logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie dwukierunkowe silnika 24V | Sterowanie Wi-Fi i krańcówki

JKwiek 16 Kwi 2023 20:47 531 4
  • #1 20542992
    JKwiek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Cześć,

Chciałbym Was prosić o poradę w jaki sposób najlepiej podłączyć mój układ który opisuję poniżej. Co do zasady ma to być układ działający w identyczny sposób jak silnik do rolet ze sterownikiem Wi-Fi i załączeniem obrotów góra - dół plus wyłączniki krańcowe w obu kierunkach. Ten przypadek jest dla mnie zrozumiały i łatwy jednak z racji konieczności użycia prądu 24V i małej ilości miejsca nie mogę użyć układu z silnikiem do rolet a konieczne jest użycie silnika do wycieraczek (w tym przypadku jest to silnik od samochodów ciężarowych 24V). I wygląda to tak:
    Silnik 24V do wycieraczek samochodowych będzie podnosił i opuszczał pewien mechanizm, ruch w prawo i ruch w lewo będzie musiał być ograniczony przez wyłącznik krańcowy. Dodatkowo chciałbym aby była tutaj możliwość sterowania przełącznikiem Wi-Fi jak i osobno ręcznie z przełącznika dwubiegunowego. Będę wdzięczny za podpowiedź w jaki sposób zrobić to zgodnie "ze sztuką".
    Silnik do wycieraczek ma kilka wejść, używam tylko 3 z nich. 2 z nich to prędkość wolna i szybka.
    Szukając również odpowiedniego rozwiązania na przełącznik wifi zauważyłem że tych pracujących na prądzie stałym jest bardzo mało, czy macie wiedzę czy przełącznik wifi 230v będzie działał na 24V?

Z góry dziękuję za pomoc.

JK
  • #2 20543148
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    Moduł Wifi Zamel SBW-02 działa na zasilaniu 24V. Można go uruchomić albo aplikacją w telefonie lub dzwoniąc na zaprogramowany numer telefonu. Jeżeli chodzi o sterowanie silnikiem masz miejsce na centralę czy chcesz zrobić ją sam na przekaźnikach? Mój teść robił coś takiego więc się da ale łatwieł by było kupić jakąś centralę chociażby od siłownika bramy przesuwnej.
  • #3 20543526
    JKwiek
    Poziom 10  
    Cześć,

Tak, mam sporo miejsca przy silniku, to nie stanowi problemu. Myślałem jednak raczej o prostym rozwiązaniu z mechanicznymi krańcówkami i układem bez "elektroniki". Nie mniej jednak jeśli to również będzie miało sens to czemu nie. W sumie to ma działać tak samo jak otwieranie i zamykanie bramy...

JK
  • #4 20543552
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    Jeżeli układ ma pracować "od dechy do dechy" to odbiornik ustaw w tryb czasowy, czas ustaw nieco dłuższy niż potrzebny.
    Żadnej elektroniki oprócz odbiornika.

NP: tak
    Załączniki:
    • Podłączenie dwukierunkowe silnika 24V | Sterowanie Wi-Fi i krańcówki schemat 1.jpg (44.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 20546897
    JKwiek
    Poziom 10  
    Myślałem nad tym rozwiązaniem ale jest tutaj kilka problemów:
    1) moment zatrzymania musi być dość precyzyjny
    2) element będzie podnoszony i opuszczany, stąd silnik będzie miał większy opór w górę i dłuższy czas pracy niż w dół
    3) element będzie miał zmienną masę własną co znowu może przyczynić się do zmiany czasu pracy, szczególnie "w górę"

Dlatego zdecydowałem się na krańcówki. Sprawdzałem jeszcze te gotowe moduły do bram, wygląda to ciekawie. Czy ma ktoś doświadczenie jak podpiąć to do silnika od wycieraczek i krańcówki (-ek)?
REKLAMA