logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Roland EXR5 - jak skonfigurować do sterowania modułem Ketron MidJay Plus? Ustawienia MIDI.

avers5063 23 Kwi 2023 15:44 729 21
REKLAMA
  • #1 20552253
    avers5063
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam. Mam Rolanda EXR5 i chciałbym go użyć jako klawiatura sterująca modułem Ketron MidJay Plus. Czy ktoś wie jak mam to skonfigurować? Próbuję ale z marnym skutkiem . Próbowalem różnych ustawień MIDI, ale niestety nie działa.
  • REKLAMA
  • #2 20552386
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2032
    Witam,
    zapewne wszystko jest w instrukcji,
    typowo i napewno oba urzadzenia musza sie komunikowac na tym samy kanale, wiec po wybraniu kanalu w module upewnij sie ze klawiatura czy kontrolery sa na tym samym kanale. Nie wiem czy wymagane sa np sysex'y wtedy wlacz to rozszenie.
    Co probowales z marnym skutkiem?
    Pozdrawiam
  • #3 20553183
    avers5063
    Poziom 4  
    No mam z instrukcji EXR listę kanałów , których nie można zmieniać. Tylko nie wiem gdzie to przypisać, np w R(x) czy w T(x) i tak dalej inne np. clock.
  • #4 20553277
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    a mozesz sprecyzowac o co ci chodzi? Rx to to co odbiera a Tx to co wysyla, laczysz MidiIn (ketron) z Midi Out (roland). Zmieniaj w ketronie jak nie mozna w rolandzie.
    Insrukcja rozdzial 13, tam masz parametry MIDI, tak naprawde to powinno dzialac odrazu bo masz domyslnie w EXR5 klawiature glowna na kanale 1 a w Ketronie tez glowny kanal 1.
    Pozdrawiam
  • #5 20553297
    avers5063
    Poziom 4  
    No ok. Tylko w R(x) są ustawienia np. right, left, global i inne. To chyba muszę wpisać odpowiednie wartości, tylko czy to mają być kanały z Rolanda?
  • #6 20553386
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    najwazniejsze to zgodnosc kanalow, zaleznie co czym chcesz sterowac,
    przykladowo jak podzilisz klawiature i masz upper i lower przypisujesz im kanaly powiedzmy 1 i 2 i teraz przysujesz w module kanaly z danymi narwami czy efektami.
    Pozdrawiam
  • #7 20557008
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    @viayner
    Nie trzeba ustawiać żadnego kanału. MIDI to 16 kanałów i każde urządzenie umie odbierać/wysyłać dane na tych kanałach - kanał 10 to domyślnie perkusja.
    @avers5063
    Skoro chcesz używać brzmień Ketrona to odłącz w EXR jego wewnętrzny moduł brzmieniowy ustawiając opcję Local Off

Oczywiście łączysz oba urządzenia kablami MIDI In do Out i Out do In

Jak nie ustawisz Local na Off to np. plik midi w EXR odtwarzany będzie zarówno przez EXR jak i Ketron.
  • REKLAMA
  • #8 20557011
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    kolego @Gelip:
    - any wystapila komunikacja kanaly musza sie zgadzac, autor nie podal co i jak ma ustawione, tak w wiekszosci domyslnie "track" perkusyjny jest na kanale 10 ale nic nie wiadomo o pozostalych kanalach i ich uzyciu.
    - opcja local off nic nie zmienia, tylko odlacza klawiature od wewnetrznego modulu brzminiowego w rolandzie (jezeli nie bedzie wykozystywany), jezeli kolega ma mikser to on zalatwia sprawe co i jak sluchamy/uzywamy.
    Pozdrawiam
  • #9 20557800
    Gelip
    Poziom 36  
    viayner napisał:
    Witam,
    kolego @Gelip:
    - any wystapila komunikacja kanaly musza sie zgadzac

Sorry, memory ale nie masz racji. Jaka komunikacja? Jedno urządzenie MIDI nadaje na kilku kanałach jednocześnie (1-16) - drugie potrafi to odebrać (1-16) - chodzi np. o odtwarzanie pliku MIDI za pomocą EXR z wykorzystaniem modułu Ketron.
  • #10 20565800
    avers5063
    Poziom 4  
    Kolega viayner chyba ma rację. Jest nawet w instrukcji, że ustawienie local off odlącza wewnętrzny moduł brzmieniowy. Robiłem tak, ale nie dało to rezultatu. Spróbuję jeszcze połączyć oba wejścia z wyjściami i wtedy zobaczymy.
  • #11 20565805
    Gelip
    Poziom 36  
    avers5063 napisał:
    Kolega viayner chyba ma rację. Jest nawet w instrukcji, że ustawienie local off odlącza wewnętrzny moduł brzmieniowy.

To ja pisałem o Local a nie kolega viayner.
    avers5063 napisał:
    Robiłem tak, ale nie dało to rezultatu. Spróbuję jeszcze połączyć oba wejścia z wyjściami i wtedy zobaczymy.

No dziwne aby działało skoro dopiero teraz masz zamiar połączyć wejścia z wyjściami.
  • #12 20565816
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    nie chce sie spierac ale chyba konczylismy rozne szkoly wzgledem MIDI:
    jak sie ma do teorii kolegi nastepujaca sytuacja (przyklad z domu/studia):
    - klawiatura sterujaca 1 wysyla komunikaty midi na kanale 1 i 2 (lower/upper)
    - klawiatura sterujaca 2 wysyla komunikaty midi na kanale 3 i 4 (lower/upper)
    - do calosci jest podlaczone 6 modulow/syntezatorow i jak to ma dzialac bez przypisania kanalow MIDI? zalozmy ze 1-1 ma uzywac konkretnej barwy to na module musi byc ustawiony ten sam kanal! inaczej nie zagra lub zagara kilka modolow.
    - urzadzenie MIDI nie musi nadawac na wielu kanalach a wiekszosc tego nie robi bo bedzie chaos, kazdemu urzadzeniu przypisuje sie dany kanal !
    Wspominasz o odtwarzaniu plikow MIDI, tak tu moga byc uzywane kilka kanalow tylko autor postu chce podölaczyc klawiature sterujaca do Ketrona!
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 20565822
    Gelip
    Poziom 36  
    @viayner
    No OK można ustawić jakiś tam kanal do komunikacji ale tutaj mamy tylko dwa urządzenia MIDI a co autor ma niby takiego sterować? Chodzi zapewne o to aby naciskać klawisze na EXR (grać na klawiaturze) lub włączać pliki MIDI na EXR a odtwarza moduł brzmieniowy Ketron - ot całe sterowanie.
  • #14 20565835
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    podejzewam ze autor chce uzyskac nastepujaca konfiguracje:
    - klawiatura sterujaca z EXR5 tu mamy mozliwosc podzialu wiec lower kanal 1 i upper kanal 2 (moze chce miec dwie rozne barwy), buc moze kontrolery (nie znam instrumentu) na oddzielnym kanale, nie wykluczone ze chce miec mozliwosc sterowania modulem perkusyjnym wiec dochodzi domyslnie kanal 10.
    - jezeli takie same kanaly nie sa ustawione w Ketronie to nic z tego nie bedzie bo klawiatura wysle komunikaty MIDI ale nikt tego nie odbierze.
    Moze jeszcze takie pytanie do autora - kable MIDI, jakich uzywasz? "samorobka" - tu sprawdz polaryzacje, jaka dlugosc?
    Pozdrawiam
  • #15 20565840
    Gelip
    Poziom 36  
    @viayner
    Ja z kolei nie znam modułu ketron ale mam keyboard Roland i znam go bardzo dobrze.

Mam podpięty do komputera i w programie sekwenserowym jak włączę nagrywanie na wszystkich kanałach to widać na jakich kanałach coś leci. W Rolandzie na kanale 4 i 6 są UPPER1 i 2, na kanale 2 często ścieżka basowa, na 10 zawsze perkusja a na innych kanałach pozostałe ścieżki akompaniamentu.

W odwrotną stronę jak chcę posłuchać plików MIDI na Rolandzie używając komputera i Winampa lub vanBasco's Karaoke Player to wystarczy iż połączę kablem MIDI kartę muzyczną MIDI Out do MIDI In w Rolandzie, w systemie Windows lub w Winampie wybieram odpowiedni External port MIDI, odpalam na PC plik MIDI i wszystko ładnie gra - nie trzeba ustawiać żadnych kanałów sterujących.
    Oczywiście ładnie gra gdy pliki MIDI są w standardzie GM lub najlepiej GS.

No, ale niech się wypowie autor tematu co chce konkretnie osiągnąć bo jeżeli to o czym ja piszę to nie trzeba ustawiać żadnych kanałów sterujących.
  • REKLAMA
  • #17 20567134
    Juwi
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Dziękuję bardzo Kolegom za dyskusję i odpowiedź. Z mojej strony mam tylko pytanie jak w MIDJAY Plus zmienić kanały odbioru z 1-2 na 4-6?
  • #19 20567161
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    nie znam tego Ketrona,
    Szukales w instrukcji? on ma jakis program do komunikacji z PC moze tam bedzie prosciej niz w menu instrumentu.
    Zanim cos po zmieniasz upewnij sie ze w Rolandzie masz te kanaly jak napisalem.
    Pozdrawiam
  • #20 20567562
    Juwi
    Poziom 11  
    Dziękuję. Sprawdzę tak jak Kolega napisał.
  • #21 20569480
    Juwi
    Poziom 11  
    Udało mi się uruchomić EXR jako klawiatura sterująca. Wpisanie odpowiednich kanałów poskutkowało. Tak jak Koledzy pisali, a jeszcze znalazłem inne kanały w instrukcji np. accomp bass itp. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
  • #22 20589609
    avers5063
    Poziom 4  
    Znalazłem odpowiednie kanały i zaczęło działac. Juwi to też ja.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące konfiguracji klawiatury Roland EXR5 do sterowania modułem Ketron MidJay Plus za pomocą ustawień MIDI. W odpowiedziach podkreślono znaczenie zgodności kanałów MIDI, sugerując, że oba urządzenia muszą być ustawione na te same kanały, aby mogły się komunikować. Użytkownicy wskazali, że w EXR5 domyślnie klawiatura działa na kanale 1, a Ketron również powinien być skonfigurowany na ten sam kanał. Wskazano również na konieczność wyłączenia opcji Local w EXR5, aby uniknąć konfliktów z wewnętrznym modułem brzmieniowym. Po wymianie informacji, użytkownik z powodzeniem skonfigurował urządzenia, zmieniając odpowiednie kanały w instrukcji Ketrona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA