logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja Windows 10 na drugim dysku - z poziomu Windowsa

Winston_Wolf 11 Lip 2018 21:09 22788 12
REKLAMA
  • #1 17323994
    Winston_Wolf
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam

Mam problem z zainstalowaniem Windows 10 na dołożonym do laptopa dysku SSD. Chce przeprowadzić "czystą" instalację. Stworzyłem bootowalny pendrive z obrazem systemu i próbowałem z niego zainstalować system na nowy SSD - ale podczas próby instalacji występuje błąd "Brak wymaganego przez komputer sterownika nośników". Próbowałem ściągnąć sterowniki z supportu Acera na drugi pendrive i podać je przy próbie instalacji - nie znaleziono sterowników. Z tego co czytałem da się "wtopić" drivery w obraz ISO Windowsa, ale to dla mnie wyższa szkoła jazdy... Zatem pytanie - czy da się z poziomu Windows 10 rozpocząć instalację systemu na drugim dysku?

Pod kontrolą Windows USB jest całkowicie sprawne. Próbowałem USB 3.0 i 2.0 - i lipa.
    Mój laptop to Acer V5-591G. Bez napędu DVD - mogę jedynie podpiąć przez USB... :crazyeyes:
    Jest podobny temat na elektrodzie, ale bez konkretów.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 17324692
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 17325166
    Winston_Wolf
    Poziom 7  
    Tak, są dwa fizyczne dyski - HDD z fabryki i dołożony SSD na M.2. Obecnie Windows jest zainstalowany na HDD. SSD jest sformatowany na NTFS.
    Obecnie zainstalowany Windows widzi SSD jako "dysk półprzeowdnikowy" D: - więc chyba poprawnie rozpoznaje go jako dysk. Poprzednio w tej samej konfiguracji - ten sam komputer z tymi samymi dyskami - działał OK, ale potem spaliła się płyta główna i po jej wymianie jest klops przy próbie instalacji systemu na SSD.

DriverMSG

Dzięki za link, siadam i próbuję tym sposobem. :)

Edit:
    No i już problem - nie mogę ustawić partycji "boot" na SSD jako aktywną. Próbowałem skorzystać a apk Partition Magic żeby to obejść - to nie chce sie uruchomić wypluwając błąd "Partition's drive letter cannot be identified".

Edit2:
    Próbowałem utworzyć partycje BOOT na HDD - ten sam problem, nie moge jej oznaczyć jako aktywnej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 17325293
    Winston_Wolf
    Poziom 7  
    A dalej? Bo już korzystałem z tego narzędzia do stworzenia bootowalnego pendrive'a - tylko potem wyszedł problem ze sterownikami USB, jak to opisałem w pierwszym poście.
  • #7 17325426
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 17325524
    Winston_Wolf
    Poziom 7  
    Jestem "podstawowym" użytkownikiem komputerów i nie do końca ogarniam co mam zrobić z tą wirtualna maszyną. Jeśli dobrze rozumiem dzięki temu odpalę drugiego Windowsa - i co mi to da? Będę mógł zmienić dysk aktywny? Czy zainstalować wtedy system na SSD?

Chyba jednak prościej będzie wgrać na bootowalnego pendrive'a sterowniki USB. Czy ktoś może mi podpowiedzieć, który driver ze strony wsparcia Acer'a wybrać?
    https://www.acer.com/ac/pl/PL/content/support-product/6456?b=1
  • #9 17325534
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 17325551
    Winston_Wolf
    Poziom 7  
    OK, dzięki. :) Spróbuje wgrać go na bootowalnego pendrive'a i zobaczym. Bo jeśli dobrze rozumiem zainstalowanie tego drivera z poziomu Windowsa nic nie zmieni?
  • REKLAMA
  • #11 17325557
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 17325933
    Winston_Wolf
    Poziom 7  
    Finalnie poradziłem sobie inaczej - podczas grzebania uszkodziłem Windows na HDD i żeby go uruchomić musiałem go przinstalować. Na moje szczęście przeinstalował sie jako "golas", bez całego crapware'u od Acera., czyli tak jak chciałem. No i w tym momencie mogłem go sklonować na SSD, co zrobiłem z pomocą EaseUS todo Backup. Efekt finalny jest i póki co wszytko śmiga jak powinno.

DriverMSG, SystemPL - dzięki za odpowiedzi! :)

Robota zrobiona, więc zamykam wątek. Pozdrawiam
  • #13 17327949
    Winston_Wolf
    Poziom 7  
    Sklonowałem czystego Windowsa z HDD na SSD - jw.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows 10 na nowym dysku SSD w laptopie Acer V5-591G. Podczas próby instalacji z bootowalnego pendrive'a pojawia się błąd "Brak wymaganego przez komputer sterownika nośników". Użytkownik próbował zainstalować sterowniki z supportu Acera, ale nie zostały one rozpoznane. W trakcie dyskusji zaproponowano różne metody, w tym użycie narzędzia Microsoftu do instalacji oraz uruchomienie SSD w wirtualnej maszynie. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na reinstalację Windows na HDD, co pozwoliło mu na sklonowanie systemu na SSD za pomocą programu EaseUS Todo Backup.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA