Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dekoder Samsung DSB-H370G - Czy można wgrać najnowsze oprogramowanie ?

bogdanzieba 22 Apr 2023 00:01 303 15
    bogdanzieba
    Level 29  
    Witam, czy istnieje jakakolwiek możliwość wgrania najnowszego oprogramowania producenta do dekodera Cyfrowego Polsatu marki Samsung DSB-H370G ?

Najnowsze oprogramowanie to 261 którego już niestety nie ma na satelicie.

Wyżej wspomniany dekoder to "leżak" i jego obecne oprogramowanie to 210.

Wiadomo, że dekoder nie ma żadnego złącza które umożliwiało by wykonanie tej czynności ale może jednak jest jakiś inny sposób.
  • Helpful post
    rnb_bolii
    Level 39  
    Witam. O oprogamowaniu decyduje operator i nic nie zrobisz.
    bogdanzieba
    Level 29  
    Kiedyś na satelicie Hot Bird na transponderze Polsat Box było oprogramowanie i można było dokonać jego aktualizacji. Obecnie chyba go usunięto i szukamy innej możliwości.
    Jak widać są wersje oprogramowań ale do innych sprzętów Polsat Box.

• Helpful post
    tomaszlonski
    Level 31  
    To chyba logiczne że operator nie ma potrzeby wspierać tuner który od kilku lat nie jest w ogóle w jego ofercie.
    Ten tuner może 10 lat temu był popularnym modelem a dziś tylko niestety zabytkiem.

Poza tym po co Ci nowsze oprogramowanie kiedy na tym tunerze nawet programów FTA nie dało się oglądać bez aktywnej karty.
    bogdanzieba
    Level 29  
    Kolego @tomaszlonski swego czasu Cyfrowy Polsat wypuścili na rynek dekodery Samsung DSB-H370G w tzw. pre-paidzie. Nie wszystkie zostały aktywowane, a więc można gdzieś jeszcze dostać takiego "leżaka" i Polsat Box umożliwia jego rejestrację. Na start masz pakiet Familijny + Relax Mix chyba przez 3 miesiące. Kolega dostał taki model zarejestrował ale niestety ma stare oprogramowanie dekodera oraz starą rewizję karty. Odbiera tylko kanały z transponderów PB.

Zaskoczę cię, że są takie wersję dekodera z opcją odbierania kanałów FTA bez konieczności karty abonenckiej
  • Helpful post
    andpol 33
    Level 38  
    bogdanzieba wrote:

Zaskoczę cię, że są takie wersję dekodera z opcją odbierania kanałów FTA bez konieczności karty abonenckiej

Leży taki u mnie w szafie. Nie wiem na co go trzymam...
    bogdanzieba
    Level 29  
    @andpol 33 ale masz taki nowy nieaktywowany ? Podłącz go pod antenę i do prądu a następnie sprawdż jakie masz oprogramowanie i rewizję karty abonenckiej.
  • Helpful post
    tomaszlonski
    Level 31  
    To czy działa zależy tylko od wersji loadera musi być 1.8 a w większości jest często 1.6. Bez uaktualnień z satelity tego nie zmienisz bo raczej ciężko będzie poszukać na necie oprogramowania z 2009-12 roku.
    Przeprogramować można tylko przez wylutowanie układu, producent zadbał o zablokowanie jtag. Zdarzały się modele z odblokowanym ale to były zwykle tunery wracające z serwisu z układami o innych oznaczeniach albo produkowane w ostatnich latach kiedy wydawano te tunery do prepaid.

Można się podłączyć pod rs232 tym samym sposobem jak pod większość tunerów samsunga ale do wgrania softu potrzebujesz uruchomienia trybu serwisowego.

Tuner niby przerabiano na inne softy ale nie pod karty Polsatu i działa z nimi tylko na oryginalnym sofcie.
  • Helpful post
    andpol 33
    Level 38  
    Jest aktywowany, był przez kilka lat używany. Loader 1.8 , wersja programu 261, wersja sprzętu 1.7, karta DNASP142 revG02
    bogdanzieba
    Level 29  
    >>20551870

Akurat mój Samsung DSB-H370G posiada wersję loadera 1.8 i kanały FTA nie działają przy wyciągniętej karcie abonenckiej.

Gdy wyjmę kartę to mam taki komunikat:
  • Helpful post
    andpol 33
    Level 38  
    Mam taki sam komunikat, ale tylko na kanałach Polsatu. FTA chodzą bez problemu. Może go trzeba jakoś aktywować na infolinii?
    bogdanzieba
    Level 29  
    @andpol 33 ale taki komunikat masz przy włożonej karcie ? Jak sprzęt jest po umowie to powinien przejść w tzw. pre-paid. Komunikat na kanałach kodowanych powinien być: Tego kanału nie ma w twoim abonamencie.

Może przetrzyj chipa karty jakimś alkoholem.
    andpol 33
    Level 38  
    Przy wyjętej. Przy włożonej błąd karty 09
    bogdanzieba
    Level 29  
    Błąd 09 świadczy o braku aktualnych uprawnień. Mógłbyś sam ponowić uprawnienia przez ICOK i powrócą kanały FTA. Ewentualnie zadzwoń na infolinię Polsat Box.
    andpol 33
    Level 38  
    Co Ty mnie na siłę swatasz z polsatem. Mam tv z wbudowanym sat i ten dekoder do niczego mi nie potrzebny. Leży w szafie i czeka... Kanały FTA działają
  • Helpful post
    rnb_bolii
    Level 39  
    bogdanzieba wrote:
    Błąd 09 świadczy o braku aktualnych uprawnień. Mógłbyś sam ponowić uprawnienia przez ICOK i powrócą kanały FTA. Ewentualnie zadzwoń na infolinię Polsat Box.

I tak chyba jest, a było bynajmniej. Zablokowana karta, a tel do operatora o odblokowanie i FTA kanały "smigały".