logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GIGABYTE RTX 2060 – głośne wibracje wentylatora przy 2400-2600 RPM podczas obciążenia

KrystianSkura 23 Maj 2025 18:23 438 5
REKLAMA
  • #1 21558133
    KrystianSkura
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam, zgłaszam się do was z dość irytującym problemem. Mianowicie dotyczy on karty graficznej RTX 2060 od GIGABYTE. Problem z nią jest taki, że podczas stresstestu bądź w wymagającej grze, gdy karta dobije do wysokiego zużycia i temperatury, to jej wentylatory wchodzą około na 2400–2600 RPM i staje się takie coś jak w filmie, który podsyłam pod linkiem. Zdaje mi się, że jakby dostała wibracji lub siadał wentylator. Jeden trik to, gdy złapie się ją w jednym miejscu, wszystko przestaje buczeć (pokazuję na zdjęciu). Prosiłbym zerknąć okiem, o co może tu chodzić. Dziękuję i pozdrawiam

Zbliżenie na kartę graficzną GIGABYTE RTX 2060 z żółtym okręgiem zaznaczającym fragment obudowy przy wentylatorze.
  • REKLAMA
  • #2 21558166
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    KrystianSkura napisał:
    Jeden trik to, gdy złapie się ją w jednym miejscu, wszystko przestaje buczeć (pokazuję na zdjęciu).

Wentylatory rezonują na plastikową obudowę. Sprawdź czy nie poluzowały się wkręty trzymające same wentylatory i tą plastikową osłonkę, którą dociskasz w celu zniwelowania wibracji. Sprawdź też, czy sama karta jest przykręcona dobrze do obudowy.
    Nie wykluczone że któryś z wentylatorów jest już zużyty i przy większych obrotach powoduje takie zachowanie.
  • REKLAMA
  • #3 21558757
    KrystianSkura
    Poziom 4  
    Ogólnie udało mi się pozbyć problemu z filmiku. Rozkręciłem wszystko, złożyłem na nowo i dołożyłem takie małe gumki w tym miejscu, gdzie przytykałem i była cisza. Jednak gdy z zera uruchamiają się wentylatory, potrafi tak na moment zawibrować. Czy mogą być już zużyte i przez to tak będzie się działo?
  • REKLAMA
  • #4 21558846
    ArturJK
    Poziom 39  
    KrystianSkura napisał:
    Czy mogą być już zużyte i przez to tak będzie się działo?

Jak najbardziej, mają już trochę godzin wypracowanych.
  • REKLAMA
  • #5 21558848
    KrystianSkura
    Poziom 4  
    A mogę to jakoś sprawdzić, ile godzin przepracowane mają?
  • #6 21558850
    ArturJK
    Poziom 39  
    KrystianSkura napisał:
    A mogę to jakoś sprawdzić ile godzin przepracowane mają?

Raczej wentylatory nie posiadają rejestru przepracowanych godzin, jak np. dyski. Patrząc na model karty w której pracują wiemy że nie są już nowe, no chyba że karta przeleżała 7 lat na półce.
REKLAMA