logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung RF62HERS - zamarzanie rynienki na skropliny

Roxiroxi 19 Maj 2020 20:52 5316 6
REKLAMA
  • #1 18704894
    Roxiroxi
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam,
    Temat był już poruszany na forum odnośnie udroznienia odpływu skroplin w lodówce Samsung, wszystko super ładnie pięknie po zlaniu ciepła woda wszystko ładnie puszcza i lodówka jest sucha, po kilku dniach odpływ znowu zamarza i na dole lodówki zbiera się woda, jakiś pomysł co może być nie tak?
    PS.
    Już próbowałam lodówkę ustawić na 4 stopnie aby temperatura nie była za niska i dalej nic.
    Samsung RF62HERS - zamarzanie rynienki na skropliny
  • REKLAMA
  • #2 18714700
    dogr
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Niedrożny odpływ - tzn. nie jest 100% dlatego ciepła woda spłuknie, ale później nie zdoła spłynąć nowa woda z płyty i zamarza.
  • REKLAMA
  • #3 18715013
    Roxiroxi
    Poziom 2  
    Tak, tylko skoro odpływ jest całkowicie zakryty panelem od lodówki to nie ma możliwości aby jakieś resztki jedzenia to zapchaly, jakaś rada jak go udroznić? Naprawa utrudniona poniewaz lodowka kupiona w polsce, a mieszkamy w holandii wiec pewnie majster wziął by sowita zapłatę:)
  • REKLAMA
  • #4 18715077
    dogr
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Ciepła woda, ale nie gorąca jest wskazana, bo to tłuszcz jest najczęściej powodem odkładania się i zalegania tak jak w żyłach u człowieka. Temp. około 40°C nie powinna zbyt zmiękczyć i uszkodzić przewody igelitowe, a gdybyś miał "gruszkę" do lewatywy to przy małym przepchaniu pompowanie tej ciepłej wody poprzez "gruszkę" do wejścia skroplin może pomóc. Jeśli nie to "koronografia" , ale nie drutem metalowym lecz cieńszym dosyć sztywnym przewodem igelitowym długości w zależności od przewidywanej dł. zapchanego wężyka i strzykawka duża na drugim końcu. Przewód wpychamy do oporu i ciepłą wodą uważając by ciśnienie nie zerwało wężyka próbować udrożnić przewód. Jeśli przewód nie jest zapchany woda swobodnie spłynie do wanienki lub rynienki. Powodzenia!
  • #5 18716720
    Roxiroxi
    Poziom 2  
    Super dziękuję za pomoc!
  • REKLAMA
  • #6 19035856
    gacolini
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam,

ostatnio przerabiałem to samo z moją lodówką i skorzystałem z tego postu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3009187.html#14581981

Jednak finalnie skończyło się na wymianie tzw. evaporator heat clip:
    Samsung RF62HERS - zamarzanie rynienki na skropliny
    kupiony na aliku za 5zł.
    Trzeba dostać się do grzałki tak jak to opisane jest w poście do którego link wrzuciłem wyżej i zamontować nowy klip.
    Po tym zabiegu koniec z zamarzająca rynienką i wodą w pojemnikach na dole lodówki.

Pozdrawiam
  • #7 19298948
    Vatman
    Poziom 1  
    Mam ten sam model lodówki. Ostatnio zatkał się odpływ. Już drugi raz w przeciągu razem 5 lat, jak lodówkę tą mam. Po rozmontowaniu tylne zabudowy, oczom mym ukazały się bebechy, jak na zdjęciach w poście, które podlinkował gacolini. Tym razem zauważyłem, że u dołu, przy odpływie zamontowany jest jakiś klips. Tzn. taki element przyczepiony do jakiejś spirali, która nie wyglądała mi na spiralę od chłodzenia (nie wiedziałem wówczas co to jest). Ale był on wykonany - dosłownie - z puszki po piwie. Tak, dostałem nową lodówkę, z dołożonym w miejscu odpływu klipsem, chamsko wyciętym z puszki po piwie, przypięty do tej - jak się okazało - grzałki, i wpuszczony w odpływ. Nie wiedząc co to w ogóle jest, odmroziłem odpływ, usunąłem tę blaszkę, zmontowałem i uruchomiłem lodówkę. Wystarczyły niecałe dwa tygodnie jak w lodówce znowu zaczęła zbierać się woda.

Wygląda na to, że lodówka ma wadę fabryczną, która polega na zamarzaniu odpływu. Możesz to rozwiązać kupując taki klips, jak gacolini, który przypięty do grzałki będzie podgrzewał odpływ, uniemożliwiając zamarzanie. Ja aktualnie mam plan, że do grzałki, na całej jej szerokości poprzypinam drut miedziany. W tym wpuszczę go w odpływ. Zobaczymy jak wyjdzie.

Z resztą producent tą wadę też dostrzegł i najwyraźniej zrobił już jakąś wewnętrzną akcję serwisową i w niesprzedanych jeszcze lodówkach zlecił montaż takiej blaszki. U mnie - być może sklep, nie wiem - zrobił to... z puszki po piwie. Jaja.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zamarzaniem odpływu skroplin w lodówce Samsung RF62HERS, co prowadzi do gromadzenia się wody w dolnej części urządzenia. W odpowiedziach sugerowane są różne metody udrożnienia odpływu, w tym użycie ciepłej wody oraz specjalnych narzędzi, takich jak strzykawka czy cienki przewód igelitowy. Inny użytkownik podzielił się doświadczeniem wymiany klipsa grzałki, co rozwiązało problem z zamarzaniem. Wskazano również na możliwą wadę fabryczną modelu, która może powodować powtarzające się problemy z odpływem.
REKLAMA