logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother DCP-J315W - Błąd 30 po czyszczeniu głowicy, dziwne dźwięki

allemarian 17 Maj 2015 15:49 9804 9
REKLAMA
  • #1 14700080
    allemarian
    Poziom 9  
    Ocena: 16
    Jakiś czas temu podjąłem próbę naprawy drukarki (zaschnięte wężyki/głowica). Po przeczyszczeniu i ponownym złożeniu urządzenia występuje błąd 30, który uniemożliwia jakikolwiek wydruk. Wielokrotnie otwierałem tylną pokrywę, jednak nie znajduję żadnych kawałków papieru, ani nic w tym stylu. Jaka część wewnątrz urządzenia jest odpowiedzialna za wyświetlanie komunikatu? Czy ktoś potrafi zdiagnozować problem?

Drukarka wydaje dziwne dźwięki i trzaski (od 1:44 w poniższym filmiku), skanowanie "po obejściu błędu" działa. Filmik poniżej.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14700602
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1533
    A wciąga papier? Kręcą się rolki?
    Zdarzyło mi się 2 razy wymieniać silnik napędzający rolki pobierające. Znajduje się on z tyłu drukarki za pompą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 14700716
    allemarian
    Poziom 9  
    rolki się kręcą (np. po włączeniu drukarki do prądu albo w momencie widocznym na filmiku - po zamknięciu pokrywy), jednak to momentu wciągnięcia papieru nie jestem w stanie doprowadzić - błąd 30.
  • #4 14701379
    endriuf
    Spec od drukarek
    No dobra. Wkładasz papier do podajnika, włączasz drukarkę, rolki pobierające papier kręcą się i nie wciągają papieru?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 14701407
    allemarian
    Poziom 9  
    Na moją laicką wiedzę to włączam drukarkę - rolki się kręcą, bo ustawia się głowica/mechanizm, ale w tym czasie papier nie jest "zasysany". Dopiero powinno pobierać papier po wydaniu dyspozycji drukowania, a w tym przypadku nie ma reakcji - błąd 30.
  • Pomocny post
    #6 14701420
    endriuf
    Spec od drukarek
    Odpinałeś wtyczki od czujników przy enkoderze kołowym?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 14701448
    allemarian
    Poziom 9  
    Hm, jest to możliwe. Otworzę jutro drukarkę i się upewnię. Tam może być przyczyna? Prawdopodobnie dotykałem też enkoder i ten kołowy i pasek zanim się dowiedziałem żeby tego nie robić. Przed użyciem przetarłem je dobrze czystą, miękką szmatką.
  • #9 16168370
    mariano007pl
    Poziom 8  
    endriuf napisał:
    Sprawdź czy nie zmyłeś podziałki na tym enkoderze kołowym.

Mam podobny problem. Mógłbyś uściślić czym dokładnie są podziałki i jak wyglądają?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z drukarką Brother DCP-J315W, która po czyszczeniu głowicy i wężyków wyświetla błąd 30, uniemożliwiający wydruk. Drukarka wydaje dziwne dźwięki, a rolki pobierające papier kręcą się, ale nie wciągają papieru. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z czujnikami przy enkoderze kołowym, które mogły zostać odłączone lub uszkodzone podczas czyszczenia. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie podziałek na enkoderze oraz upewnienie się, że nie doszło do ich zmycia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA