logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ninebot hulajnoga nie działa gaz ani hamulec, normalnie laduje baterię

joannaskibinska818 21 Kwi 2023 15:41 2988 14
REKLAMA
  • #1 20549916
    joannaskibinska818
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie mam takie pytanie moja hulajnoga normalnie laduje się bateria, ale nie działa manetka ani gaz ani stop, nie można wyłączyć np światła jak również zmienić programu jazdy .. ściągnęłam apke 365tools ale nie mam żadnego błędu czy ktoś jest mi w stanie pomóc od czego powinnam zacząć?
    Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki pozdrawiam serdecznie
    Joanna Ninebot hulajnoga nie działa gaz ani hamulec, normalnie laduje baterię
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20553286
    jarroQ
    Poziom 31  
    Ocena: 628
    Jeśli licznik jest włączony ale nie pokazuje żadnej prędkości jak kręcisz silnikiem to masz "uceglony" sterownik ESC. Była zabawa w odblokowywanie prędkości? :D
  • REKLAMA
  • #3 20565293
    joannaskibinska818
    Poziom 3  
    Hej nie nic takiego nie mialo miejsca, nikt przy hulajnodze nie grzebał. Miałam nieszczęśliwy wypadek. Myślałam że działa bo jak ja włączyłam normalnie lądowała ale jak ja wzięłam na ulicę to jak wciskam gaz to nic się nie dzieje to samo nie reaguje na hamulec. Czy mogę prosić o poradę sugestie co dokładnie należy zrobić by ja odratować? Czy niewarto
  • Pomocny post
    #4 20565483
    jarroQ
    Poziom 31  
    joannaskibinska818 napisał:
    ... jak wciskam gaz to nic się nie dzieje to samo nie reaguje na hamulec...

To już wiemy. Napisz czy widzi prędkość silnika jak nim zakręcisz w miejscu lub na ulicy jak się odepchniesz chcąc na niej jechać.
    Załącz zrzuty ekranu z M365 Tools.
  • #5 20570809
    joannaskibinska818
    Poziom 3  
    Heyka tak widzi prędkość załączam zrzuty z 365tools Ninebot hulajnoga nie działa gaz ani hamulec, normalnie laduje baterię Ninebot hulajnoga nie działa gaz ani hamulec, normalnie laduje baterię Ninebot hulajnoga nie działa gaz ani hamulec, normalnie laduje baterię Ninebot hulajnoga nie działa gaz ani hamulec, normalnie laduje baterię Ninebot hulajnoga nie działa gaz ani hamulec, normalnie laduje baterię Ninebot hulajnoga nie działa gaz ani hamulec, normalnie laduje baterię

Dodano po 47 [sekundy]:

Oj dodałam podwójnie zrzuty przepraszam
  • REKLAMA
  • #6 20571992
    jarroQ
    Poziom 31  
    Ok skoro jest diagnoza i widzi prędkość jak kręcisz silnikiem a przy tym
    joannaskibinska818 napisał:
    nie działa manetka ani gaz ani stop, nie można wyłączyć np światła jak również zmienić programu jazdy
    to jest to co najmniej dziwne bo komunikacja ESC - BLE jest poprawna.

To świeży zakup? Nie da się jej wyłączyć? Cały czas jest włączona? Jeśli tak to pewnie microswitch w liczniku jest uszkodzony.
    Już przynajmniej jeden użytkownik tego forum o tym nie wiedział więc zapytam - wiesz że aby hulajnoga zaczęła jechać to trzeba się odepchnąć :D?
  • REKLAMA
  • #7 20572044
    Ola1919
    Poziom 1  
    Witam,

To samo się stało z moją huajnogą.
    Nie mogę jej wyłączyć, gaz, hamulec nie działa.

Po zjechaniu z krawężnika huajnoga przestała współpracować.

Da się to samemu naprawić, jakoś wyłączyć huaję czy tylko pozostaje wizyta w serwisie?
  • #8 20572355
    joannaskibinska818
    Poziom 3  
    >>20571992
    Tak oczywiście że wiem, nawet probujac sie rozpedzic odepchnac noga nie da rady, nie działa ani "gaz" ani "hamulec" :(

Dodano po 4 [minuty]:

>>20571992
    Hulajnoge mam już około roku, mogę ją włączyć i wyłączyć. Nie mogę natomiast wyłączyć światełka z przodu nie mogę zmienić programu. Laduje się normalnie licznik pokazuje ile procent jest.
  • #9 20572392
    jarroQ
    Poziom 31  
    Możesz z aplikacji włączyć i wyłączyć tylne oświetlenie?
  • #10 20572633
    joannaskibinska818
    Poziom 3  
    Nie któregoś razu odpadl mi wachlarz i nie działa światło. :(
  • Pomocny post
    #11 20573142
    jarroQ
    Poziom 31  
    Bez pomiarów będzie ciężko naprawić ten sprzęt. Na pewno sama tego nie ogarniesz. Nie spotkałem się jeszcze z takim problemem. Jest on dla mnie bardzo ciekawy :D.
    Jedyna opcja kiedy hulajnoga Xiaomi / Ninebot nie jedzie i nie zgłasza błędów to odpięte fazy silnika. Jednak u Ciebie jest jeszcze jeden problem - nie da się przełączyć trybu jazdy.
    Usterka BLE lub ESC ale co dokładnie to już najstarsi górale nie powiedzą.
  • #12 20573823
    joannaskibinska818
    Poziom 3  
    Co byś zrobił w tej sytuacji co byś wymienił najpierw ? Bardzo proszę o sugestie
  • #13 20574345
    jarroQ
    Poziom 31  
    Bez pomiarów nic w ciemno nie wymieniam. To generuje niepotrzebne koszty.
  • #14 20574382
    joannaskibinska818
    Poziom 3  
    Jestem laikiem w tej kwestii to w jaki sposób należy dokonać pomiar ?
  • #15 20574486
    jarroQ
    Poziom 31  
    Potrzebujesz sprzętu, wiedzy i doświadczenia. Na początek sprawdziłbym oscyloskopem czy linia komunikacji nie ma zakłóceń.
    Być może jest na tyle zakłócona że ESC nie melduje usterki komunikacji BLE-ESC a przy tym część informacji o manetce przyspieszenia nie przechodzi do ESC.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z hulajnogą Ninebot, która normalnie ładowała baterię, ale nie reaguje na manetkę gazu ani hamulca. Po wypadku hulajnoga przestała działać, a użytkownik nie może zmienić trybu jazdy ani wyłączyć świateł. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może dotyczyć uszkodzonego sterownika ESC lub microswitcha w liczniku. Wskazują również na konieczność przeprowadzenia pomiarów, aby zdiagnozować problem, oraz na możliwość, że komunikacja między ESC a modułem BLE jest zakłócona. Użytkownik prosi o konkretne sugestie dotyczące naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA