logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wywala bezpiecznik różnicowy przy używaniu myjki ciśnieniowej z podgrzewaczem Dafi 5500 kW

filluk 18 Kwi 2023 22:53 684 3
REKLAMA
  • #1 20546240
    filluk
    Poziom 1  
    Od wielu lat mam podłączony pogrzewacz dafi 5500 kw do puszki. Do tej pory wszystko działało dobrze. Jakiś czas temu kupiłem myjkę ciśnieniową i aby mogła chodzi musi być podłączona bo gniazdo z bezpiecznikiem 25 amp... Jedyne gdzie mógłbym to pod puszkę do której jest przyłączony pogrzewacz. Podpiołem, więc pod nią dodatkowy kabel 2,5 x 3 z dobrym gniazdem. Wszystko działało bez zarzutów. Oczywiście na czas użytkowania myjki, podgrzewacz nie był użytkowany. Pod koniec mycia kostki wyskoczył bezpiecznik nie ten odpowiedzialny za pojedyncze gniazdo, a ten co odpowiada za wszystkie gniazda nie za oświetlenie. Czyli roznicówka. Zdarzyło się to po raz pierwszy. Nawet gdy było za dużo podłączonych urządzeń i podczas użytkowania cieplej wody wyskakiwał jeden pojedynczy, a czasami główny. Tym razem roznicówka. Myjka już nie jest użytkowana, ale kabel zostawiłem dalej podpięty pod puszkę na wypadek gdyby trzeba było coś umyć pod ciśnieniem żeby się szybko podpiąć. I od teraz zdarza się co raz częściej, że podczas użytkowania wody wyskakuje ten sam bezpiecznik odpowiedzialny za wszystkie gniazda. Odpiąłem więc kabel i teraz nic nie wyskakuje. W czym może być więc problem? Wszystko było dobrze podłączone. Czy sam kabel podłączony może stawiać jakiś dodatkowy opór?
  • REKLAMA
  • #2 20546326
    fala5901
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Trochę chaotycznie to odpisałeś. Jeżeli dobrze zrozumiałem, masz puszkę rozgałęźną z podpiętym do niej podgrzewaczem. Do tej puszki podpiąłeś kawałek kabla zakończony gniazdkiem wtykowym.
    Najprawdopodobniej w tym dołączonym kablu następuje upływ między żyłami fazową i ochronną bądź neutralną i ochronną. Jedyny sposób to pomiar rezystancji izolacji tego dołączonego kabla z gniazdem. Do upływu może dochodzić też w samym gnieździe – brud, wilgoć.
  • REKLAMA
  • #3 20546415
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2884
    filluk napisał:
    Jedyne gdzie mógłbym to pod puszkę do której jest przyłączony pogrzewacz. Podpiołem, więc pod nią dodatkowy kabel 2,5 x 3 z dobrym gniazdem.

filluk napisał:
    Wszystko było dobrze podłączone.

Jeśli podpięcie gniazda pod obwód podgrzewacza to dla ciebie dobrze podłączone to nie zabieraj się za elektrykę.
    filluk napisał:
    W czym może być więc problem?

W amatorze który nie rozumie co robi a bawi się w elektryka.
  • #4 20546553
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3518
    filluk napisał:
    Pod koniec mycia kostki wyskoczył bezpiecznik nie ten odpowiedzialny za pojedyncze gniazdo, a ten co odpowiada za wszystkie gniazda nie za oświetlenie. Czyli roznicówka.
    RCD to nie jest bezpiecznik.
    filluk napisał:
    W czym może być więc problem?
    Na to pytanie odpowie fachowiec po obejrzeniu całej instalacji.
REKLAMA