logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] MS Word 2013 Odstęp między tekstem a przypisami dolnymi

gf_fr 17 Kwi 2023 13:58 5487 6
REKLAMA
  • #1 20543911
    gf_fr
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam problem z odstępem między tekstem a przypisami dolnymi. Word automatycznie robi bardzo duży odstęp między tekstem a przypisami dolnymi i nie pozwala mi tego edytować. To praca naukowa, więc przypisy są dość obszerne, a w druku takie odstępy wyglądają beznadziejnie. Szukałam już chyba wszędzie, w edycji stylów itp.
    Załączniki:
    • MS Word 2013 Odstęp między tekstem a przypisami dolnymi przypisy.jpg (321.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20544808
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Prześlij w załączniku próbkę tekstu z którym masz problem.
    Na obrazku niewiele można sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #3 20545351
    gf_fr
    Poziom 2  
    Jak kopiuję fragment do nowego dokumentu, to się inaczej "układa" tekst. Word po prostu sam reguluje obszar przypisów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20545371
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Trudno coś radzić jeżeli nie można odtworzyć problemu.
    Na karcie Odwołania w grupie Przypisy dolne po naciśnięciu małej strzałki po prawej stronie rozwija się okienko z dodatkowymi ustawieniami. Tam można wybrać położenie przypisów dolnych: pod tekstem albo u dołu strony.
    Sprawdzałaś, czy to coś zmienia w Twoim przypadku?
    Załączniki:
    • MS Word 2013 Odstęp między tekstem a przypisami dolnymi Przypisy.png (22.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 20545435
    gf_fr
    Poziom 2  
    Sprawdzałam, przypisy przesuwają się do góry i wielka dziura jest pod nimi...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20545475
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Niestety nie potrafię odtworzyć tego problemu. Na małym kilkustronicowym pliku wszystko wydaje się być O.K. Poza tym nie mam wersji 2013, jeśli to ma znaczenie, tylko 365.

Sprawa się chyba wyjaśniła po otrzymaniu załącznika na PW. Problem jest spowodowany dużą kumulacją odnośników w krótkim fragmencie tekstu, co powoduje, że treść i odnośniki nie mieszczą się razem na stronie i są przerzucane na następną.
  • #7 20546086
    gf_fr
    Poziom 2  
    Za duża kumulacja odnośników w krótkim tekście.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dużym odstępem między tekstem a przypisami dolnymi w MS Word 2013, co wpływa na estetykę pracy naukowej. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień przypisów dolnych w zakładce Odwołania oraz przesłanie próbki tekstu w celu lepszego zrozumienia problemu. Okazuje się, że problem może być spowodowany dużą kumulacją odnośników w krótkim fragmencie tekstu, co prowadzi do przenoszenia treści na następną stronę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA