logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z Internetem stacjonarnym play - Modem Technicolor CGA2121

kuba21111 04 Paź 2021 23:15 16467 9
REKLAMA
  • #1 19640505
    kuba21111
    Poziom 3  
    Miesiąc temu zakupiłem internet stacjonarny w play, monter zainstalował i wszystko skonfigurował i przez miesiąc wszystko działało bez zarzutu.
    Dzisiaj wyłączyłem modem z prądu na kilka godzin i po podłączeniu go ponownie dioda zasilania na kilka sekund zapala się a później miga co około sekundę. Możliwe jest połączenie się z modemem ale cały czas jest brak internetu. (Wcześniej też odłączałem go z prądu i po podłączeniu go spowrotem po kilku minutach dioda przestawała migać i internet zaczynał działać)
    Resetowałem modem kilka razy, konfigurowałem na nowo niestety problem nie ustępuje
    Będę wdzięczny za pomoc jeśli ktoś wie jak ten problem rozwiązać :)
  • REKLAMA
  • #2 19640525
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1224
    Czy kabel koncentryczny jest podłączony do modemu?
  • REKLAMA
  • #3 19640529
    kuba21111
    Poziom 3  
    Tak, go też już wyjmowałem i wkładałem ponownie, zauważyłem też że dioda zasilania miga także kiedy kabel koncentryczny jest odłączony
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19640548
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1224
    Czy możesz zalogować się na jego stronę WWW i poszukać w opcjach parametrów sygnału DOCSIS?
  • #5 19640549
    kuba21111
    Poziom 3  
    Problem z Internetem stacjonarnym play - Modem Technicolor CGA2121
  • #6 19640573
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5422
    @kuba21111
    Modem nie wykrył żadnego sygnału DOCSIS (choć niby 1 kanał downstream wykrył a powinno być tych kanałów od 16 do 24, i nie wykrył żadnego kanału upstream a powinno być tych kanałów od 4 do 6) i dlatego nie zalogował się do sieci operatora i nie pobrał provisioningu z CMTSa - przyczyn może być kilka i na żaden nie masz wpływu:
    - uszkodzony modem,
    - uszkodzony zasilacz od modemu,
    - jakaś awaria sieci/w sieci po stronie operatora.
    Sam tego nie zweryfikujesz - dzwon do operatora i to zgłaszaj.
  • #7 19640581
    kuba21111
    Poziom 3  
    Ok dzięki za pomoc, wybiorę się dzisiaj do punktu play i zobaczę co powiedzą
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 19640604
    KOCUREK1970
    kuba21111 napisał:
    wybiorę się dzisiaj do punktu play i zobaczę co powiedzą

Punkty zajmują się sprzedażą usług, a nie serwisem czy przyjmowaniem zgłoszeń - to weryfikuje operator, po uprzednim zgłoszeniu tego faktu operatorowi przez klienta na infolinię.
    Sklep nie sprawdzi modemu, bo pewnie nawet nie mają tam sieci kablowej z sygnałem DOCSIS PLAYa, nie zweryfikują modemu bez sygnału, a czy coś nie walnęło na linii u klienta też nie zweryfikują bo to może być problem lokalny w miejscu zamieszkania klienta.
  • #9 19640956
    kuba21111
    Poziom 3  
    Zadzwoniłem i faktycznie w mojej okolicy mają jakąś awarie, dzięki za pomoc
  • #10 19641021
    KOCUREK1970
    @kuba21111
    To czekasz cierpliwie aż to naprawią.

Za tyle dni kiedy to nie działało, możesz zgłosić pisemną reklamację i żądać w niej obniżenie abonamentu za tyle dni ile nie działało, dodatkowo można żądać odszkodowania.
    Odszkodowanie i zwrot abonamentu za cały czas kiedy to nie działało, liczymy tak - abonament dzielisz przez liczbę dni w miesiącu, wychodzi jakaś cyfra i to mnożysz razy liczbę dni kiedy nie działało.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z modemem Technicolor CGA2121 po odłączeniu go od zasilania. Po ponownym podłączeniu dioda zasilania miga, a internet nie działa. Użytkownik sprawdził kabel koncentryczny oraz resetował modem, jednak problem nie ustępuje. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali sprawdzenie sygnału DOCSIS oraz skontaktowanie się z operatorem, co ujawniło awarię w okolicy. Użytkownik został poinformowany o możliwości zgłoszenia reklamacji i żądania obniżenia abonamentu za czas braku usługi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA