logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić zdalne sterowanie bramą? Szukam schematów i gotowych modułów

sparco15 29 Kwi 2004 13:05 17399 13
  • #1 618333
    sparco15
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Pytanie jak w twmacie. Może macie jakieś schematy lub stronki z gotowymi takimi modułami zdalnego sterowania bramą?
    Pozdrawiam.
  • #2 618637
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany a dokładniej: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #3 618664
    jomek78
    Poziom 24  
    Ocena: 51
    ...przewodowe, czy radio. pozdrawiam. jomek 8)
  • #4 624261
    azibik
    Poziom 32  
    Ocena: 322
    SZNOWNI KONSTRUKTORZY,NIKT NIE BIERZE POD
    UWAGĘ ZABEZPIECZENIA PRZED OGRANICZENIEM
    SIŁY NAPĘDU,JEST TO BARDZO WAŻNA SPRAWA
  • #5 625185
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    ':arrow:' azibik
    Z pewnością jest to b. "ważna sprawa" ale nie krzycz! - Wyłącz Caps Lock - lepiej się czyta.( Inne twoje posty też ;) )
    Pozdrawiam.
  • #6 648089
    LoLu
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    ja mam pomysla na sterowanie.Mam sterownik centralnego zamka w aucie.do tego 2 krancowki,2 styczniki i ruszy, tylko czy ktos wie gdzie mozna tanio kupic naped bramy, albo jak cos takiego samemu zrobic?
  • #7 650901
    tomano
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Na tej stronieAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany jest pdf z instrukcja do obslugi modulow LOGO Siemensa. W tej instrukcji jest przyklad ze sterowaniem brama realizowane na przekaznikach no i oczywiscie za pomoca Sterownika Logo. Wydaje mi sie rowniez ze w dostepnym tam oprogramowaniu do tych sterownikow jest gotowy przykładowy programik do sterowania brama. Kiedys tez chcialem takie cos robic ale mi jakos przeszlo i mialem robic to wlasnie na Logo. Mozna to zrobic pewnie duzo taniej na jakims prostym mikrokontrolerze ale jesli nie zajmujesz sie tym duzo szybciej zrobisz to na gotowym module.
  • #8 663474
    Smashing
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    zastosowc slinik ( np. od wycieraczek 12V, czy jakis inny). pilot zdalnego sterowania znajdziesz w elekronice dla wszystkich.
    to dziala tak .bin jest pod atmela 89cX051. pod nozke 6 i 7 podlaczasz dwa kontraktony. jeden z do ztrzymywania bramy przy otwieraniu a drugi przy zatrzymywania przy zamykaniu ( na testy zwieraj te nozki z masa to powinny sie wylaczas przekazniki, o ile je napiwerw zalaczysz) pod 8 i 9 nozki podlacz sobie dwa przekazniki (prawo-lewo) , oczywiscie przekazniki podlacz przez jakies tranzystory (np. np bc 558) ( zwarcie do masy 6 nozki spowodoje wylaczenie przekaznik podlaczeonego do 8 nozki...itd ) 12 nozka dziala tak:
    -zwierasz do masy puszczasz ( jak nie puscisz to nic sie nie bedize dzialo), wlacza sie przekaznik
    - zwierasz drugi raz do masy puszczasz, przekaznik sie wylacza ( chyba ze wczesniej wylaczy go nozka 6 lub 7)
    - zwierasz 3 raz do masy puszczasz, wlacza sie drugi przekaznik
    - zwierasz 4 raz do masy puszvzasz , przeaznik drugi sie wylacza ( chyba ze wylacza go nozka 6 lub 7
    i tak w kolo
    jesli brama jest zamknieta ( do konca) to nozka np 6 jest zwarta i brama moze sie tylko otworzyc ( nozka 12)i jesli jest otwarta ( cala ) to nozka 7 jest zwarta i brama moze sie tylko zamnakc (nozka 12)
  • #9 3090840
    3xgul
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ostatnio miałem ten sam problem i znalazłem fajny link Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #10 4832194
    kalla123
    Poziom 2  
    jak to zrobić wychodzi z kostki 6 przewodów tobyła pralka firmy włoskiejb
  • #11 4832671
    malko5
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    LoLu może coś takiego? Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #12 4918769
    Mathix
    Poziom 11  
    Witam.
    Podczepie sie do tematu z moim pytaniem. Kupilem sterownik bramster:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    treaz moje pytanie szukam napedu do tego i mysle o zastosowaniu silnika od wyciagarki:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Myslicie ze da rade podłaczyc go bez wiekszych problemow (od strony mechanicznej nie mam problemow ale od elektrycznej wole sie upewnić)? Jest tylko jeden problem nigdzie nie ma info na temat obrotów albo chociaz predkosci podnoszenia. Chce zastosowac ten silnik bo mysle ze bedzie mial spory zapas sily i nie bedzie problemow ze otwiera sie za wolno itp. przy takim zapasie mysle ze nie bedzie problemow zeby regulowac predkosc sama zebatka. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
  • #13 4926511
    Mathix
    Poziom 11  
    Witam
    Czy moglby ktos mi odpowiedziec na post wyzej? przepraszam ze nalegam ale to juz sprawa dosc nie cierpiaca zwloki.
    Pozdrawiam i przepraszam za klopot
  • #14 13644445
    Kapciaty
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Osobiście polecam stosować silniczki od wycieraczek. A do cięższych bram polecam szukać silniczków 24V, np. od Stara 200. Mają wystarczający zapas mocy, odpowiednie obroty, a przeróbka opiera się głównie na dobraniu koła zębatego.

(Tak. Wiem, że odgrzałem starego kotleta, ale może potomności się przyda.)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zdalnego sterowania bramą, w tym poszukiwania schematów i gotowych modułów. Proponowane rozwiązania obejmują zarówno przewodowe, jak i radiowe systemy sterowania. Udostępniono linki do schematów i przykładów, m.in. schemat bramy na elektroda.pl oraz instrukcję obsługi modułów Siemens LOGO z przykładowym programem do sterowania bramą. Wskazano możliwość wykorzystania sterownika centralnego zamka samochodowego, krancówek i styczników do budowy własnego systemu. Poruszono kwestię zabezpieczeń przed nadmierną siłą napędu, co jest istotne dla bezpieczeństwa. Jako napęd proponowano silniki 12V, np. od wycieraczek samochodowych, a także silniki 24V, np. od Stara 200, które mają odpowiednią moc i prędkość. Wspomniano o użyciu mikrokontrolera Atmel 89cX051 do sterowania przekaźnikami, a także o gotowym sterowniku bramster do bram i rolet. Dyskutowano także o zastosowaniu silnika z wyciągarki elektrycznej jako napędu bramy, zwracając uwagę na brak danych dotyczących prędkości obrotowej i konieczność regulacji mechanicznej. Podkreślono, że gotowe moduły i sterowniki mogą przyspieszyć realizację projektu, choć tańsze rozwiązania można wykonać samodzielnie na mikrokontrolerach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA