logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Geometria Tiguan - Krzywa kierownica - Geometria/Zbieżność Tiguan

xarihq 17 Kwi 2023 08:22 1818 4
REKLAMA
  • #1 20543450
    xarihq
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć, jestem po wymianie kompletu zawieszenia przód+tył (wahacze, amortyzatory, McPherson) w swoim Tiguanie. Niestety przed, jak i po wymianie samochód dalej ściąga w prawo. Na geometrii wszystko ok, sprawdzana w dwóch różnych zakładach.

Żeby jechać prosto muszę mieć skręconą kierownicę w lewo, jeżeli ją puszczę wraca ona do punktu zero. Kąt skrętu skalibrowany ok.

Możliwe że kierownica jest przestawiona na wieloklinie o jeden ząbek? Elektryczna maglownica automatycznie ustawia kierownicę do punktu
    0 w czasie jazdy?
  • REKLAMA
  • #2 20543479
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3387
    Skoro kąt ustawiony na zero a kierownica skręcona w lewo to jaki z tego wniosek? W ogóle to co to stwierdzenie że ściąga w prawo patrząc na ustawienie samej kierownicy jako pojedyńczego elementu. Nigdy nie patrzy się na ustawienie kierownicy jako punktu ustalenia. W czasie geometrii ustawiają kierownicę "na oko" a dopiero regulują ustawienie kół. Nie widziałem jeszcze żeby ktoś podpinał komputer i patrzył na kąt skrętu.
  • REKLAMA
  • #3 20543632
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 20543636
    xarihq
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    @johnny833 Ściąga w prawo, skręca kierownice do punktu 0. Dalej już nie skręca i mocniej nie ściąga.

Dodano po 54 [minuty]:

Wpadłem jeszcze na jeden pomysł diagnozy tego całego błędu.

1. Pojechałem na równy teren i stanąłem na środku
    2. Przerwałem nową kalibrację G85 w celu pojawienia się błędu i całkowitego wyłączenia wspomagania
    3. Przejechałem się 2 razy na równej nawierzchni.
    4. Efekt: Nie ściąga, jedzie prosto. Wniosek? Skalibrujemy kierownicę lekko w lewo, żeby jechał prosto.
    5. Ponowna nowa kalibracja z lekko skręconą kierownicą (+5 stopni). Efekt? Jedzie prosto, nie ściąga.

Wniosek końcowy. Przekręcona kierownica na wieloklinie.

Jak dorwę się do narzędzi, przestawię kierownicę i jeszcze raz pojadę na geometrię to dam znać i zamknę temat.
  • #5 20543706
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA