logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łącznik trójkąt gwiazda jak podmienić stary model

RomanXA 15 Kwi 2023 17:09 1743 11
REKLAMA
  • #1 20540955
    RomanXA
    Poziom 6  
    Witam
    Koledzy i koleżanki pokonał mnie silnik przy wymianie włącznika o ile stary był zrozumiały to nowy model już nie koniecznie - zamieszcza zdjęcie obu.
    Stary
    T , S , R zasilanie
    X , Y , Z odejście na silnik
    Cewki były w 3 parach.
    A nowy ?
    Cewki zostały w 3 parach
    L1 , L2 , L3 zasilanie
    A odejście na silnik ??? Łącznik trójkąt gwiazda jak podmienić stary model
  • REKLAMA
  • #2 20541088
    captain4
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    U1, V1, W1.
  • #3 20541102
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1921
    Stare oznaczenia/nowe oznaczenia:
    R - L1
    S - L2
    T - L3
    U - U1
    X - U2
    V - V1
    Y - V2
    W - W1
    Z - W2
  • REKLAMA
  • #4 20541108
    RomanXA
    Poziom 6  
    Oba posty się wykluczają 🤷
    Podłączyłem odejście u1 v1 w1 pozycję na włączniku działają ale i trójkąt i gwiazda mają te same obroty silnik idzie na max i na trójkącie i na gwieździe 🤯
  • #5 20541188
    captain4
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    A gdzie ty masz na starym wylaczniku wyjscia Y i Z ??
    Na fotrce ich nie ma.
  • REKLAMA
  • #6 20541212
    RomanXA
    Poziom 6  
    Foto z drugiej strony włączników . Łącznik trójkąt gwiazda jak podmienić stary model
  • #7 20541215
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    RomanXA napisał:
    Podłączyłem odejście u1 v1 w1 pozycję na włączniku działają ale i trójkąt i gwiazda mają te same obroty silnik idzie na max i na trójkącie i na gwieździe

W takim razie pokaż tabliczkę znamionową silnika.
  • #8 20541229
    RomanXA
    Poziom 6  
    Nie czytelna a zdjęcia nie mam urządzenie to stary polski śrutownik od znajomego na starym włączniku działał.

Dodano po 6 [minuty]:

Pod wyjścia z numerem 2 bałem się podłączyć że względu na mostki - zwątpiłem w siebie i doszedłem do wniosku że nowy włącznik jest przystosowany pod podłączenie 6 przewodowe na odejściu ale mam za mało wiedzy w temacie silników 😥

Dodano po 3 [minuty]:

Schemat tego nowego to : Łącznik trójkąt gwiazda jak podmienić stary model
  • #9 20541251
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    RomanXA napisał:
    Pod wyjścia z numerem 2 bałem się podłączyć że względu na mostki

Więc pokaż tą tabliczkę zaciskową z mostkami.
  • #10 20541330
    RomanXA
    Poziom 6  
    Nie mam co pokazać ... Tabliczka była brązowa chyba bakielit z trzema gwintowanymi szpilkami ( śrubami ) i wszystko się posypało . Zostały 3 szpilki do których były podłączone po 2 kable z silnika i 1 faza. Kable z silnika w tych samych parach co zostały na szpilkach połączyłem w kostki wago fazy podłączyłem w sumie przypadkowo po 1 do pary z silnika ale włącznik coś mi nie pasuje - wiem że reanimuje tru@a ale kurcze żył !
    Zwarcia na szpilkach nie było stare silniki mają dużo miejsca w swojej puszce przyłączeniowej.

Dodano po 2 [minuty]:

Krzysiek 7
    Dalej uważasz że zasilanie do silnika w tym układzie 3 przewody powinno wychodzić z zacisków z numerem 2 ???
  • REKLAMA
  • #11 20541371
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    RomanXA napisał:
    Zostały 3 szpilki do których były podłączone po 2 kable z silnika i 1 faza

To sugeruje, że silnik jest na stałe połączony w trójkąt.
    RomanXA napisał:
    Podłączyłem odejście u1 v1 w1 pozycję na włączniku działają ale i trójkąt i gwiazda mają te same obroty silnik idzie na max i na trójkącie i na gwieździe

RomanXA napisał:
    Dalej uważasz że zasilanie do silnika w tym układzie 3 przewody powinno wychodzić z zacisków z numerem 2 ?

Natomiast to sugeruje, że powinieneś jednak skorzystać z usługi elektryka. Trudno doradzać komuś, kto nie ma żadnej wiedzy w tej dziedzinie, a błędne podłączenie może być zagrożeniem dla użytkownika urządzenia.
  • #12 20541387
    RomanXA
    Poziom 6  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź - i cierpliwość. Niestety nie rozwiązuje to problemu 🤷

Dodano po 10 [minuty]:

Chyba zaiskrzyło 🤣 jeżeli silnik jest na 3 zaciskach to nie będzie pracował w układzie trójkąt - gwiazda - skupiłem się na włączniku a nie na układzie zasilania - to urządzenie ma raczej zły włącznik 🤦. Jam miałby 6 zacisków to możemy mu ustalić sposób pracy - czy dobrze rozkminiłem ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem nowego włącznika silnika, który różni się od starego modelu. Stary włącznik miał oznaczenia T, S, R dla zasilania oraz X, Y, Z dla odejścia na silnik, podczas gdy nowy model używa oznaczeń L1, L2, L3 dla zasilania oraz U1, V1, W1 dla odejścia. W trakcie dyskusji pojawiły się różnice w interpretacji oznaczeń, a użytkownik zauważył, że silnik działa na maksymalnych obrotach zarówno w trybie trójkąta, jak i gwiazdy, co sugeruje, że może być źle podłączony. Użytkownik nie ma wystarczającej wiedzy na temat podłączeń silników i obawia się błędów, które mogą prowadzić do uszkodzenia urządzenia. Wskazano, że silnik może być na stałe połączony w trójkąt, co wymaga konsultacji z elektrykiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA