logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 207 1.6 thp - Nie utrzymuje temperatury podczas jazdy

polo1995 20 Kwi 2023 09:14 1956 8
REKLAMA
  • #1 20548075
    polo1995
    Poziom 6  
    Witam , mam problem z peugeotem , po wymianie termostatu oraz innych uszczelnien , do których musiałem zdjąć turbo które jest chłodzone cieczą (pompka elektryczna ) . Samochód podczas jazdy utrzymuje mniej więcej 80* gdy odpuszczę gaz temperatura spada do 70* , autko na postoju utrzymuje 90* wentylator normalnie sie włącza . Dodam ze po jeździe testowej i przejechaniu około 8 km turbina była czerwona . Z góry dzięki za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 20548268
    Darek1007
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Cytat:
    i przejechaniu około 8 km turbina była czerwona

Co to znaczy, ze byla tak nagrzana do czerwonosci?

Co sie dzieje w ogole z autkiem, gotuje ci sie woda, cos kipi, paruje, dymi, plyn bierze? Czy tylko na podstawie wskaznika temperatury wnioski wyciagasz, ze cos sie dzieje?
    Termostat dales nowy. Takie same ma parametry na pewno? Oryginalny? Moze byc zamiennik oczywiscie tez ale zgodny z nr polecanym.
    Wyjmowales turbo. Uszczelki zapewne dales nowe. Podlaczyles wszystko ladnie, sprawdziles. Obejmy, kabelki.
    Te do czerwonosci twoje mnie zastanawia.
    Turbo czysciles sam, w ogole czysciles? A przewody te dolotowe do turbo?
    Moze troche wiecej informacji napisz.
  • REKLAMA
  • #3 20548525
    polo1995
    Poziom 6  
    Tak turbina się zagrzała do czerwoności ,wody nie wyrzuca , termostat nowy z czujnikami , na postoju utrzymuje normalnie 90 a podczas jazdy już nie .tak turbo wyciągałem ale tylko i wyłącznie do odkręcenia śruby od węża powrotu oleju żeby wymienić go .
  • REKLAMA
  • #4 20548688
    Darek1007
    Poziom 9  
    Skoro turbina sie zagrzala to cos nie tak z tym chlodzeniem turbiny jest. Niestety w tych silnikach turbiny sa awaryjne. Moze tutaj problem jest. Przed naprawa bylo wszystko dobrze?
    Ta turbina jest chlodzona woda? A ten termostat sie otworzyl na pewno i jest obieg? Masz plyn w silniku? Czy wode? Musi byc plyn bo moze termostat na wode sie nie otworzyc. Temperatura otwarcia termostatu moze byc wyzsza niz temperatura wrzenia wody tzn niz 90stopni i sie nie otworzy termostat.
    Czym zalales? Plynem czy woda?
  • REKLAMA
  • #5 20548816
    polo1995
    Poziom 6  
    Oczywiście zalany płynem sprawdziłem pompkę elektryczna do chłodzenia turbiny pompka pracuje , a jeżeli będzie wada fabryczna termostatu ?
  • #6 20548832
    Darek1007
    Poziom 9  
    Nie jest powiedziane, ze nie. Turbo wczesniej dzialalo prawidlowo?
  • #7 20548927
    sandamiano
    Poziom 31  
    Ocena: 353
    Ten termostat to tzw fazowy. Otwiera się w normalnej temperaturze ale jeśli sterownik silnika wyczuje że silnik będzie bardziej obciążony to otwiera go mocniej rozgrzewając cewkę termostatu. Teraz silniki pracują w wyższej temperaturze ponad 100 stopni (wyższe euro) nie jak dawniej 80-90 i zwykły termostat nie poradziłby sobie z tak szybkim otwarciem i schłodzeniem silnika. A to co na wskaźniku temperatury - potraktuj z przymrużeniem oka. Odczytaj rzeczywistą temperaturę interfejsem a nie patrz na to co producent chciał byś zobaczył.
  • #8 20548930
    polo1995
    Poziom 6  
    Podejrzewam ze się tak nie grzało , klient nic nie mówił na ten temat

Dodano po 22 [minuty]:

>>20548927
    Podpiąłem sie interfejsem temperaturę na postoju trzyma przejadę się kawałek pokazuje otwarcie 99 % i spada do 74 i otwarcie na 0% . Po przejechaniu kilku kilometrów nie wychodzi powyżej 85* .Tak jak by nie działał płynnie tylko zero jedynkowo . I martwi mnie ta nagrzewająca sie turbina do czerwoności .
  • #9 20556524
    polo1995
    Poziom 6  
    A czy przyczyna mogą byc świece że turbina się grzeje ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Peugeotem 207 1.6 THP, który po wymianie termostatu i uszczelnień nie utrzymuje stabilnej temperatury podczas jazdy. Wskazania temperatury spadają do 70°C po odpuszczeniu gazu, podczas gdy na postoju utrzymuje 90°C. Po przejechaniu kilku kilometrów turbina nagrzewa się do czerwoności. Użytkownik sprawdził nowy termostat oraz działanie elektrycznej pompki chłodzenia turbiny, ale obawia się o ewentualną wadę fabryczną termostatu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w chłodzeniu turbiny, a także w działaniu termostatu, który może nie otwierać się prawidłowo. Zwracają uwagę na konieczność sprawdzenia rzeczywistej temperatury silnika oraz stanu płynu chłodzącego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA