logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung RB31FERNDSA - nie załącza grzałki, wew. lód!

wypas_TBC 22 Kwi 2023 09:44 1959 11
REKLAMA
  • #1 20550641
    wypas_TBC
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Lód w części dolnej zamrażarki Samsunga. Po rozmrożeniu i przeczyszczeniu problem się pojawia znowu. Odpływ tacki wewnętrznej jest zamarznięty i grzałka się nie załącza. Grzałka została sprawdzona i załączona na krótko i grzeje. Dwa czujniki temperatury sprawdzone: jeden pokazuje rezystancję w dobrym zakresie a drugi ma obwód zamknięty na multimetrze. Myślałem że kwestia czujników, ale już nie jestem pewien. Na ściance tylnej zew. są płytki z elektroniką i też 1 czujnik temp - znowu wygląda dobrze.
    Generalnie zamrażarka mrozi a lodówka chłodzi, ale dużo lodu się zbiera pod dolna szuflada zamrażarki.
    Samsung RB31FERNDSA - nie załącza grzałki, wew. lód! Samsung RB31FERNDSA - nie załącza grzałki, wew. lód! Samsung RB31FERNDSA - nie załącza grzałki, wew. lód! Samsung RB31FERNDSA - nie załącza grzałki, wew. lód! Samsung RB31FERNDSA - nie załącza grzałki, wew. lód!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20550938
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    mrhari napisał:

Po co takie kombinacje alpejskie z "drutu"?
    Wystarczy naciąć (rozciąć pod kątem) smoka z tyłu i to szybsze i pewniejsze.
    Smok, to taka zaciśnięta rurka odpływu skroplin, dostępna nad sprężarką i wystaje z obudowy.
    Oczywiście do tej operacji potrzebne jest totalne rozmrożenie urządzenia.
    Operacja powyższa stosowana przeze mnie kilkadziesiąt razy i za każdym razem z powodzeniem.
  • #4 20550995
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3235
    skryn napisał:
    Po co takie kombinacje alpejskie z "drutu"?

Bo nie chce mi się szukać jaki jest nr części gotowca :D
  • REKLAMA
  • #5 20551011
    wypas_TBC
    Poziom 3  
    >>20550938

Czy rozumiem dobrze, że poszerzenie kanalika odpływowego na koncu wylotu rozwiąże problem nawet przy nie dzialajacej grzałce?
    A może grzałka się załącza tylko nie udało mi sie tego zaobserwować?
    Obecnie od grzalki jest juz blaszka oryginalna która siega góry kanalika odprowadzajacego. Cała zatopiona w lodzie. Wiec wg. mnie grzałka nie załącza się i nie odmraża.
    Jaki jest warunek załączenia grzałki?
  • Pomocny post
    #6 20551742
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3235
    wypas_TBC napisał:
    dużo lodu się zbiera pod dolną szufladą zamrażarki.

Ten lód to zamarznięta woda która nie spłynęła do pojemnika na kompresorze bo jest zatkany odpływ, spłynęła pod szufladę.
    A woda wzięła się bo grzałka działa i usuwa szron z parownika.
  • Pomocny post
    #7 20552114
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    mrhari napisał:
    bo jest zatkany odpływ

Słowo "klucz" :)
  • #8 20553906
    wypas_TBC
    Poziom 3  
    >>20551742
    Pacjent wycięty. Dam znać za kilka dni czy pomogło.
    Samsung RB31FERNDSA - nie załącza grzałki, wew. lód!
  • #9 20560834
    wypas_TBC
    Poziom 3  
    Sukces. Woda już się nie zbiera. Dziękuję bardzo za pomoc.
  • #10 20564794
    wypas_TBC
    Poziom 3  
    Niestety po tygodniu problem wrócił. Znowu zamarznięty odpływ i rynienka a lód się zbiera pod dolna szuflada. Może grzałka za krótko się załącza i nie odmraża odpływu?
  • #11 20565361
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 601
    Zrób tak jak radził @ mrhari "Wytnij z aluminium kształt litery Y. v owiń na grzałce a I w kanał skroplin. Po zamontowaniu przelej wodą by sprawdzić czy dobrze odpływa."
  • REKLAMA
  • #12 21503517
    albertb1
    Poziom 10  
    Dzień dobry, czy może ktoś potwierdzić, czy pomogło wycięcie blachy aluminiowej i włożenie w zamarzający otwór, mam ten sam problem z lodem pod dolną szufladą zamrażarki w lodówce samsunga RL41HCUS, z tą różnicą, że u mnie grzejnik był suchy i bez szronu, zatem zapewne działa, ale na dole wysadziło go w górę od lodu i prawdopodobnie nie dogrzewał przez jakiś czas odpływu

Podsumowanie tematu

✨ W zamrażarce Samsung RB31FERNDSA pojawia się problem z gromadzeniem lodu pod dolną szufladą, spowodowany zamarzniętym odpływem skroplin. Po rozmrożeniu i oczyszczeniu problem powraca. Grzałka odmrażająca została sprawdzona i działa krótkotrwale, jednak nie zawsze skutecznie usuwa lód z odpływu. Jeden z czujników temperatury ma zwarcie, drugi jest w normie, a czujnik na tylnej ściance wygląda prawidłowo. Główną przyczyną jest zatkany lub zamarznięty kanał odpływowy (tzw. "smok") skroplin, co powoduje gromadzenie się wody i lodu. Proponowane rozwiązania to mechaniczne poszerzenie lub nacięcie odpływu skroplin, np. rozcięcie rurki odpływowej pod kątem lub włożenie aluminiowej blaszki w kanał, aby poprawić odpływ wody. Po takich działaniach problem ustępuje na jakiś czas, jednak może powracać, co sugeruje, że grzałka może za krótko działać lub nie włączać się wystarczająco długo, by skutecznie odmrozić odpływ. Dyskusja zawiera także linki do podobnych tematów i zdjęcia ilustrujące problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA