Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tampolenkek787 napisał:To na pewno i podłączał "specjalista". Niestety tak nie może być, bo ten przewód powinien być podłączony do metalowej obudowy żyrandola jeżeli był by przewodem ochronnym. Zapewne teraz nie można go nigdzie podłączyć.ale tak specjalista podłączył i już tak zostało.
zbich70 napisał:Mój wpis z ,,poradą'' jak to zrobić na zastałych kabelkach został usunięty przez moderatora, na władzę nie poradzę.....To, że jest to nieprawidłowo to wiem ale co teraz autor tematu ma zrobić, połączyć na pojedynczy włącznik obie żarówki (będzie zgodnie ze sztuką) czy pozostać przy dotychczasowym układzie połączeń.....może jeszcze pruć ściany. Mieszkam w domku jednorodzinnym, układ połączeń (żyrandole i nie tylko) mam takie jak autor tematu, wszystkie kabelki w ścianach czarne więc nawet nie ma co łączyć po kolorach. I ja teraz nie planując remontu ale chcąc mieć ,,prawidłową elektrykę'' miał bym pruć ściany i dokładać dodatkowe kabelki? Czasem trzeba robić jak materia nakazuje choć wiadomo, że to niezgodne z AKTUALNYMI PRZEPISAMI. mam nadzieję, że mój wpis jest na tyle rozsądny (choć kontrowersyjny), że moderator tego nie usunie.polenkek787 napisał:No i jakich porad oczekujesz, skoro zielono-żółty jest przewodem fazowym? Ta kombinacja barw zarezerwowana jest tylko dla przewodu ochronnego.zielono-żółty - fazowy.
cirrostrato napisał:Nie zawsze jest to konieczne w stosunku do oświetlenia. Można kupić lampy w II klasie ochronny i w takiej sytuacji nie będzie potrzebny 3-przewód.miał bym pruć ściany i dokładać dodatkowe kabelki?
polenkek787 napisał:Tak było przez 10 lat i nic się nie stało. Wiem, że to jest nieprawidłowe, ale tak specjalista podłączył i już tak zostało."