS, który może być osłabiony przez długie kable.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA