logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odcinanie pół sekcji w panelach 445W bifacial Astroenergy: z 32V na 40V, czy to możliwe?

varon23 10 Kwi 2023 15:53 624 19
  • #1 20533269
    varon23
    Poziom 11  
    Ocena: 39
    Witam. Posiadam kilka nowych paneli 445w bifacial astroenergy. W kazdym jest uszkodzenie jednego ciasteczka przy brzegu. Nie ryzykując postanowiłem odciąć jedną sekcję degradując z 48v na 32v. Działa idealnie. Na kamerze termowizyjnej podczas obciążenia nie ma hotpointów. Równomiernie sie nagrzewa od słońca .
    Natomiast wpadłem na pewien pomysł i tutaj pytanie. Czy mogę odciąć jednak tylko pół sekcji korzystając z 8v ? Uzyskałbym wtedy 40v zamiast 32v czy jednak każda sekcja musi mieć tyle samo ? Wykonałem zdjecie poglądowe jai wygląda to teraz i jakbym chcial to zrobic. Pozdrawiam Odcinanie pół sekcji w panelach 445W bifacial Astroenergy: z 32V na 40V, czy to możliwe? Odcinanie pół sekcji w panelach 445W bifacial Astroenergy: z 32V na 40V, czy to możliwe?
  • #2 20533297
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    Jak dasz rady poprzecinać busbary i popodłączać się stabilnie kablami, to tak.
  • #3 20533299
    varon23
    Poziom 11  
    Tak mam już na to pomysł jak zrobic to porządnie i bezpiecznie natomiast czy to nie bedzie miało wpływu na resztę panelu / falownik. Że dwie sekcje mają 16v a jedna 8v ? Panele łączone równolegle
  • #4 20533309
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    W panelu sekcje są łączone szeregowo 12+12+8 to 32
    I do tego który ma 32 podłączasz równolegle też 32, napięcia przy połączeniu równoległym muszą być takie same,
  • #5 20533317
    varon23
    Poziom 11  
    Przepraszam. Mój błąd juz poprawiłem miało byc 16v a napisałem 12. Czyli jak mam 16+16+8 to da nam 40v to nie bedzie miało jakiegoś negatywnego wpływu jezeli kazdy bedzie identycznie przerobiony ? Wiadomo ze w akumulatorach by to nie zdało egzaminu dlatego wolałem zapytac jak to jest w przypadku ogniw ;)
  • #6 20533324
    3301
    Poziom 34  
    Dlaczego w aku miałoby się nie sprawdzić, łącząc równolegle ogniwa czy panele czy cokolwiek o takim samym napięciu to jest ok
  • #7 20533333
    varon23
    Poziom 11  
    Chodzi bardziej o pojemność. Czyli coś czego ogniwa nie posiadają. Z tego co wiem nie można łączyć akumulatorów o różnych pojemnościach- ale to juz inny temat. Mnie zastanawiało co sie stanie jak jedna sekcja pojedynczego panelu bedzie miała inne napiecie ☺️
  • #8 20533369
    k_pec
    Poziom 34  
    varon23 napisał:
    Chodzi bardziej o pojemność. Czyli coś czego ogniwa nie posiadają.

Akumulator i panel to dwa zupełnie odrębne urządzenia i nie da się ich nijak porównywać. Poza jednym, że do łączenia równoległego, zarówno aku, jak i paneli, należy używać dokładnie takich samych typów aku / paneli, najlepiej z jednej serii produkcyjnej.

Przerabiane panele możesz więc spokojnie łączyć ze sobą, jeśli ich napięcia będą porównywalne (w używanych panelach może być różnie). Daj diody.
  • #9 20533421
    varon23
    Poziom 11  
    Zrobiłem próbę przed chwilą. Tak jak na załączonym obrazku wyłączyłem dwie sekcje. Napięcie jakie mam jest takie samo jak w oryginale. Czyli oscyluje w zależności od nasłonecznienia 45-48 v czyżby taka przeróbka manewrowała tylko natężeniem ? Bo na to wygląda
    Odcinanie pół sekcji w panelach 445W bifacial Astroenergy: z 32V na 40V, czy to możliwe?
  • #10 20533450
    3301
    Poziom 34  
    k_pec napisał:
    varon23 napisał:
    Chodzi bardziej o pojemność. Czyli coś czego ogniwa nie posiadają.

Akumulator i panel to dwa zupełnie odrębne urządzenia i nie da się ich nijak porównywać. Poza jednym, że do łączenia równoległego, zarówno aku, jak i paneli, należy używać dokładnie takich samych typów aku / paneli, najlepiej z jednej serii produkcyjnej.

Przerabiane panele możesz więc spokojnie łączyć ze sobą, jeśli ich napięcia będą porównywalne (w używanych panelach może być różnie). Daj diody.

Nieprawda.
    Równolegle łączysz panele czy też ogniwa o takim samym napięciu natomiast prąd jak i pojemność może być różna.
    Szeregowo prąd jak i pojemność ma być taka sama natomiast napiecię może być inne
  • #11 20533476
    varon23
    Poziom 11  
    Nawiązując do tematu udostępniam model jaki posiadam swoich paneli chsm72m(dg)/f-bh 445.
  • #12 20533761
    k_pec
    Poziom 34  
    varon23 napisał:
    Zrobiłem próbę przed chwilą. Tak jak na załączonym obrazku wyłączyłem dwie sekcje. Napięcie jakie mam jest takie samo jak w oryginale. Czyli oscyluje w zależności od nasłonecznienia 45-48 v czyżby taka przeróbka manewrowała tylko natężeniem ? Bo na to wygląda

Coś źle zrobiłeś. To są panele bifacial, może odłączyłeś tylko przód albo tył? W każdym razie po odcięciu części sekcji napięcie całości panelu MUSI być mniejsze. W tym przypadku o jakąś 1/6, więc o ~8V - czyli panel powinien dać napięcie w okolicach 40V.

Natomiast prąd nie powinien ulec zmianie.
  • #13 20533776
    varon23
    Poziom 11  
    Moze faktycznie odciąłem tylko przód. Łatwiej było odciąć całą sekcję a tutaj trzeba odłączyć tylko pół. Wydaje mi sie ze nie odłączyłem tylnej czesci. Jutro spróbuję zlokalizować gdzie ma swoje podłączenie.
  • #14 20535134
    varon23
    Poziom 11  
    Aktualizacja:

Sprawdziłem z każdej strony czy nie ma innej ścieżki ( osobnej do tylnej części bifacial ) I okazuje się że nie. Wykonałem prowizoryczny rysunek na którym bym chciał bazować.
    Czerwone linie to przebieg prądu między ogniwami.
    Zielonym kolorem zaznaczyłem sekcję która została odcięta w miejscu zaznaczonym Niebieskim "X"- zacienieniu tej sekcji na multimetrze nie dochodzi do żadnych zmian w napięciu, tak jakby była martwa.
    Podzieliłem sekcje na A oraz B ponieważ w późniejszym planie mam zamiar połączyć sprawne B do reszty omijając uszkodzone A.

Tak czy inaczej mam zagwozdkę ponieważ po przerwaniu obwodu mam około 45v Przy nominalnym sprawnym panelu 49v z kawałkiem. Jest 12 Sekcji W tej chwili przez dwie nie przepływa prąd. Sprawdziłem dokładnie, na 100% jest przerwa w obwodzie. Odcinanie pół sekcji w panelach 445W bifacial Astroenergy: z 32V na 40V, czy to możliwe?

Odcinanie pół sekcji w panelach 445W bifacial Astroenergy: z 32V na 40V, czy to możliwe? Odcinanie pół sekcji w panelach 445W bifacial Astroenergy: z 32V na 40V, czy to możliwe?
  • #15 20535289
    3301
    Poziom 34  
    Tak. Jest 12 Sekcji ale są łączone po dwie szeregowo. patrząc od góry, i tak samo łączone są te w dolnej części, następnie część górna jest równolegle połączona z dolną. W rzeczywistości mamy po 6 sekcji połączonych szeregowo (np. góra) a następnie równolegle (z dolną częścią)
    Odciąłeś tylko w części górnej więc bez obciążenia napięcie właściwie nie spadnie, po obciążeniu tak bo dolna część jako nie wspomagana przez górną będzie miała o połowę mniejszą wydajność
    schemat modułu raczej wygląda tak.

Dodano po 3 [minuty]:

Dodano po 3 [minuty]:

Aby to mogło funkcjonować poprawnie i dało się połączyć to i w dolnej części też musiałbyć odciąć tyle samo czyli 1/3 i napięcie spadnie też o tyle
  • #16 20535355
    varon23
    Poziom 11  
    Bardzo mi przybliżyłeś połączenie tych Sekcji. Chyba najlepiej byłoby dokonać przeróbki i faktycznie przetestować pod odpowiednim obciążeniem.
    Wykonałem także rysunek bazując na twoim gdzie widać pominiętą sekcję "A" podłączając się przed diodą. Czy to będzie prawidłowe wykorzystanie w pełni sprawnych modułów ? Moim zdaniem tak ale czekam na waszą wypowiedz.
    Czy może lepiej odłączyć całą górną sekcję tak jak jest wykonane to teraz.

• #17 20535583
    3301
    Poziom 34  

Jeśli masz tam 3 diody to przy tak wyprowadzonych biegunach będzie dobrze
  • #18 20535689
    varon23
    Poziom 11  
    3301 napisał:
    Jeśli masz tam 3 diody to przy tak wyprowadzonych biegunach będzie dobrze

No dobrze ale z tego co widzę to ominąłeś Sekcję 1 oraz 4 ? Czyli to co zrobiłem na samym początku- wtedy uzyskujemy 32v oraz 300w.
  • Pomocny post
    #19 20535695
    3301
    Poziom 34  
    Sekcje 1,2,3 są równolegle połączone do 4,5,6 więc muszą mieć takie samo napięcie, jak eliminujesz 1 to i 4, chyba że podłączysz się do ścieżek w połowie 1 eliminując tym połowę 1 i tak samo zrobisz z 4 to będzie ok.

Dodano po 3 [minuty]:

• #20 20535706
    varon23
    Poziom 11  
    Oo i właśnie takiego wytłumaczenia potrzebowałem !. Teraz bardzo mi rozjaśniłeś sprawę. podłączę się w połowie 1 i 4, podłączę się do ścieżki przed diodą "a" omijając dwie skrajnie zewnętrzne przeciwległe sekcje, w tym jedną uszkodzoną.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada panele słoneczne bifacial 445W marki Astroenergy, które mają uszkodzenie w jednej sekcji. Po odcięciu jednej sekcji z napięcia 48V na 32V, panel działa poprawnie. Użytkownik zastanawia się, czy możliwe jest odcięcie tylko pół sekcji, co dałoby napięcie 40V. Dyskusja dotyczy zasadności takiej przeróbki oraz wpływu na resztę panelu i falownik. Uczestnicy podkreślają, że sekcje paneli są łączone szeregowo i równolegle, co wymaga, aby napięcia były zgodne przy połączeniach równoległych. Wskazano również na konieczność użycia diod oraz na różnice w pojemności akumulatorów w porównaniu do paneli. Użytkownik przeprowadził testy, które wykazały, że napięcie po przeróbce nie spadło, co może sugerować, że nie odciął całej sekcji. W końcu, zaproponowano konkretne schematy połączeń, aby uzyskać optymalne działanie paneli.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA