logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sonoff: Czy można zrobić jakikolwiek przekaźnik bez przewodu neutralnego?

spin55 13 Kwi 2023 16:15 5256 14
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • Ten montaż jest uniwersalny. Nadaje się do wszystkich typów urządzeń AC.

Możesz sterować urządzeniem ręcznie przez SW1, ale zdalnie tylko wtedy, gdy SW1 jest zamknięty.
    I musisz skonfigurować Startup w ten sposób:

Kiedy SW1 się otworzył, Sonoff Offline. Aby Sonoff pozostał w zgodzie z SW1 Open, dodaliśmy D1.

Teraz, gdy SW1 jest zamknięty, żarówka włącza się normalnie, ale gdy SW1 jest otwarty, żarówka miga. Aby to poprawić, dodajemy to:

R3 ogranicza prąd płynący przez D7, gdy C2 jest rozładowany, gdy urządzenie jest podłączone do sieci prądu przemiennego. C2 ładuje się przez D7 podczas dodatniego półcyklu AC i zaczyna rozładowywać się przez bańkę podczas 10 milisekundowego ujemnego półcyklu AC. Żarówka działa na prąd stały, mimo że jest urządzeniem prądu przemiennego (wyjaśnione później).

Już wyeliminowaliśmy migotanie, ale podczas otwierania lub zamykania SW1 żarówka pozostaje włączona. Potrzebujemy wyzwalacza:

Ale żeby to zadziałało, musimy to skonfigurować:

Teraz możemy włączać i wyłączać żarówkę, sterując Sonoffem przez S1-S2. Kiedy SW1 jest zamknięty, T1 przewodzi i zamyka S1-S2. Kiedy SW1 jest otwarty, T1 nie przewodzi i otwiera S1-S2.

Dlaczego Sonoff i żarówka działają, jeśli są to urządzenia prądu przemiennego?

Ponieważ pracują wewnętrznie w DC. Dlatego nie możemy podłączyć urządzenia, które działa wewnętrznie z prądem zmiennym, na przykład wentylatora sufitowego. Ale są wentylatory prądu stałego, myślę, że mogłyby one współpracować z tym zespołem z tego samego powodu, z którego robią to Sonoff i żarówka ledowa.

Urządzenia prądu przemiennego współpracują z montaż 1 , co jest uniwersalne, o ile pobierany prąd jest mniejszy niż to, co może wytrzymać wewnętrzny przekaźnik Sonoff (zwykle 10 lub 16 A).

https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3969629-30.html#20536819

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    spin55
    Poziom 17  
    spin55 napisał 209 postów o ocenie 41, pomógł 17 razy. Jest z nami od 2022 roku.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20546305
    ferbulous
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    @kaczmarj
    Kupiłem go już wcześniej, świetne jest to, że możesz sflashować tasmota/esphome, ponieważ tryb ewelink diy działa i jest wystarczająco mały, aby zmieścić się za przełącznikiem.

Nie jest idealny do przełączników dwukierunkowych, chyba że masz już te dodatkowe kable w istniejącym okablowaniu dwukierunkowym. W tym miejscu pojawia się ten neutralny hack dla modułu tuya.

Dodano po 8 [godzinach] 46 [minutach]:

@spin55
    W końcu zainstalowałem go na moim 2-drożnym włączniku światła do łazienki i działa dobrze

Sonoff: Czy można zrobić jakikolwiek przekaźnik bez przewodu neutralnego? Sonoff: Czy można zrobić jakikolwiek przekaźnik bez przewodu neutralnego? Sonoff: Czy można zrobić jakikolwiek przekaźnik bez przewodu neutralnego? Sonoff: Czy można zrobić jakikolwiek przekaźnik bez przewodu neutralnego?
  • #6 20546786
    ferbulous
    Poziom 18  
    @ spin55 moja żona właśnie zadzwoniła i skarżyła się, że przełącznik 20a prądu przemiennego się nie włącza i poprosiła mnie, żebym to sprawdził.
    Co dziwne, stało się to po tym, jak dokonałem modyfikacji przełączników dwukierunkowych i oba (przełącznik światła i prąd przemienny) są na różnych wyłącznikach.
    Czy to może być jakoś powiązane? Tak tylko pytam, bo trochę potrwa zanim wrócę do domu
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 20549505
    ferbulous
    Poziom 18  
    @ spin55 wygląda na to, że nie jest powiązany
    Będę musiał zadzwonić do kogoś, żeby to sprawdził, ponieważ wymiana przełącznika 20a tego nie naprawi

Nawiasem mówiąc, mam przełącznik 5 Gang, czy mogę po prostu użyć 1 diody i zapętlić z życia do innych gangów lub po prostu użyć 5 diod
  • #9 20549650
    spin55
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    ferbulous napisał:
    Nawiasem mówiąc, mam przełącznik 5 Gang, czy mogę po prostu użyć 1 diody i zapętlić z życia do innych gangów lub po prostu użyć 5 diod

Nie rozumiem, co chcesz zrobić. Jeśli wykonasz szkic odręczny, mógłbym spróbować dać ci spójną odpowiedź.
  • #10 20633599
    dead2112
    Poziom 5  
    Witam, czy jest jakaś różnica między używaniem pojedynczego kondensatora? A czy pojemność ma znaczenie? Niektóre mają 0,4 uF, a inne użytkownika 2 uF lub 4,4 uF.
    Widziałem niektóre urządzenia, które zawierają tylko jeden kondensator, ale inne mają wbudowany moduł zawierający rezystor i termistor, taki jak ten:
    Sonoff: Czy można zrobić jakikolwiek przekaźnik bez przewodu neutralnego? Sonoff: Czy można zrobić jakikolwiek przekaźnik bez przewodu neutralnego? Sonoff: Czy można zrobić jakikolwiek przekaźnik bez przewodu neutralnego?

Zasadniczo są to dwa 2,2 uF połączone równolegle z rezystorami, które wydają się być połączone szeregowo z każdym połączeniem.
  • Pomocny post
    #11 20634347
    spin55
    Poziom 17  
    Cześć. Jeśli naprawdę chcesz zrozumieć, dlaczego kondensatory są używane zamiast rezystorów w obwodach elektrycznych prądu przemiennego (AC), najlepiej zapoznać się z podstawami. Ten link pomoże ci zrozumieć to lepiej niż ja, gdybym próbował to wyjaśnić.

https://www.youtube.com/watch?v=J8lNkVzukSM

Z grubsza rzecz biorąc, kondensatory są używane zamiast rezystorów w obwodach prądu przemiennego, ponieważ są znacznie bardziej wydajne. Rezystory typu NTC są często stosowane w celu ograniczenia maksymalnych skoków prądu, które mogą pojawić się w momencie podłączenia do sieci, a rezystory, które idą równolegle z kondensatorami są po to, aby szybko się rozładowywały po odłączeniu i unikały porażenia prądem poprzez ich dotknięcie . Są elementami ochronnymi.

Wartości pojemności kondensatora/kondensatorów są związane z prądem, który obwód musi dostarczyć, a wartości napięcia z maksymalną wartością szczytową napięcia, którą musi wytrzymać. Należy pamiętać, że chociaż skuteczna wartość napięcia sieciowego wynosi 230 V/50 Hz (na przykład w moim kraju), maksymalna wartość, jaką osiągnie, wyniesie 230 x 1'44 (pierwiastek kwadratowy z 2) = 325 V.

Pozdrowienia
  • #12 20634437
    dead2112
    Poziom 5  
    Dzięki za odpowiedź i wideo, bardzo dobrze wyjaśnia przyczyny równoległego rezystora.

Można łatwo użyć kondensatora bez rezystancji równolegle, ale będzie to oznaczać ryzyko rozładowania. To właśnie widziałem w tańszych inteligentnych przełącznikach bez neutralności, po prostu wysyłają kondensator.

Z wyrazami szacunku.

EDYCJA: Natknąłem się na ten film, aby w pełni nie neutralnie użyć z sonoff minr2.
    https://www.youtube.com/watch?v=oBR5O391m_c
  • #13 20635629
    spin55
    Poziom 17  
    Cześć.

Ciekawy link, ale jeśli chcesz go zastosować w praktyce, zdecydowanie zalecamy stosowanie się do wskazówek autora dotyczących środków bezpieczeństwa. Mam na myśli test z żarówką włączoną szeregowo z obwodem, aby zapobiec zadziałaniu wyłącznika instalacji elektrycznej w przypadku zwarcia spowodowanego błędem w rozmieszczeniu elementów.

Zastosowanie rezystora 10 omów nie powinno być opcjonalne, ponieważ jeśli spojrzymy na arkusz danych diody 1N4007, zobaczymy, że maksymalny prąd szczytowy, jaki może wytrzymać, wynosi 30 amperów przez maksymalnie 8,3 milisekundy.

Moim skromnym zdaniem opór powinien być obowiązkiem, a nie opcją, jak wydaje się to interpretować z wyświetlacza wideo.

Wiemy, że dla napięcia sieciowego 230V/50Hz maksymalna wartość wynosi około 325V i że to maksimum występuje w połowie czasu trwania półcyklu, czyli 10 milisekund. Dlatego ten maksymalny szczyt nigdy nie będzie trwał dłużej niż 8,3 milisekundy. Aby obliczyć minimalną wartość rezystancji, podziel (325-1) = 324 V przez 30 A, które zgodnie z arkuszem danych jest w stanie wytrzymać, i mamy przybliżoną teoretyczną wartość 10,8 omów.

Ten maksymalny skok prądu występuje tylko wtedy, gdy kondensator jest całkowicie rozładowany. Po przesłaniu arkusz danych mówi, że prąd, który może wytrzymać dioda, wynosi 1A.

Gdyby z jakiegokolwiek powodu dioda uległa zwarciu, podczas ujemnego półcyklu fali polaryzacja przyłożona do kondensatora elektrolitycznego uległaby odwróceniu i eksplodowałby. Dlatego bardzo ważne jest, aby nie przekraczać limitów określonych przez producenta.

Musisz wiedzieć, że napięcie sieciowe ma postać sinusoidy, a jego wartość zmienia się w sposób ciągły od wartości maksymalnej 325V do wartości minimalnej -325V. W momencie podłączenia do sieci lub zwarcia przekaźnika nie będziesz wiedział jaka jest chwilowa wartość napięcia. W tym przypadku niebezpiecznym momentem jest maksymalna dodatnia wartość +325V, ponieważ to wtedy dioda przewodzi i musi wytrzymać napięcie na końcach 324V (325 fali maksymalnej minus 1V, która spada na diodę podczas przewodzenia) . Dlatego wstawiono rezystor, aby ograniczyć maksymalny prąd chwilowy określony w arkuszu danych. Jeśli nie postawisz rezystancji, maksymalna teoretyczna wartość, jaką może osiągnąć ten szczyt prądu, będzie określona przez wartość w omach rezystancji miedzianych ścieżek, kabli i styków przekaźnika, która byłaby bardzo niską wartością. Zakładając, że był to 1 om, prąd szczytowy mógł osiągnąć 324 A (325-1/1) (prawo Ohma: V=I*R).

Pozdrowienia
  • #14 20636045
    dead2112
    Poziom 5  
    Całkowicie się zgadzam.

Patrząc na Sonoff zbmini l2, nie ma kondensatora i nie powoduje migotania świateł, wiesz dlaczego?
  • #15 20636128
    spin55
    Poziom 17  
    Jeśli ten Sonoff został zaprojektowany do zasilania z jednej fazy bez przewodu neutralnego, zakłada się, że wewnętrzna konstrukcja elektryczna jest inna. Prawdopodobnie nie miga, ponieważ wewnętrznie został zaprojektowany, aby tego nie robić. Byłoby interesujące zdobyć schemat elektryczny i spróbować go przeanalizować.

Gdyby można było zmieścić te zewnętrzne komponenty w pudełku, nie miałoby to większego znaczenia wizualnie. Z pewnością wewnętrznie byłoby bez wątpienia, ale to już inna historia.

Zespoły opisane w filmach są adaptacjami, które mają na celu dostosowanie ogólnego urządzenia dowolnej marki, które wymaga do działania fazy i neutralnego, ale ponieważ tylko faza dociera do przełącznika ściennego, musisz dodać dodatkowe komponenty zewnętrzne, aby to zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości użycia przekaźników Sonoff bez przewodu neutralnego w instalacjach elektrycznych. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z modyfikacjami, które pozwalają na zdalne sterowanie urządzeniami AC, nawet w przypadku braku przewodu neutralnego. Wskazują na konieczność dodania komponentów, takich jak diody i kondensatory, aby uniknąć migotania świateł. Pojawiają się również pytania dotyczące różnic w pojemności kondensatorów oraz ich wpływu na działanie urządzeń. Użytkownicy podkreślają znaczenie bezpieczeństwa przy modyfikacjach oraz zalecają testowanie obwodów przed ich pełnym wdrożeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA