logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka Sherman MMA-200 - jaki zamiennik mosfetu? Co jeszcze sprawdzić?

rzabba 23 Kwi 2023 09:26 699 6
REKLAMA
  • #1 20551717
    rzabba
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Objawy początkowe: brak prądu spawania lub bardzo niskie parametry na wyjściu przy prawidłowo działającym wyswietlaczu, czasem migotanie i przygasanie wyświetlacza (wtedy wyświetla 666 i brak reakcji na potencjometr). Potem wyświetliło na stałe "overheat".

Znalazłem uszkodzony tranzystor, wylutowałem wszystkie z jego gałęzi. To rozwiązało problem z "overheat". Nie mogę znaleźć w żadnym polskim sklepie takiego tranzystora. Co mogę dać jako zamiennik?

Poza tym wiem, że muszę posprawdzać inne elementy na płytce sterującej tranzystorami mocy (tej z małym toroidem).
    Spawarka Sherman MMA-200 - jaki zamiennik mosfetu? Co jeszcze sprawdzić?

Co jeszcze powinienem sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 20551876
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1702
    Tyle treści, tyle pytań i żadnego konkretu.
    rzabba napisał:
    Znalazłem uszkodzony tranzystor, wylutowałem wszystkie z jego gałęzi. To rozwiązało problem z "overheat". Nie mogę znaleźć w żadnym polskim sklepie takiego tranzystora. Co mogę dać jako zamiennik?

A jaki to tranzystor ? ma jakieś cechowanie ? czy to tajemnica ? :D
  • REKLAMA
  • #3 20552049
    rzabba
    Poziom 12  
    Byłem 100%pewny, że wpisałem: 25ne50.
  • REKLAMA
  • #4 20552059
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1702
    Przyglądnij się takiemu tranzystorowi jak WMK38N60C2 - jest dostępny w TME - porównaj specyfikacje
  • REKLAMA
  • #5 20552368
    rzabba
    Poziom 12  
    Nie mogę znaleźć noty katalogowej do 25ne50 więc nie mam jak porównać. Oryginał jest w innej, masywniej obudowie. Może mieć to związek z innymi parametrami a w spawarce nie będzie miał lekko. Spawarka Sherman MMA-200 - jaki zamiennik mosfetu? Co jeszcze sprawdzić?
  • #6 20552780
    smd
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 249
    Jak tak patrzę na ten opis, to nasuwa mi się prosta odpowiedź: 25A 500V. A jak wpisałem w wyszukiwarkę, to wyszło, że jeszcze ma diodę wsteczną. I nad czym tu deliberować... Odpalasz bez tranzystorów, sprawdzasz przebiegi, jak ok, to wkładasz i tyle roboty. Choć ja osobiście, to bym to na śmietnik wyrzucił, bo koszt naprawy jest porównywalny z zakupem nowej maszyny.
  • #7 20581530
    rzabba
    Poziom 12  
    Wymieniłem kompletną płytę - sterowanie i tranzystory mocy. Koszt 196 pln + wysyłka. Spawarka troszkę popracowała - jak na razie bez problemów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy ze spawarką Sherman MMA-200, objawiające się brakiem prądu spawania, niskimi parametrami wyjściowymi oraz migotaniem wyświetlacza. Po zidentyfikowaniu uszkodzonego tranzystora, który został wylutowany, problem z "overheat" został rozwiązany. Użytkownik poszukiwał zamiennika dla tranzystora 25NE50, jednak nie mógł znaleźć go w polskich sklepach. W dyskusji zasugerowano tranzystor WMK38N60C2 jako potencjalny zamiennik, a także podano, że oryginalny tranzystor może mieć inne parametry ze względu na różnice w obudowie. Ostatecznie użytkownik wymienił całą płytę sterującą oraz tranzystory mocy, co przyniosło pozytywne rezultaty.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA