logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother DCP-J315W - błędy 50 i 30 po próbie domowej regeneracji głowicy

Htomas 12 Kwi 2023 11:09 1524 6
REKLAMA
  • #1 20535909
    Htomas
    Poziom 18  
    Ocena: 152
    Drukarka ma już swoje lata. Ostatnio wydruk był bardzo blady, czyszczenie serwisowe nie pomogło. Poczytałem trochę podobnych tematów na forum i znalazłem info, że może spróbować najpierw postawić głowicę na spodku z gorącą wodą. Rozebrałem urządzenie i tak zrobiłem. Niestety po złożeniu i podłączeniu zasilania okazało się, że druk niemożliwy, wyświetlany był komunikat "Machine error 50". Jeszcze raz rozebrałem i złożyłem. Nie zauważyłem aby od głowicy odłączyły się jakieś przewody. Przesuwała się płynnie po prowadnicy. Pasek enkodera czysty i założony poprawnie. Po zmontowaniu urządzenia i podłączeniu zasilania tym razem wyświetlany jest komunikat "Machine error 30". Głowicę przed zmontowaniem drukarki ustawiłem w położeniu wyjściowym.
    Czy jest sens dalej się z tym męczyć?
  • REKLAMA
  • #2 20536889
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1525
    Głowica była włożona do wody razem z elektroniką?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20537163
    Htomas
    Poziom 18  
    Nie no, bez przesady. :) Tylko spód - był zanurzony na kilka mm. Zresztą po odmaczaniu wytarłem głowicę delikatnie szmatką i przesuszyłem kilka minut ciepłym powietrzem z suszarki do włosów.
    Taka ciekawostka - na pewnym portalu aukcyjnym ktoś wystawił tego Brothera, jako nieużywanego od kilku lat. Kiedyś działał. Ale po takim okresie pewnie wszystko zaschło na amen. :)
  • #4 20537428
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2029
    Htomas napisał:
    Taka ciekawostka - na pewnym portalu aukcyjnym ktos wystawił tego Brothera jako nieużywanego od kilku lat.
    Jeżeli kwota jest odpowiednio niska możesz spróbować. Ja tak uratowałem swoją J125 kupując starą za 50 zł.
  • REKLAMA
  • #5 20537996
    Htomas
    Poziom 18  
    Niestety, sprzedający okazał się delikatnie mówiąc, niepoważny. Sprawiał wrażenie, że nie zależy mu na sprzedaży. Nie chciałem się już bawić ani w pisanie negatywów ani szukanie innego DCP-J315W, więc zakupiłem kombajn laserowy też firmy Brother. Moje urządzenie J315 ma sprawny skaner, więc można by spróbować wystawić je na sprzedaż. Może ktoś na części by wziął.
  • REKLAMA
  • #6 20538131
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2029
    Htomas napisał:
    Moje urządzenie J315 ma sprawny skaner, więc można by spróbować wystawić je na sprzedaż. Może ktoś na części by wziął
    Nie tylko skaner jest do odzysku z takiej drukarki. Części pasują też do innego modelu. Tylko nie przesadzaj z ceną.
  • #7 20540246
    Htomas
    Poziom 18  
    Na pewnym portalu urządzenie to oferowane jest jako uszkodzone w cenach od 60 do 180 zł. W sumie może zostawić i poczekac na okazje i odrestaurować ? :) W mojej niestety uszkodziła się wstążka wyświetlacza - 'wtyk" wkładany do gniazda na płycie głownej. Jakoś udało mi się to naprawić - przykleiłem z drugiej strony pasek wycięty ze starego negatywu i zeskrobałem delikatnie plastik po stronie przewodzącej aby odsłonić ścieżki. Ale niestety odłamały się też elementy pokrywy tylnej, uzywanej przy zacięciu się papieru. Niby solidna drukarka ale niektóre elementy chyba się postarzały. żeby nie było - demontaż i montaż robiłem delikatnie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z drukarką Brother DCP-J315W, która po domowej regeneracji głowicy zaczęła wyświetlać błędy "Machine error 50" i "Machine error 30". Po próbie czyszczenia głowicy poprzez zanurzenie jej w gorącej wodzie, użytkownik zauważył, że po ponownym złożeniu urządzenia nie działa ono poprawnie. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali, że warto spróbować naprawić drukarkę, zwłaszcza jeśli cena zakupu jest niska. Użytkownik rozważał sprzedaż uszkodzonego urządzenia na części, ponieważ skaner działał, a niektóre komponenty mogły być użyteczne w innych modelach. Wspomniano również o problemach z elementami konstrukcyjnymi drukarki, które mogły się uszkodzić z upływem czasu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA