Karta VGA Gigabyte GeForce RTX 2060 WINDFORCE OC. O momentu zakupienia karty (2020) miałem wrażenie że wentylatory karty buczą i hałasują dość głośno przy wysokich obrotach wpadały w wibracje, karta została zwrócona na gwarancji a po 2tyg dostałem odpowiedz że z kartą wszystko w porządku a hałas jaki wydaje mieści się w normach. Od miesiąca karta zaczęła wydawać jeszcze głośniejsze dźwięki pomyślałem więc że łożyska są problemem wiec czas coś z tym zrobić i zamiast kupować nową kartę to wymienię same wentylatory. Wymieniłem pastę, thermopady oraz wentylatory. Po odpaleniu jakiejkolwiek gry wentylatory wskakują na wysokie obroty (zrozumiałe) ale nie zwalniają w momencie wyłączenia gry (dopiero po ponownym uruchomieniu komputera) nawet jeśli temperatura jest w granicach 30 stopni. Programy typu afterburner czy EVGA widzą kartę lecz ta nie reaguje w żaden sposób nawet nie pokazuje z jaką prędkością obracają sie wentylatory. Dodatkowo jak od nowości tak nawet teraz po wymianię wentylatorów prawy wentylator wpada w wibracje i strasznie hałasuje (70dB mierzone z odległości 1m). Co mogę z tym zrobić? Jak pozbyć się hałasu?