logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domofon Viro VDP-60: Problem z elektrozaczepem - przepuszcza, brak blokady, naprawa i pamięć

JacekFilipczyk 13 Kwi 2023 18:34 960 4
  • #1 20538102
    JacekFilipczyk
    Poziom 3  
    Ocena: 31
    Witam. Od jakiegoś czasu mam domofon Virone VDP 60 oraz elekteozaczep z pamięcią. Przez kilka miesięcy było wszystko w porządku jednak ostatnio elektrozaczwp wogóle nie trzyma furtki. Bez problemu można ją lekko popchnąć i otworzyć. Dziś zabrałem się do naprawy tego jednak nigdzie nie widzę żadnych problemów.
    Na początku myślałem że może cały czas jest podawane napięcie na elektrozaczep ale na stykach cały czas jest 0V a po naciśnięciu przycisku otwierania pojawia się napięcie ok 9V i elektrozaczep puszcza.
    Wyjąłem elektrozaczep, rozebrałem i widzę że wszystko działa prawidłowo. Elektrozaczep trzyma jak chcę go otworzyć palcem i tutaj ciekawostka bo jak zamontuję go do bramki bez problemu mogę go otworzyć palcem.
    Nie mam pojęcia o co chodzi.
    Pytanie kolejne: czy ta blaszka w zamku którą widać na zdjęciu to ta cała "pamięć" elektrozaczepu? Czy jak ją usunę to zamek będzie działał tylko podczas naciskania przycisku otwarcia? Domofon Viro VDP-60: Problem z elektrozaczepem - przepuszcza, brak blokady, naprawa i pamięć
  • #2 20538125
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 403
    Tak się wydaje, że wszystko jest w porządku, ale jeden mały luz z drugim plus lekkie wytarcie doprowadza do tego, że z czasem przestaje on trzymać. Po prostu co jakiś czas trzeba wymienić, u mnie padł po chyba czterech latach, co też zależy od intensywności używania.
  • #3 20538239
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2651
    W miejscach bardzo często uczęszczanych (np osiedla zamknięte) ostatnio zauważyłem bardzo dużą popularność stosowania zwór magnetycznych.
    Jeśli masz możliwość może zamień rygiel na zworę, oczywiście trzeba przerobić sterowanie ale może warto.
  • #4 20539175
    JacekFilipczyk
    Poziom 3  
    Ocena: 31
    spinacz napisał:
    W miejscach bardzo często uczęszczanych (np osiedla zamknięte) ostatnio zauważyłem bardzo dużą popularność stosowania zwór magnetycznych.
    Jeśli masz możliwość może zamień rygiel na zworę, oczywiście trzeba przerobić sterowanie ale może warto.

Jak działa taka zwora? Cały czas jest podawane napięcie a gdy chcemy otworzyć to napięcie zanika?
  • #5 20539304
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2651
    Dokładnie tak, zasilona trzyma brak zasilania otwarte, dla tego stosuje się w takich systemach zasilacz buforowy z akumulatorem.
REKLAMA