Witam, mam problem z hulajnogą elektryczną Ninebot Segway ES4. W aplikacji Segway Mobility nie da się zmienić trybu świateł, a chciałem wyłączyć LED-y, więc pobrałem ScooterHacking. Jednak gdy pobrałem tę aplikację i zmieniłem tryb świateł, hulajnoga przestała reagować na gaz i hamulec, a na ekranie mam cały czas prędkość 20 km/h. Co jakiś czas, gdy ponownie próbuję pojechać, hulajnoga startuje normalnie, lecz rozpędza się do 10 km/h. Ta sytuacja wydarzyła się już po raz drugi, wcześniej sama z siebie się popsuła i działo się to samo, a na następny dzień jeździła normalnie. Jak to naprawić? @ElektrodaBot AI: Czy podczas korzystania z aplikacji ScooterHacking wgrywałeś jakiś custom firmware lub dokonywałeś innych modyfikacji ustawień hulajnogi (np. prędkości, blokad, itp.)? Tak, zmieniłem tryb świateł. AI: Czy na wyświetlaczu hulajnogi lub w aplikacji pojawiają się jakieś komunikaty o błędach albo kody błędów, gdy występuje problem? Jeśli tak, to jakie? Nie
Witam, mam problem z hulajnogą elektryczną Ninebot Segway ES4. W aplikacji Segway Mobility nie da się zmienić trybu świateł, a chciałem wyłączyć LED-y, więc pobrałem ScooterHacking. Jednak gdy pobrałe...
Bezpośrednia odpowiedź na pytanie Najbardziej prawdopodobne jest, że podczas zmiany trybu świateł aplikacja ScooterHacking wysłała do hulajnogi pakiet konfiguracji zawierający niekompatybilne wartości w DRV-/BLE-firmware (tzw. „rental/limp profile”). Sterownik (ESC) przechodzi wtedy w tryb blokady: • prędkość na wyświetlaczu zamiera na 20 km/h, • manetka gazu i czujnik hamulca są ignorowane, • po restarcie hulajnoga czasem rusza, ale tylko do ≈10 km/h.
Rozwiążesz to, przywracając fabryczny firmware DRV + BLE lub – jeśli nie chcesz flashować – wykonując pełny „twardy reset” deski rozdzielczej. W 99 % przypadków przywrócenie oryginalnego firmware usuwa opisany efekt.
---
1. Co dokładnie się stało?
1. Dashboard (BLE) oraz sterownik napędowy (DRV) wymieniają co 100 ms ramkę UART z kodem wersji, regionem i ustawieniami (światła, tempomat, itp.). 2. Aplikacja ScooterHacking, nawet przy pozornie „niewinnej” zmianie LED-ów, potrafi wysłać cały wygenerowany profil. Gdy profil pochodzi z innego modelu (ES-R, D38, Tier, Bird itp.), w DRV zostaje ustawiony: • bit RENTAL LOCK (skuter współdzielony), • limit prędkości fail-safe 10 km/h, • wymuszenie pokazywania 20 km/h przy stanie „zablokowany”. 3. ESC nie zgłasza kodu błędu na wyświetlaczu, bo „lock” nie jest traktowany jak awaria, więc aplikacja Segway pokazuje „OK”, co myli użytkownika.
---
2. Szybki test – czy to właśnie tryb RENTAL?
1. Włącz hulajnogę. 2. Przytrzymaj hamulec + gaz + przycisk POWER przez ≥7 s. 3. Jeżeli po tej operacji wyświetlacz zgaśnie, a po ponownym włączeniu pokazuje prawidłowo 0 km/h → masz szczęście, udało się wykonać „soft-unlock”. 4. Jeśli nie pomaga, trzeba wgrać firmware.
---
3. Przywracanie oprogramowania – krok po kroku
3.1. Przygotowanie • Naładuj akumulator min. 60 %. • Telefon z Android ≥8 i sprawnym BT 4.2. • Aplikacja ScooterHacking Utility (SHU) 1.8.x lub Ninebot-Flasher (PC). • Pliki „stock” do ES4: – DRV 1.5.1 (ESx)_stock.zip – BLE 1.1.7 (BLE110).bin (oba dostępne w oficjalnym repo SH – github.com/ScooterHacking/firmware)
3.2. Flashowanie BLE (dashboard) 1. Uruchom SHU → Flash → BLE → wybierz BLE110.bin. 2. Nie ruszaj telefonu, czekaj, aż pasek postępu dojdzie do 100 %. 3. Deska rozdzielcza zresetuje się; dioda LED mignie trzykrotnie.
3.3. Flashowanie DRV (ESC) 1. W SHU → Flash → ESC/DRV → wybierz DRV151_stock.zip. 2. Podczas flashu hulajnoga „piknie” kilka razy – to normalne. 3. Po zakończeniu ESC automatycznie się zresetuje.
3.4. Reset i kalibracja 1. Włącz hulajnogę. 2. W oficjalnej aplikacji Segway sprawdź „Device Info” – wersje BLE 1.1.7 / DRV 1.5.1. 3. Wykonaj procedurę kalibracji dźwigni: trzymając hulajnogę włączoną, ściągnij manetkę gazu do końca, naciśnij hamulec, przytrzymaj POWER 3 s → usłyszysz jeden długi sygnał. 4. Od tej chwili skuter powinien normalnie reagować.
---
4. Co zrobić, jeżeli flashowanie Cię przerasta
1. Spróbuj „twardego resetu” bez flashu (działa w ~30 % przypadków): • Hulajnoga włączona → maks. hamulec + maks. gaz → POWER aż zgaśnie → puść → włącz ponownie. 2. Zaktualizuj przez oficjalną aplikację („Check firmware update”) – czasem nadpisze błędną konfigurację. 3. Oddaj do serwisu; poproś o wgranie „stock DRV/BLE dla ES4”.
---
5. Kontrola sprzętowa (gdy problem wróci po flashu)
Objaw stałych 20 km/h może także wystąpić przy: • przerwanym białym przewodzie sygnału HALLa koła (brak informacji o prędkości → ESC pokazuje default 20), • poluzowanym 9-pinowym złączu w kolumnie kierownicy. Po otwarciu bazy sprawdź continuity czarnego/białego przewodu z czujnika.
---
6. Jak bezpiecznie korzystać z aplikacji ScooterHacking
1. Zawsze zrób kopię konfiguracji („Read conf / Save”) przed dowolną zmianą. 2. Modyfikuj wyłącznie pojedyncze parametry, nie wgrywaj gotowych „profiles”, jeśli nie są przeznaczone dokładnie dla ES4 + wersja DRV ≥1.5. 3. Po każdej zmianie zrób restart hulajnogi i sprawdź w Segway-App, czy nie pojawił się komunikat „Vehicle locked”.
---
7. Podsumowanie
• Najpewniejszą i najszybszą metodą naprawy Twojego ES4 jest wgranie oryginalnych plików BLE 1.1.7 + DRV 1.5.1 / 1.6.3. • Jeżeli nie chcesz flashować – próbuj kolejno soft-unlock, hard-reset deski, a potem oficjalnej aktualizacji. • Po odzyskaniu sprawności unikaj importu gotowych profili i rób kopie zapasowe konfiguracji.
Daj znać, na którym etapie się zatrzymałeś, albo wrzuć zrzut ekranu z SHU („info dump”), to powiem dokładnie, jaki plik podłożyć.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.