logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku po uruchomieniu amplitunera Onkyo TX-SR309

kuubagamailcom 22 Kwi 2023 19:16 918 14
REKLAMA
  • #1 20551170
    kuubagamailcom
    Poziom 3  
    Witam, mam problem z moim amplitunerem. Uruchamia się tak jak powinien, wyświetlacz zapala się słychać przełączniki jak klikają a po ostatnim przełączniku cisza. Po jakimś czasie amplituner przełącza się w tryb auto-standby i po kolejnym uruchomieniu po odczekaniu chwili pojawia się dźwięk a czasami za trzecim uruchomieniem pojawia się. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20551214
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 745
    Jeśli nie załącza kolumn, pendrive nie działa tylko cały czas wisi na initalize to masz uszkodzony DSP.
  • REKLAMA
  • #3 20551228
    kuubagamailcom
    Poziom 3  
    Podłączyłem pendrive i nie czyta. Wiesz, ile może kosztować taki układ?
  • #4 20551233
    TAAG
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Wygląda na to, że twój amplituner może mieć problem z układem ochronnym przed przepięciami lub zasilaniem.

Przełączanie w tryb auto-standby może oznaczać, że amplituner wykrył problem z zasilaniem lub zabezpieczeniem przed przepięciem i przechodzi w tryb bezpieczny.

Jednym z pierwszych kroków, które możesz podjąć, jest sprawdzenie zasilania amplitunera i stanu gniazd zasilających. Upewnij się, że zasilacz jest podłączony do odpowiedniego gniazda i że wszystkie kable zasilające są dobrze podłączone. Możesz również spróbować podłączyć amplituner do innego gniazda zasilania i sprawdzić, czy problem występuje dalej.

Jeśli problem nie jest związany z zasilaniem, możesz spróbować zresetować amplituner do ustawień fabrycznych. Instrukcja obsługi powinna zawierać informacje na temat sposobu wykonania resetu. Przed przystąpieniem do resetowania amplitunera upewnij się, że zapiszesz lub zanotujesz swoje istotne ustawienia, takie jak konfiguracja głośników, ustawienia equalizera itp.

Jeśli te kroki nie pomogą, problem może być związany z uszkodzonymi lub zużytymi podzespołami wewnątrz amplitunera. W takim przypadku sugeruję skontaktować się jednak z jakimś profesjonalnym serwisem, który będzie miał odpowiednie narzędzia i wiedzę, aby przeprowadzić diagnozę i naprawę amplitunera.
  • #5 20551249
    kuubagamailcom
    Poziom 3  
    Amplituner już był resetowany dwa razy i nic to nie dało. A uznajmy że jak wykryje problem z zasilaniem lub zabezpieczeniem przed przepięciem, to czy powinien się od razu wyłączyć?
  • #6 20551276
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    kuubagamailcom napisał:
    Wiesz ile może kosztować taki układ ?
    Nie wiem, bo nie wiem jaki dokładnie DSP tam siedzi. Nie jest to tani układ i dlatego prawie nikt tego nie robi.
  • #7 20551292
    kuubagamailcom
    Poziom 3  
    Czy to jest jeden z tych na płytce z hdmi? Brak dźwięku po uruchomieniu amplitunera Onkyo TX-SR309
  • #8 20551305
    TAAG
    Poziom 20  
    Tak, jeśli amplituner wykryje problem z zasilaniem lub zabezpieczeniem przed przepięciem, powinien natychmiast się wyłączyć w celu ochrony przed uszkodzeniem. Jeśli amplituner nie wykrywa problemów z zasilaniem lub zabezpieczeniem, a mimo to nie ma dźwięku, może to wskazywać na inne problemy, takie jak uszkodzenie układu wzmacniacza lub głośników.
  • REKLAMA
  • #9 20551486
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    TAAG napisał:
    Jeśli amplituner nie wykrywa problemów z zasilaniem lub zabezpieczeniem, a mimo to nie ma dźwięku, może to wskazywać na inne problemy, takie jak uszkodzenie układu wzmacniacza lub głośników.
    Amplitunery Onkyo cierpią na uszkodzenie DSP, DSP dyktuje czy kolumny mają się załączyć czy nie. Dodatkowym dającym 100% pewności objawem jest brak obsługi pendrive, będzie stać na initialize i tyle, pendrive się nie wczyta.

kuubagamailcom napisał:
    Czy to jest jeden z tych na płytce z hdmi?
    Tak, ten o oznaczeniu D808... z logami DD i DTS. Nie znam tego DSP i niewiele o nim mogę powiedzieć. Nikt się tym nie zajmuje bo układy kupuje się w chinach i dużo z nich to lipa.
  • REKLAMA
  • #10 20551501
    kuubagamailcom
    Poziom 3  
    Jest jakiś sposób na odratowanie go?
    Mogę spróbować podzwonić do serwisów, tylko pewnie szanse będą marne.
  • #12 20556675
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    tvmaniac napisał:
    jedyna sensowna opcja to rebulling

1. To nie jest układ DSP w wersji BGA.
    2. Reballing to nie jest naprawa bo winny jest sam układ, w jego wnętrzu jest problem. Podgrzewanie układu potrafi postawić go na nogi ale to nie jest naprawa bo po takiej operacji szybko pada układ!

Proszę się doedukować zanim zaczniesz dawać rady.
  • #13 20556844
    tvmaniac
    Poziom 2  
    Przyznaję że nie przyjrzałem się dokładnie czy to bga , skierowałem do kolegi @fachura bo wiem że on ogarnia tematy onkyo-dsp , i czy to sam dsp czy eprom czy inna przyczyna trzeba zapytać @fachura

pozdrawiam
  • #14 20556879
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Temat jest prosty ale w teorii, w praktyce trudno zdobyć dobrej jakości układ DSP i jedynie chińczyk je sprzedaje ale jak dobrze trafisz to jesteś wygrany. Spróbuj wywalczyć z Aliexpres reklamację, łatwo jest to zrobić z niekompletną lub połamaną zabawką, części elektroniczne to z góry przegrana sprawa bo wymagają tak absurdalnych dowodów że nie wywalczysz swojego.

Im dłużej siedzę w temacie tym bardziej marzy mi się wielki dół z tymi wszystkimi ferernymi onkyo, Yamaha i co tam jeszcze ma problemy z DSP. Wielki wybuch by znikło to i przestało już wracać.
  • #15 20576604
    TAAG
    Poziom 20  
    tvmaniac napisał:
    ..jedyna sensowna opcja to rebulling (chyba jakoś tak )...

Jednak raczej reballing.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem Onkyo TX-SR309, który uruchamia się, ale nie wydaje dźwięku. Po pewnym czasie przełącza się w tryb auto-standby. Użytkownicy sugerują, że problem może być związany z uszkodzeniem układu DSP, który kontroluje włączanie głośników. Dodatkowo, brak reakcji na pendrive wskazuje na uszkodzenie DSP. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują sprawdzenie zasilania, resetowanie amplitunera oraz ewentualne naprawy, takie jak reballing układu DSP, chociaż ta metoda nie gwarantuje trwałej naprawy. Użytkownicy podkreślają trudności w zdobyciu wysokiej jakości układów DSP oraz problemy z reklamacjami części elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA