logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Fermax VEO Duox (ref. 9445) - brak dostępu do trybu serwisowego, komunikat o błędnym kodzie

PrzemekToczek 22 Kwi 2023 00:45 5979 15
  • #1 20550489
    PrzemekToczek
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,

jestem kompletnym laikiem w temacie. Do mieszkania w bloku kupiłem używany domofon Fermax VEO duox - wersja bez wifi. Z tego co wiem, ma numer ref. 9445. Problem polega na tym, że pokazuje obraz z kamery, ale gdy ktoś dzwoni... na klatce pokazuje komunikat o nieprawidłowym kodzie. Chcę więc wejść w "tryb serwisowy" w moim urządzeniu, żeby tam pogrzebać. W jednym z wątków wyczytałem, że trzeba tam wpisać numer mieszkania... Do trybu powinien prowadzić skrót klawiszowy F1+kluczyk - i tak jest w innym wątku, w instrukcji, na YouTube... Tymczasem u mnie po wciśnięciu tych guzików nic się nie dzieje... i co robić?! Czy to felerny domofon czy może znacie inną przyczynę?

Będę wdzięczny za wszelkie rzeczowe odpowiedzi,

Pozdrawiam,

Przemek
  • #2 20550658
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2085
    Daj zdjęcie kasety przy drzwiach wejściowych, z której się do Ciebie dzwoni
  • #3 20550976
    PrzemekToczek
    Poziom 3  
    [img-0] [img-1]

Hej,

dzięki za odpowiedź. Dodaje zdjęcia.

Pozdrawiam!

Dodano po 1 [minuty]:

Fermax VEO Duox (ref. 9445) - brak dostępu do trybu serwisowego, komunikat o błędnym kodzie Fermax VEO Duox (ref. 9445) - brak dostępu do trybu serwisowego, komunikat o błędnym kodzie
  • #4 20551202
    Ircys
    Specjalista Domofony
    OK, monitor jest właściwy, a tu miałem trochę wątpliwości.

Jeżeli kupiłeś używany monitor, to znaczy, że jest on już zaprogramowany na jakiś inny numer. Trzeba przejść procedurę programowania od początku.
    W trybie menu, czyli takim jak na Twoim zdjęciu monitora trzeba wcisnąć F1 i przycisk kluczyk i dopiero wtedy wejdziesz w menu administratora, w którym programuje się monitor.
  • #5 20552429
    PrzemekToczek
    Poziom 3  
    No i to jest największy mankament… bo czytałem instrukcje i widziałem, że piszą tam o tym skrócie… ale wyobraź sobie, że po wciśnięciu F1 i kluczyka jednocześnie… nic się nie dzieje…
  • #6 20552486
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Daj filmik z tych czynności
  • #7 20552529
    PrzemekToczek
    Poziom 3  
    Jasne, już dodaje.

• #8 20552628
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Faktycznie coś dziwnie się zachowuje.
    Spróbuj może tak: Menu, F1+kluczyk i jeszcze raz kluczyk
  • #9 20552637
    PrzemekToczek
    Poziom 3  
    I dalej nic. Może dlatego ktoś go sprzedał :P
  • #10 20552661
    Ircys
    Specjalista Domofony
    PrzemekToczek napisał:
    I dalej nic. Może dlatego ktoś go sprzedał :P

Być może...

Próbowałeś resetować w tym menu (użytkownika), do którego masz dostęp?
    Ten reset nie kasuje adresu monitora, ale aby się ratować, to warto i to spróbować.

Odłączyłbym go jeszcze od sieci (wyjęcie złączki) na ok. 10 min., włączył i spróbował jeszcze raz w wersji prawidłowej, czyli: menu, F1 + kluczyk.
    Jak to nic nie da, to trzeba założyć, że już raczej nic z tym sam nie zrobisz.
  • #11 20552822
    PrzemekToczek
    Poziom 3  
    Niestety, odłączony na pół godziny. Wciąż to samo…
  • #12 20560649
    PrzemekToczek
    Poziom 3  
    Hm, może to coś wniesie do sprawy. Otóż odkryłem, iż gdy włączam podgląd kamery w mieszkaniu - słyszę normalnie dźwięk, widzę obraz i mogę rozmawiać z gościem na dole. Z kolie na panelu na klatce wyświetla się numer domofonu - w tym przypadku 060048. Gdy się go wpisze na dole... okazuje się, że da się dodzwonić do mieszkania. Mogę też z góry otworzyć drzwi... Pytanie dodatkowe brzmi: a może da się taki domofon programować z dołu - nie tylko z góry?

Dodano po 34 [minuty]:

Trop numer dwa: mój stary kod wyglądał tak: 010023
  • Pomocny post
    #13 20560709
    Ircys
    Specjalista Domofony
    No to trzeba monitor przeprogramować na nr 010023, ale problem jest taki, że monitor nie che wchodzić w tryb programowania.
    Programowanie można wykonać z poziomu panela oraz z monitora, ale w jednym i drugim przypadku monitor trzeba wprowadzić w tryb programowania.
  • #14 20560872
    PrzemekToczek
    Poziom 3  
    No tak. Dobra, poddaje się i dzwonię po serwis Fermaxa. Jak przyjadą i zrobią to dam znać, w czym tkwił problem. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi!
  • Pomocny post
    #15 20573720
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Jeszcze dodatkowa informacja: w systemie mogą być zainstalowane dekodery/izolatory (dosyć nowe rozwiązanie Fermaxa) i wtedy programowanie (wejście w tryb serwisowy) jest możliwe dopiero po odblokowaniu tej funkcji w dekoderze (serwis techniczny). W tym wypadku programowanie odbywa się z poziomu dekodera, czyli nie jest dostępne z poziomu mieszkania.
  • #16 20591467
    PrzemekToczek
    Poziom 3  
    Dzięki za wszelkie odpowiedzi. Właśnie był u nas pracownik Fermaxa. Jest tak jak mówisz. Od pewnego czasu urządzenia są kodowane i nie można wejść samemu w tryb serwisowy. Żeby odblokować domofon potrzebny jest zewnętrzny dekoder, który ma firma. Także niestety trzeba liczyć się z kosztami usługi u producenta, które nie są małe… Pozdrawiam, temat do zamknięcia 👍🏻

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił używany domofon Fermax VEO Duox (ref. 9445) i napotkał problem z dostępem do trybu serwisowego, co skutkuje komunikatem o błędnym kodzie przy próbie dzwonienia. Pomimo prób wprowadzenia kombinacji klawiszy F1 i kluczyk, nie udało się uzyskać dostępu do menu programowania. Użytkownik odkrył, że domofon jest zaprogramowany na inny numer, co wymaga ponownej konfiguracji. Po konsultacjach z innymi użytkownikami oraz serwisem, okazało się, że nowoczesne urządzenia Fermax mogą wymagać zewnętrznego dekodera do odblokowania trybu serwisowego, co wiąże się z dodatkowymi kosztami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA