logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż okapu - połączenie z kanałem wentylacyjnym i unikanie mieszania oparów

Mefisciak 23 Kwi 2023 13:45 1722 8
REKLAMA
  • #1 20552071
    Mefisciak
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam

Za kilka dni chcę rozpocząć remont kuchni, w planach jest montaż okapu. Dom jednorodzinny wybudowany około 40 lat temu, ja mieszkam na piętrze, na parterze mieszkają moi rodzice, gdzie na ten moment nie ma okapu, natomiast w niedalekiej przyszłości rodzice planują jego montaż. Obie kuchnie połączone jednym kanałem wentylacyjnym.

Oczytałem się trochę w internecie i z tego co się dowiedziałem nie mogę bezpośrednio wpiąć się z okapem do kanału wentylacyjnego, w takim wypadku powinienem zastosować podwójną kratkę wentylacyjną z miejscem na rurę okapową. Boję się natomiast tego, że opary z okapu będą wracać kratką albo lecieć do rodziców na parter. To samo, jeżeli rodzice zamontują okap to tym bardziej może dojść do takiej sytuacji. Czy nie powinienem po prostu przekuć się w ścianie i tam zamontować rurę od okapu? Byłoby to chyba najlepsze rozwiązanie, widziałem że są kominki wentylacyjne ścienne i myślę że dzięki temu opary by się nie skraplały i nie brudziły elewacji. Miał ktoś podobną sytuację?
  • REKLAMA
  • #2 20552080
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4635
    Przebicie się przez ścianę, to niezbyt mądry pomysł. Jeśli nad twoim mieszkaniem jest tylko strych, to wyprowadź oddzielny przewód od swojej kuchni na strych i docelowo nad dach.
  • REKLAMA
  • #3 20552105
    Mefisciak
    Poziom 5  
    Nad moim mieszkaniem jest właśnie strych i to tam chciałem wyprowadzić rurę przez ścianę. Szczerze mówiąc nie chciałem dziurawić dachu, ale jeżeli nie będzie innego wyjścia to tak zrobię. Z czystej ciekawości - dlaczego to niezbyt mądry pomysł?
  • #4 20552192
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    Mefisciak napisał:
    Z czystej ciekawości - dlaczego to niezbyt mądry pomysł?
    Chociażby dlatego, że ogromne ilości ciepłego i wilgotnego powietrza wprowadzisz do nieogrzewanej przestrzeni. Co się stanie z tą wilgocią w obniżonej temperaturze?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 20552216
    Mefisciak
    Poziom 5  
    Rozumiem że będzie się skraplać, ale mimo wszystko nie wiem jakie są przeszkody w instalacji takiego kominka jak w załączniku

Montaż okapu - połączenie z kanałem wentylacyjnym i unikanie mieszania oparów

Mam możliwość przewiercenia się przez strop na strych a później przez ścianę no i myślałem właśnie o montażu takiego kominka. Przy montażu na dachu wylot byłby wyżej o jakieś 1,5m - warto to zrobić kosztem dziurawienia połaci?
  • Pomocny post
    #6 20552245
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Jeśli masz wyjść na strych, a później przez ścianę, to można by spróbować tak zrobić, ale na strychu koniecznie dobrze zaizolować cieplnie.
  • #7 20552283
    Mefisciak
    Poziom 5  
    Dziękuję za odpowiedź. Chyba nie będę kombinował i zamontuję jednak taki kominek na dachu. Rozumiem, że wtedy też konieczna jest izolacja?
  • REKLAMA
  • #8 20552288
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Tak trzeba zaizolować cieplnie rurę na strychu, bo to ma wpływ, na tzw"ciąg ", choć w tradycyjnych kominach, które są przecież często docieplone na strychu zdarza się "ciąg wsteczny", czyli wwiewanie zimnego powietrza z zewnątrz do środka pomieszczenia.
  • #9 20552456
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    Na rurze nieizolowanej, dojdzie do praktycznie natychmiastowego wytworzenia się sporej ilości skroplin na ściankach przebiegających przez "zimną" część nieogrzewanego strychu. Produkty skraplania się pary wodnej oczywiście spłyną w dół. Efektem tego typu prostych błędów są kratki, wywietrzniki czy kominki wentylacyjne z których cieknie, a wręcz dosłownie płynie woda.

Skropliny to kłopotliwy problem, którym martwiłbym się najbardziej. W typowym okapie kuchennym ciąg jest kwestią ważną, ale zwykle okap kuchenny pracuje z wentylatorem. Jest to więc typowa wentylacja grawitacyjna wspomagana mechanicznie. A ze względu na konstrukcję tego układu, największe znaczenie dla skuteczności wyprowadzenia oparów kuchennych będzie miała sprawność wentylatora oraz średnica i konstrukcja przewodów wentylacyjnych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z montażem okapu w kuchni w domu jednorodzinnym, gdzie planowane jest połączenie z kanałem wentylacyjnym. Użytkownik obawia się, że opary z okapu mogą wracać do jego kuchni lub do kuchni rodziców na parterze. Zasugerowano, aby zamiast bezpośredniego podłączenia do kanału wentylacyjnego, wyprowadzić rurę na strych i zamontować kominek wentylacyjny na dachu. Podkreślono znaczenie izolacji termicznej rur, aby uniknąć skraplania się pary wodnej, co może prowadzić do problemów z wilgocią i cieknącymi kratkami wentylacyjnymi. Wskazano również na konieczność zapewnienia odpowiedniego ciągu powietrza, co jest kluczowe dla efektywności działania okapu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA