logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Połączono bez Internetu - Błąd połączenia sieciowego po wymianie routera Multimedia

Śmigiel14 04 Maj 2021 19:46 11043 21
  • #1 19416637
    Śmigiel14
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Witam. Dziś monter wymienił mi ruter i działa on normalnie moja sieć wi-fi jest widoczna. Problemem jest to że nie mogę się z nią połączyć widnieje komunikat "połączono bez Internetu". Na PC po kablu natomiast połączenie niby jest a za chwilę go nie ma a jeśli jest to i tak ono nie działa. Na moje oko jest ona jakby zablokowana ale na infolinii niczego się nie dowiedziałem dlatego piszę ten post. Sprawdzilem e-boka multimedia ale tam też sieć jest aktywowana. Jeśli są potrzebne jeszcze jakieś informacje oczywiście je podam.
  • #2 19416642
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15539
    Odłącz na chwilę router z prądu i sprawdź na początek.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19416659
    Śmigiel14
    Poziom 5  
    To już robiłem trzy razy niestety nic nie pomogło sieć konfiguruje się tak samo.
  • #4 19416667
    sosarek

Poziom 43  
    Co to za router, dlaczego został wymieniony?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19416682
    Śmigiel14
    Poziom 5  
    Jest to ruter technicolor CGA2121 wymienony został przez dostawcę z powodu wykupienia szybszego łącza.
  • #6 19416711
    sosarek

Poziom 43  
    No i w takim razie skoro był monter do sprzęt został skonfigurowany co więc w takim razie
    Śmigiel14 napisał:
    sieć konfiguruje się tak samo.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19416727
    Śmigiel14
    Poziom 5  
    Monter powiedział mi że już nie muszę nic robić jeśli jednak po 10 minutach Internet nie będzie działał (jak się stało) należy zresetować ruter co oczywiście zrobiłem. Na urządzeniach mobilnych sytuacja wygląda jak na podanym zrzucie ekranu. Połączono bez Internetu - Błąd połączenia sieciowego po wymianie routera Multimedia
  • #8 19417034
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5490
    @Śmigiel14
    A nie jest czasem tak, że trzeba siec wifi w MM wykupić, bez płacenia za to nie działa?
  • #9 19417050
    Śmigiel14
    Poziom 5  
    Jestem w multimedi od kilku lat i nigdy nie doplacałem dodatkowo za wi-fi ale i tak nawet kablem eternet przy PC Internet nie działa.
  • #10 19417066
    KOCUREK1970
    @Śmigiel14
    MM ma całkowicie zablokowany dostęp do GUI w swych modemorouterach, nie sprawdzimy niczego.

Może modem jeszcze nie pobrał nowego provisioningu - zresetuj go guzikiem na obudowie, reset guzikiem 30 sekund, potem puść guzik i poczekaj, aż się modemorouter zaloguje do sieci operatora itd

Modem na obudowie ma diody, możesz opisać/zrobić fotkę lepiej, jak się te diody i czy w ogóle palą.
    Nie można też wykluczyć jakiejś awarii po stronie operatora.
  • Pomocny post
    #11 19417079
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    A Multimedia na infolinii może się zalogować na router albo w inny sposob sprawdzić jego stabilność? To jest modem kablowy, więc tam są jakieś parametry typu jakość sygnału, a poza tym można sprawdzić czy się ostatnio restartował.

W zdrowym świecie powinno być tak, że fakt czy modem jest połączony do internetu czy nie, nie powinno mieć wpływu na to czy komputer jest połączony do tego routera. Także jak dostajesz z komputera powiadomienie co chwilę, że sieć jest rozłączona, to w zdrowym świecie powinno oznaczać, że router się po prostu restartuje co chwilę. No ale niestety Windows to nie jest zdrowy system - i jest możliwe, że połączenie lokalne komputera z routerem cały czas działa, ale Windows kładzie i podnosi to sam, bo wykrywa że znika dostęp do Internetu.

W każdym razie - wpierw spróbuj uzyskać stabilnie działające połączenie po ethernecie (kablu) to wykluczysz chociaż jakieś problemy z samym WiFi. Jeżeli router się co chwilę restartuje (powinno być na kontrolkach to widać) to uderzaj na infolinię i żądaj, żeby się zdalnie zalogowali i sprawdzili stabilność. Możliwe, że w panelu Multimedia jakieś tego typu dane będą (tak wynika z tej instrukcji obsługi: https://www.multimedia.pl/Multimedia.pl/media/Instrukcje/1.pdf - że na paneli klienta Multimedia jakiś status modemu można odczytać).

Edit: a jak po kablu widzisz te problemy, to upewnij się, że masz kabel ethernetowy dobrej jakości (np. nie jakiś robiony w domu przez sąsiada przed 10 laty) i że masz go prawidłowo wpiętego po obu końcach - czyli zarówno do komputera jak i routera.
  • #12 19417088
    KOCUREK1970
    @takijasiu @Śmigiel14
    MM to teraz obecnie Vectra, nie wiem czy już przenosiny MM do Vectry się zakończyły, ale może się okazać, że trzeba będzie wbijać pod https://ebok.vectra.pl/#/login
  • #13 19417089
    Śmigiel14
    Poziom 5  
    Połączono bez Internetu - Błąd połączenia sieciowego po wymianie routera Multimedia Zrestowałem trzymajac 30 sekund guzikiem z tyłu rutera niestety dalej to samo. Co do lampek pierwsza i druga świeci się ciągle trzecia w momencia robienia zdjęcia tez świeciła się ciągle jednak po czasie zaczeła powoli migać a potem znowu zaczęła świecić ciągle. Czwarta miga natomiast ciągle i bardzo szybko.

Dodano po 10 [minuty]:

takijasiu napisał:
    A Multimedia na infolinii może się zalogować na router albo w inny sposob sprawdzić jego stabilność? To jest modem kablowy, więc tam są jakieś parametry typu jakość sygnału, a poza tym można sprawdzić czy się ostatnio restartował.

W zdrowym świecie powinno być tak, że fakt czy modem jest połączony do internetu czy nie, nie powinno mieć wpływu na to czy komputer jest połączony do tego routera. Także jak dostajesz z komputera powiadomienie co chwilę, że sieć jest rozłączona, to w zdrowym świecie powinno oznaczać, że router się po prostu restartuje co chwilę. No ale niestety Windows to nie jest zdrowy system - i jest możliwe, że połączenie lokalne komputera z routerem cały czas działa, ale Windows kładzie i podnosi to sam, bo wykrywa że znika dostęp do Internetu.

W każdym razie - wpierw spróbuj uzyskać stabilnie działające połączenie po ethernecie (kablu) to wykluczysz chociaż jakieś problemy z samym WiFi. Jeżeli router się co chwilę restartuje (powinno być na kontrolkach to widać) to uderzaj na infolinię i żądaj, żeby się zdalnie zalogowali i sprawdzili stabilność. Możliwe, że w panelu Multimedia jakieś tego typu dane będą (tak wynika z tej instrukcji obsługi: - że na paneli klienta Multimedia jakiś status modemu można odczytać).

Edit: a jak po kablu widzisz te problemy, to upewnij się, że masz kabel ethernetowy dobrej jakości (np. nie jakiś robiony w domu przez sąsiada przed 10 laty) i że masz go prawidłowo wpiętego po obu końcach - czyli zarówno do komputera jak i routera.

Co do infolinii dzwonilem dwa razy po odczekaniu pół godziny pani powiedziała mi że nie ten dział (w internecie widnieje jeden numer obsługi klienta) ale cóż dopytalem więc o przekierowanie na ten dział to pani powiedziała że ona tak nie może ale wyśle adnotacje żeby ten odpowiedni dział odzwonił kiedy odbierze aktualną kolejkę. Poczekałem 5 godzin brak teleofonu. Zadzwoniłem ponowinie po odczekaniu drugi raz pół godziny w kolejce otrzymałem tą samą odpowiedź prosiłem żeby faktycznie ktoś odzwonił ale do teraz teleofnu się nie doczekałem. Na ebok również patrzyłem niby wszystko poprawnie skonfigurowane jest.
    Będąc przy kablu na pewno jest dobry śluży mi mniej więcej 2 lata i nigdy nie miałem z nim problemu. Dopiero po wymianie rutera nastały te problemy.
  • Pomocny post
    #14 19417147
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ogólnie wydaje się, że istotna jest ta druga kontrolka od góry. W znanych mi modemach kablowych tego typu kontrolka zachowuje się wyraźnie inaczej w momencie nawiązywania sesji. Czyli jak odłączysz modem od pradu na moment i następnie włączysz, Nie wiem czy tak będzie też przy tym modemie MM, ale sprawdzić zawsze warto. Po ponownym włączeniu do prądu ta kontrolka powinna częstotliwością mrugania zasygnalizować, że się zestawiła sesja modemu kablowego. To prawdopodobnie jedyna rzecz, jaką możesz sam sprawdzić.

Niestety nie jestem w stanie stwierdzić, czy po prawidłowym połączeniu powinna ona się świecić czy właśnie nie świecić, ale patrząc na to jak się zachowują kontrolki WiFi i LAN (trzecia i czwarta), czyli że się ogólnie świecą, a czasami gasną, można przypuszczać że druga od góry kontrolka się zachowa podobnie. Czyli one gasną jak coś jest transmitowane - ale ta druga od góry bezpośrednio po włączeniu urządzenia powinna zasygnalizować że się zestawia połączenie.

Kontrola czwarta (LAN) mruga, bo urządzenia podpięte kablowo cośtam wysyłają i ta kontrolka po prostu pokazuje, że coś się dzieije na interfejsie. Podobnie kontrolka tzecia (WiFi) gdy mruga to znaczy, że jest na WiFi jakaś aktywność.

Ponieważ operator nie daje możliwości zajrzenia lokalnie w statystyki modemu, to możesz zrobić 3 rzeczy tylko:
    1) ocenić wzrokowo czy kontrolka druga zachowuje się inaczej chwilę po podłączeniu do zasilania
    2) sprawdzić z poziomu podłączonego kablowo komputera czy połączenie kablowe do routera masz stabilne - no ale jeżeli Windows rozłącza sam bo wykrywa że nie ma dostępu do Internetu to będzie bardzo trudne dla Ciebie (musiałbyś ustawić statycznie adres z właściwej podsieci na interfejsie w Windows)
    3) skutecznie skontaktować się z infolinią na której mogą się zalogować na modem zdalnie i sprawdzić jego parametry

Może akurat jest awaria jakaś większa i stąd modem się nie synchronizuje.
  • Pomocny post
    #15 19417218
    KOCUREK1970
    @Śmigiel14
    A w tym portalu abonenta, nie ma czasem informacji czy modeorouter jest online?
    Powinna być informacja o nowym modemie i napis online.
  • #16 19417718
    Śmigiel14
    Poziom 5  
    Dziś ponownie dzownilem na infolinię o ironio robiąc to samo teraz dodzwoniłem się do właściwego działu a konsultant tłumaczył że to przez majówke takie problemy z dodzwonieniem się. Zrestowano coś zdalnie (nie powiedziano mi co) i po różnych czynnościach pomocy technicznej problem dalej jest ten sam i końcowo serwisant do mnie przyjedzie ale to dopiero w piątek.
    Wspominania druga lampka od góry przy resecie miga po mniej więcej 2 minutach świeci stale a po kolejnych 30 sekundach znowu zaczęła migać do tego po chwili zgasła na mniej więcej 10 sekund (przy czym pierwsza w ogóle zgasła na te 10 sekund) i po krótkim miganiu wróciła do stałego.

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

Co do Vectry nie mogę się na nią zalogować więc nie przeniesiono jeszcze multimedii.

Dodano po 2 [minuty]:

KOCUREK1970 napisał:
    @Śmigiel14
    A w tym portalu abonenta, nie ma czasem informacji czy modeorouter jest online?
    Powinna być informacja o nowym modemie i napis online.

Połączono bez Internetu - Błąd połączenia sieciowego po wymianie routera Multimedia
    Na ebok patrzyłem to wszystko jest ok.
  • Pomocny post
    #17 19417904
    KOCUREK1970
    Śmigiel14 napisał:
    Co do Vectry nie mogę się na nią zalogować więc nie przeniesiono jeszcze multimedii.

Ale w tym starym miejscu masz w tym portalu jakieś info o tym nowym modemie?
    Czy jest tam prawidłowa nazwa pokazana tego nowego modemoroutera, czy ma on status online?
  • #18 19417916
    Śmigiel14
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:
    Śmigiel14 napisał:

Ale w tym starym miejscu masz w tym portalu jakieś info o tym nowym modemie?
    Czy jest tam prawidłowa nazwa pokazana tego nowego modemoroutera, czy ma on status online?

Jedyna strona jakiej adres przekazała mi multimedia jest ebok na którym wydaje mi się że wszystko jest w porządku. Połączono bez Internetu - Błąd połączenia sieciowego po wymianie routera Multimedia Połączono bez Internetu - Błąd połączenia sieciowego po wymianie routera Multimedia
  • Pomocny post
    #19 19417924
    takijasiu
    Poziom 25  
    Niby byś mógł w panelu MM zmodyfikować ustawienia sieci WiFi - tylko pytanie czy byś mógł potem wrócić do poprzednich, bo jak nie to byś musiał przekonfigurować w domu urządzenia które korzystają z sieci WiFi.

Celem modyfikacji byłoby sprawdzenie czy MM się komunikuje z Twoim modemem. Tzn. zakładam, że po zmianie uswtawień na panelu napis "Sieć skonfigurowana" pojawi się dopiero wówczas gdy rzeczywiście z modemu wróci informacja, że sieć się skonfigurowała. Powinieneś też widzieć zmianę nazwy rozgłaszanego WiFi, jeżeli zmienisz nazwę.
  • #20 19417929
    Śmigiel14
    Poziom 5  
    Nazwę sieci dla testu czy coś to da już zmieniłem i nazwa faktycznie się zmieniała ale efektów brak. Natomiast tych opcji kanałow nie robiłem do tego jak wczoraj patrzyłem były na "włączyć " przez co zakłada "kanał" była nieaktywna z tego wynika że ta zmianę dokonał operator podczas dzisiejszej rozmowy ale niczego ona nie dała. A sam nie orientuje się w tych kanałach i nie wiem co mam tu zmienić żeby mogło pomóc.
  • Pomocny post
    #21 19418057
    KOCUREK1970
    Śmigiel14 napisał:
    Nazwę sieci dla testu czy coś to da już zmieniłem i nazwa faktycznie się zmieniała ale efektów brak.

Efekty to inna sprawa - tu pytanie, czy taka zmieniona siec została wygenerowana przez sam modemorouter?
    Jeśli tak, to jakiś kontakt ma modem z siecią operatora.
  • #22 19418504
    Śmigiel14
    Poziom 5  
    Końcowo problem się naprawił nagle po 2 dniach sieć zaczęła działać nie wiem dlaczego. Dziękuję Wam bardzo za próbę pomocy :).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z połączeniem internetowym po wymianie routera Technicolor CGA2121 przez dostawcę Multimedia. Mimo że sieć Wi-Fi jest widoczna, pojawia się komunikat "połączono bez Internetu", a połączenie kablowe również nie działa stabilnie. Użytkownik próbował resetować router, jednak problem nie ustąpił. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie statusu modemu w panelu e-bok, a także zresetowanie go przyciskiem. Po kilku dniach problem niespodziewanie się rozwiązał, a sieć zaczęła działać.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA