logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skuter Romet 767 2T: Problem z jazdą, gaśnie, wymiana filtra paliwa, wyciek oleju, 2500km

tomaszekgrzegorz7 15 Kwi 2023 04:34 840 3
REKLAMA
  • #1 20540216
    tomaszekgrzegorz7
    Poziom 3  
    Witam mam pytanie skuter romet 767 2t
    Skuter jeździ bez problemu lecz od paru dni
    Coś się dzieje jedzie
    A po jakimś czasie gasnie czy może się zacierać
    I teraz się zastanawiam czy oddać jakiemuś mechanikowi czy jak 2500 ma przejechane
    Poprzedni właściciel mówił że jak będzie ciężko palić to jest taki Filtr od paliwa i trzeba dmuchnąć i wtedy powinien normalnie palić ale od dozwonika zużywałem że cieknie trochę olej
    Nie wiem czy uszkodzony czy pęknięty czy jak
    A dopiero co kupiony już by się zatarł?
  • REKLAMA
  • #2 20544716
    pawlik722
    Poziom 27  
    Ocena: 356
    Z dozownika oleju do mieszanki cieknie? To mógł się zatrzeć, ten układ musi być szczelny i ogółem jest kaprysny. A kaprys w jego wypadku kończy się wymianą tłoka i cylindra. Ja z niego nie korzystam nigdy w każdym motocyklu.

W pierwszej kolejności należy sprawdzić co się z nim dokładnie dzieje. Pomiar kompresji wiele by wyjaśnił ale nie zakładał bym od razu najgorszego. Sprawdzić należy na ciepłym silniku czy jest iskra, stan świecy, częsty objaw że na ciepłym nie działa,wymienic należy od razu jeżeli po zakupie nie była zmieniana.
    Gaśnie ie na ciepłym często objawia się w ten sposób przy uszkodzonym module zapłonowym.
    Po zgaśnięciu świeca jest sucha czy mokra? Jakiego koloru?
    Czy w gaźniku po odkrecenie srubki spustowej na dnie Komory pływakowej jest paliwo. Sprawdzić trzeba stan wężyków podciśnieniowych głównie tego idącego do zaworu w baku. Jeżeli jest nie szczelny to odcina paliwo często początkowo zaczyna się to dziać na ciepłym tylko silniku. Szczelność połączenia gaźnika z silnikiem.
    Regulacja gaźnika oraz sprawdzenie czy ssanie automatyczne się wyłącza, o ile takie ma.
    To prosty pojazd, ale wiele jest szczegółów które uprzykrzyć potrafią życie.
  • REKLAMA
  • #3 20546418
    tomaszekgrzegorz7
    Poziom 3  
    Właśnie od dozownika oleju do mieszanki cieknie chyba jest pęknięcie od dołu zbiornika
    Ale jeździ normalnie odpala i teraz nie wiem czy oddać komuś to
    Nie znam się na tym.
  • #4 20546594
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 624
    Tak, oddaj do warsztatu, jeszcze chwila jazdy z uszkodzonym dozownikiem i zatrzesz silnik
REKLAMA