logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączanie żyrandola do sufitu - 3 przewody (niebieski, czarny, zielono-żółty) - zdjęcia

polenkek787 15 Kwi 2023 16:37 1245 11
  • #1 20540917
    polenkek787
    Poziom 3  
    Jak podłączyć żyrandol do sufitu.
    3 przewody z sufitu: Niebieski - zerowy, czarny - fazowy, zielono-żółty - fazowy.
    Jak poprawnie połączyć ze sobą te kable ? ( załączam zdjęcia)
    Podłączanie żyrandola do sufitu - 3 przewody (niebieski, czarny, zielono-żółty) - zdjęcia Podłączanie żyrandola do sufitu - 3 przewody (niebieski, czarny, zielono-żółty) - zdjęcia Podłączanie żyrandola do sufitu - 3 przewody (niebieski, czarny, zielono-żółty) - zdjęcia
  • #2 20540923
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2052
    polenkek787 napisał:
    zielono-żółty - fazowy.
    To jest nieprawidłowe i należy odpiąć od fazy i sprawdzić czy jest możliwość aby był to przewód ochronny zgodnie z przeznaczeniem.
  • #3 20540926
    polenkek787
    Poziom 3  
    Tak było przez 10 lat i nic się nie stało. Wiem że to jest nieprawidłowe, ale tak specjalista podłączył i już tak zostało.
  • #4 20540942
    ta_tar
    Poziom 41  
    polenkek787 napisał:
    ale tak specjalista podłączył i już tak zostało.
    To na pewno i podłączał "specjalista". Niestety tak nie może być, bo ten przewód powinien być podłączony do metalowej obudowy żyrandola jeżeli był by przewodem ochronnym. Zapewne teraz nie można go nigdzie podłączyć.
    Zgadując, poprzedni żyrandol był podłączony do włącznika podwójnego i z tego powodu "specjalista" tak podłączył przewód ochronny (bo mu brakowało). Teraz musisz wymienić włącznik na pojedynczy, odpowiednio połączyć razem niebieskie ze sobą i brązowe połączyć ze sobą w lampie. Następnie niebieskie (neutralny) podpiąć do kostki do niebieskiego tam gdzie jest zero/neutralny, brązowe do kostki czarnej (faza) i stanowczo odpiąć żółto-zielony od wyłącznika i doprowadzić go tak aby był on przewodem ochronnym. Problem w tym że nie możesz podpiąć go do lamy bo nie spełnia swojego zadania.

Ale podejrzewam że te sprawy cię przerosną i proponuję pomoc rzeczywistego specjalisty.
  • #5 20541274
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    polenkek787 napisał:
    zielono-żółty - fazowy.
    No i jakich porad oczekujesz, skoro zielono-żółty jest przewodem fazowym? Ta kombinacja barw zarezerwowana jest tylko dla przewodu ochronnego.
  • Pomocny post
    #6 20541665
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    zbich70 napisał:
    polenkek787 napisał:
    zielono-żółty - fazowy.
    No i jakich porad oczekujesz, skoro zielono-żółty jest przewodem fazowym? Ta kombinacja barw zarezerwowana jest tylko dla przewodu ochronnego.
    Mój wpis z ,,poradą'' jak to zrobić na zastałych kabelkach został usunięty przez moderatora, na władzę nie poradzę.....To, że jest to nieprawidłowo to wiem ale co teraz autor tematu ma zrobić, połączyć na pojedynczy włącznik obie żarówki (będzie zgodnie ze sztuką) czy pozostać przy dotychczasowym układzie połączeń.....może jeszcze pruć ściany. Mieszkam w domku jednorodzinnym, układ połączeń (żyrandole i nie tylko) mam takie jak autor tematu, wszystkie kabelki w ścianach czarne więc nawet nie ma co łączyć po kolorach. I ja teraz nie planując remontu ale chcąc mieć ,,prawidłową elektrykę'' miał bym pruć ściany i dokładać dodatkowe kabelki? Czasem trzeba robić jak materia nakazuje choć wiadomo, że to niezgodne z AKTUALNYMI PRZEPISAMI. mam nadzieję, że mój wpis jest na tyle rozsądny (choć kontrowersyjny), że moderator tego nie usunie.
  • #7 20541681
    ta_tar
    Poziom 41  
    cirrostrato napisał:
    miał bym pruć ściany i dokładać dodatkowe kabelki?
    Nie zawsze jest to konieczne w stosunku do oświetlenia. Można kupić lampy w II klasie ochronny i w takiej sytuacji nie będzie potrzebny 3-przewód.
  • #8 20541701
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 966
    Podłączanie żyrandola do sufitu - 3 przewody (niebieski, czarny, zielono-żółty) - zdjęcia

A tam na spodzie tej obudowy który wskazałem strzałką - nie ma jakiejś nalepki z znakami/schematem - ?

Jeśli tak to można prosić o zdjęcie to może rozstrzygnąć jedną sprawę - w jakiej klasie ochronności jest lampa ?
  • #9 20542001
    polenkek787
    Poziom 3  
    Nic tam nie ma.
  • #10 20542776
    polenkek787
    Poziom 3  
    Dzięki :)
  • #11 20543741
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 406
    Jaki jest włącznik? Jeden czy 2 klawisze? Co odcina wlącznik? Fazę, obie fazy, zero?
    Czy jest dostep do jakielkolwiek puszki? Gniazdka są z PE, czy zerowane (może zgadniemy jaki typ instalacji jest w domu).
  • #12 20545492
    ssllaawweekk
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    polenkek787 napisał:
    Tak było przez 10 lat i nic się nie stało. Wiem, że to jest nieprawidłowe, ale tak specjalista podłączył i już tak zostało."

Te słowa już słyszałem kilka razy na temat istniejących błędów w instalacji i jak wytłumaczyć człowiekowi, że jest źle?? Przecież 10 lat było dobrze;)
    To taki mój żarcik.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie żyrandola do sufitu z trzema przewodami (niebieski - zerowy, czarny - fazowy, zielono-żółty - fazowy) budzi wątpliwości dotyczące poprawności instalacji. Użytkownicy wskazują, że zielono-żółty przewód powinien być przewodem ochronnym, a jego niewłaściwe podłączenie może stwarzać zagrożenie. Wskazówki sugerują, aby niebieskie przewody połączyć ze sobą, czarne z czarnym, a zielono-żółty odłączyć od włącznika i podłączyć do metalowej obudowy żyrandola, jeśli jest to przewód ochronny. W przypadku braku możliwości poprawnego podłączenia, zaleca się konsultację z profesjonalnym elektrykiem. Użytkownicy podnoszą również kwestie dotyczące klasy ochronności lamp oraz możliwości użycia lamp w II klasie ochronności, które nie wymagają trzech przewodów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA