logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford mondeo mk4 sedan - Wymiana wózka/sanek - tył

Bart014 20 Kwi 2023 20:50 1578 5
REKLAMA
  • #1 20548954
    Bart014
    Poziom 10  
    Witajcie.
    Potrzebuję wymienić tylne sanki w swoim mondeo mk4 sedan. Pomijając brak dostępności z używek, które najczęściej do niczego się nie nadają to urodziły się pytania.
    Czy sanki z kombi mondeo mk4 pasują do mondeo HB/sedan mk4 ?
    Czy sanki z s-max mk3 pasują do mondeo mk4 ?

Zauważyłem też, że przymocowany na sankach filtr par paliwa to taki element w kształcie walca a u mnie jest to raczej prostokąt, czy związku z tym sanki muszą dodatkowo mieć odpowiedni płaskownik to montażu ? A jeśli wymienię na ten o kształcie walca to czy uda się podłączyć przewody paliwowe?

Filtr par paliwa jak w moim aucie (leżący prostokąt)

Filtr par paliwa w kształcie walca

Może ma ktoś namiar na dobrej jakości sanki, może ktoś regeneruje ? w ASO nowe kosztują 3628zł

Przepraszam za ewentualne błędy w nazewnictwe, piszę słowami laika.

Mondeo mk4 z 2009 sedan, silnik 1,6 125KM (benzyna)

Pozdrawiam
    Bartek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20549290
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4228
    Na pierwszym zdjęciu to filtr paliwa dobrej jakości, na drugim to filtr paliwa - zbiornik zapewne z diesla - bez różnicy.
  • REKLAMA
  • #3 20549320
    Bart014
    Poziom 10  
    decybel91 napisał:
    Na pierwszym zdjęciu to filtr par paliwa dobrze, na drugim to filtr paliwa - sanki są zapewne z diesla - bez różnicy.

Ok, dziękuję za odpowiedź.
    A wiadomo czy pod filtrem paliwa jest filtr par czy może ten filtr paliwa pełni podwójną rolę?
    Największą niewiadomą dla mnie jest czy mając w swoim samochodzie opcję jak ta z filtrem paliwa czy podpasuję sanki z opcją z filtrem par. Chodzi również o sposób montażu filtra paliwa do opcji z filtrem par. Wolałbym niczego nie spawać przy sankach, żeby ich nie osłabiać... pomijając że nie powinno się tego robić.

Chciałbym jeszcze raz podkreślić, że jestem laikiem tak więc wybaczcie jeśli zadaję pytania, na które odpowiedź może być oczywista.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20549390
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3486
    W dieslach nie ma pochłaniacza par, mają po prostu dziurę w korku wlewowym.
  • REKLAMA
  • #5 20549576
    Bart014
    Poziom 10  
    Super, dziękuję panowie.
    Już wiem o co chodzi z tym filtrem par.
    A czy ktoś ma wiedzę czy sanki z mondeo mk4 kombi lub s-max mk3 podpasują do mondeo mk4 sedan ?
  • #6 20569535
    Bart014
    Poziom 10  
    Między czasie rozwinąłem temat i swoje wątpliwości.
    Podzielę się wiedzą dla tych, którzy spotkają się z podobnym problemem i ewentualnymi wątpliwościami.

Otóż, sanki z mondeo mk4 kombi nie pasują do sedana mondeo mk4
    Sedan i HB to jedne i te same sanki.
    Nie udało mi się dowiedzieć czy sanki z S-Max podpasują do mondeo.

Jeśli ktoś szuka używanej części, to odrazu proponuję szukać w krajach europejskich gdzie klimat jest łaskawszy jak u nas.
    Szczególnie polecam Hiszpanię i Rumunię tam elementy podwozia mają naprawdę w świetnym stanie, ma to oczywiście związek z klimatem. Szukajcie nie po nazwie a po nr części.
    Odradzam zakupy we Włoszech bo ceny używek są zaporowe, porównywalne z ceną nowych w ASO
    Ja swoje kupiłem przez eBay z Hiszpanii. Cena z przesyłką to 1500zł ale stan idealny.
    Cenowo najkorzystniejszej było w Rumunii. Sanki używane w super stanie za 180zł ale nie wysyłali za granicę, nie udało mi się znaleźć transportu w dobrej cenie (poniżej 1000zł) dlatego kupiłem z Hiszpanii przez eBay bo w razie czego był darmowy zwrot.

Nr katalogowy części (poprzecznica) to
    1691824 FORD
    i tak szukajcie poza granicą.

Poniżej zdjęcie poglądowe jakie sanki możecie znaleźć za granicą

Pozdrawiam
    Bartek
REKLAMA