logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Reinstalacja Windows 10 na laptopie Acer 3 A317-52: Wybór dysku M.2 czy HDD?

kaczormen 10 Kwi 2023 18:08 618 9
REKLAMA
  • #1 20533446
    kaczormen
    Poziom 3  
    Witam
    Laptop Acer 3 A317-52
    Od jakiego pół roku Windows 10 na tym laptopie strasznie muli. Większość czasu dysk ma 100% zajętości. Większość porad z sieci (również ze strony Acer) nie działa. Chcę przywrócić system do ustawień fabrycznych czyli zainstalować go na nowo.
    Jedyna porada jaką znalazłem na stronie Acer jest taka, aby zainstalować system w pamięci M.2 a nie na zwykłym HDD. Port na M.2 mam na płycie.
    Teraz pytanie. Czy podczas reinstalacji Windows 10 będę miał wybór czy mogę zainstalowac system na dodanym dysku M.2 czy windows automatycznie zainstaluje się na starym HDD?

Z windowsami nie mam już styczności od windows 7 a nawet wcześniej więc nie wiem czy to się uda.
    Dzięki za porady i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20533553
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 20533557
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1126
    Dla świętego spokoju radzę wyjąć stary HDD na czas instalacji Windowsa na nowo.
    I dysk M2 NVME całkowicie wyczyścić z partycji jakie się na nim znajdują.
    Windows sobie sam poogarnia pusty dysk pod siebie, a potem doda ci go do sekwencji startowej UEFI.
    Bo z 2ma dyskami bywa czasem tak że Windows jako system owszem będzie na nowym dysku, ale partycję rozruchową zostawi na starym, bo rozruchówka już tam była skonfigurowana, to on sobie tylko dopisze kolejne wpisy do niej ;)
    A potem się robią jaja że uruchamia się stary Windows, żaden, albo trwa to wieki, bo część uruchomienia będzie śmigało z HDD...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20533563
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 20534866
    kaczormen
    Poziom 3  
    Dzięki za odpowiedzi.
    Dysku HDD nie mogę wyciągnąć bo to przecież z niego będę przywracał system. Nie mam żadnego zewnętrznego nośnika. Dlatego pytam, czy Windows 10 wykryje nowy dysk i pozwoli na nim zainstalować system.
    Tym bardziej chciałbym być pewny bo rodzinka nagromadziła tam trochę danych i musiałbym to wszystko przeżucać na jakiś usb.
  • Pomocny post
    #6 20534877
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8291
    Skoro chcesz mieć nowy system to nie używaj fabrycznego, tylko pobierz czysty system ze strony Microsoft, zrób sobie instalator na pendrive i z niego instaluj. Same plusy - raz - będzie względnie zaktualizowany i będzie potrzebował tylko kilku aktualizacji do stanu bieżącego, dwa - nie będzie miał wszystkich zbędnych rzeczy, które instaluje producent. Większość sterowników zainstaluje się przez Windows Update, a jeśli coś niezbędnego będzie trzeba dodać, można zainstalować ze strony Acera. W rezultacie jest czystszy system bez zbędnych rzeczy.

Przy okazji możesz wybrać czy chcesz Win 10 czy Win 11, oba się zainstalują poprawnie na licencji zapisanej w BIOSie laptopa.
  • #7 20536648
    kaczormen
    Poziom 3  
    Dzięki za poradę z tym pobraniem instalacji Windows ze stron Microsoft. Z jednej strony racja, że system nie będzie miał różnych wątpliwych dodatków.
    Zaznaczę, że nadal nie stwierdziłem powodu dlaczego dysk szaleje w taki sposób, ze nie można używać komputera. Wspominam o tym, ponieważ, pamiętam kiedy za czasów XP czy nawet Windows 7 zdarzały się poprawki systemowe, które powodowały problemy i trzeba było je ręcznie odinstalowywać. Potem wychodziły poprawki poprawek.
    Czy taki przypadek może zachodzić w moim przypadku? Nie wiem.
    Chyba tak zrobię, że spróbuję pobrać instalację ze strony Microsoftu i zrobić z tego jakiś instalacyjny USB.
    Na razie czekam aż przyjdzie dysk M.2.
    Dzięki za wszystkie rady.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20539877
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1126
    Czyli nie musisz czyścić dysku M2 skoro przyjdzie nowy.
    Ale serio polecam odpiąć stary HDD na czas instalacji systemu.
    I podpiąć go z powrotem przynajmniej po 1wszym uruchomieniu się zainstalowanego nowego systemu.
    Żeby wpis bootujący Windows boot manager w UEFI świra nie dostał.
    A najlepiej jeszcze wykasować ten wpis, wtedy ustawic bootowanie z dysku M2.
    Odpalić w ten sposób, wyłączyć. Zmienić w UEFI na Windows boot manager. Podpiąć stary dysk. Uruchomić ponownie.
  • #9 20548931
    kaczormen
    Poziom 3  
    Dzięki za rady. Nie przypuszczałem, że UEFI tak będzie świrować.
  • #10 20561276
    kaczormen
    Poziom 3  
    Taki mały update
    Wszystko poszło OK. Odpiąłem stary dysk na czas instalacji na nowym M.2
    Potem po zainstalowaniu uruchomiłem go ze dwa razy a następnie podpiąłem stary dysk. Wszystko gra i buczy.
    Jedynym moim zdziwieniem było to, że podczas instalacji nowy Windows nie wykrył touchpada i miał jakiś problem z kartą dźwiękowa.
    Prawdopodobnie przez to, że instalowałem Windows bez dostępu do sieci. Po podłączeniu internetu zaktualizował się i wszystko działa. Teraz laptop jest gotowy do pracy w ok 5-6 sec. po włączeniu czyli podobnie jak mój desktop. Nie muli a stary dysk jest normalnie dostępny.

Dzięki za rady. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa Acer 3 A317-52 doświadcza problemów z wydajnością systemu Windows 10, który działa z 100% obciążeniem dysku. W celu reinstalacji systemu, użytkownik rozważa instalację na nowym dysku M.2 NVMe zamiast na starym HDD. Odpowiedzi sugerują, że podczas instalacji Windows 10 użytkownik będzie miał możliwość wyboru dysku. Zaleca się odłączenie starego HDD na czas instalacji, aby uniknąć problemów z konfiguracją rozruchu UEFI. Użytkownik postanawia pobrać czystą wersję Windows ze strony Microsoft i stworzyć instalacyjny nośnik USB. Po zakończeniu instalacji na nowym dysku M.2, użytkownik potwierdza, że laptop działa znacznie szybciej, a stary dysk jest dostępny bez problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA