logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] GeForce RTX 3060 Gaming OC 12G–czy termopady 1 mm zamiast 0,75 mm może spowodować zmianę temperatur?

tomtgub 04 Paź 2025 14:26 1239 13
REKLAMA
  • #1 21709769
    tomtgub
    Poziom 3  
    Witam
    Dnia 02.10.2025 r. wymieniałem wentylatory (zamawiane z Chin), pastę termoprzewodzącą (Noctua NT-H1 dostałem do procesora) i termopady (Gelid GP-Extreme Thermalpad 120x20x1 mm TP-GP05-B, kupione na Allegro), bo w karcie graficznej GeForce RTX 3060 GAMING OC 12G (rev. 1.0) podał mi jeden, ale jest pomiędzy nimi mała różnica: oryginały mają 12 V, 0,38 A, a nowe 12 V, 0,35 A. Nie sądzę, żeby to była jakaś wielka różnica.
    Stary
    Zbliżenie na wentylator Apistek GA81S2U 12V 0,38A na drewnianej powierzchni .
    Nowy
    Czarny wentylator Power Logic PLD08010S12HH leży na drewnianym blacie
    Najważniejsze, że działają.
    Ale największym problemem jest to, że termopady pod VRAM powinny mieć grubość 0,75 mm, a nigdzie nie mogłem znaleźć tej grubości. Tak piszą na:
    https://thermalpad.eu/thermal-pad-sizes/gigabyte-geforce-rtx-3060-gaming-oc-12g/
    Zmierzyłem je i tak jest, ale nie miałem takich pod ręką, więc wsadziłem o grubości 1 mm. Złożyłem kartę graficzną do kupy i uruchomiłem komputer — w spoczynku temperatura 35 °C, a hot spot 45 °C.
    Zrzut ekranu GPU-Z pokazujący temperaturę GPU 34,5 °C i hot spot 44,7 °C
    Przez godzinę przeglądałem internet i postanowiłem sprawdzić kartę w FurMark. Tam wentylatory na maks., temperatura 84 °C.
    Zrzut ekranu FurMark z testu RTX 3060 pokazujący 81°C GPU i 104,5°C hot spot

Jak szukałem na internecie (pytałem się też ChatGPT — to dał mi to: To zależy od obciążenia itp., ale mogę podać typowe wartości:
    W spoczynku (idle) — ok. 30–45 °C
    Pod obciążeniem (gaming, benchmarki) — zazwyczaj 60–85 °C
    Maksymalna bezpieczna temperatura (granica termicznego ograniczenia/throttling) — ~93 °C dla układu RTX 3060
    Jeśli pytasz o hot spot temperature (tzw. Junction Temperature) na Twojej Gigabyte RTX 3060 Gaming OC 12GB, to wygląda to tak:
    Normalne zakresy:
    Pod obciążeniem w grach/benchmarkach: 70–85 °C
    Hot spot zwykle jest 10–15 °C wyższy od temperatury „GPU Temperature” (tej głównej).
    Maksymalnie dopuszczalne: około 105 °C hot spot — wtedy karta zacznie throttling (obniżanie zegarów).
    Bezpieczne wartości: jeśli hot spot trzyma się <95 °C, to nie ma powodu do paniki.)

To nie wiem, czy powinienem wsadzić termopady o grubości 0,5 mm (mam takie).

Proszę o pomoc, bo nie wiem, czy to norma, czy problem w doborze termopadów.
    Pozdrawiam.
    AI: Czy przed wymianą termopadów i pasty sprawdzałeś, jakie były temperatury karty (idle, hot spot, pod obciążeniem)? Jeśli tak, możesz podać, jakie były różnice przed i po wymianie?
    Po tym, jak wypadł mi wentylator, wyłączyłem komputer i wyjąłem kartę graficzną — wsadziłem ją do pudełka i czekałem na części zamienne. (Wiem, jaki pajac — zapomniałem o tym.)
    Ale pamiętam, jak grałem w Arena Breakout Infinite, to miałem 60 °C przed incydentem. (Teraz nie sprawdzałem.)
    AI: Jak wygląda przyleganie tych 1 mm termopadów do VRAM i radiatora – czy radiator dobrze się dociska, nie ma luzów albo wygięcia PCB?
    Dociska dobrze. (Przez godzinę gapiłem się na kartę od strony, z której widać VRAM, i ładnie dolega.)
  • REKLAMA
  • #2 21709796
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Może przez za gruby thermopad na sekcji zasilania teraz radiator źle przylega do układu GPU.
  • REKLAMA
  • #4 21709839
    Kasek21
    Poziom 43  
    No to jak dałeś 1mm na pamięci to pewnie źle dolega radiator na GPU.
  • #5 21709853
    tomtgub
    Poziom 3  
    Dobra ale to może ta fehonda.
  • #6 21709864
    Kasek21
    Poziom 43  
    tomtgub napisał:
    Dobra ale to może ta fehonda.

Co fehonda? xD

Jeżeli ta na zdjęciu to Twoja karta to chyba tak powinno być.

Jeżeli masz teraz 80 stopni zamiast 60 i obroty wentylatorów po 4k obr/min. to chłodzenie nie dolega prawidłowo.

Zdejmij te theropady z pamięci i sprawdź czy temperatury i obroty wentylatorów będą wtedy ok - jeżeli tak to masz rozwiązanie.
  • #7 21709877
    tomtgub
    Poziom 3  
    Bo wcześniej tak zrobiłem: rozebrałem kartę graficzną, złożyłem i to samo. (Nałożyłem nową pastę, sprawdziłem termopady, czy dolegają i dolegają — zostawiłem je)
    I mam zamontować te termopady 0,5 mm?
  • Pomocny post
    #8 21709912
    Kasek21
    Poziom 43  
    tomtgub napisał:
    Bo wcześniej tak zrobiłem: rozebrałem kartę graficzną, złożyłem i to samo. (Nałożyłem nową pastę, sprawdziłem termopady, czy dolegają i dolegają — zostawiłem je)I mam zamontować te termopady 0,5 mm?

Co z tego, ze thermopady dolegają jak radiator nie dolega odpowiednio do rdzenia GPU?

No jak są wymagane 0.75mm to takie powinny być, jak nie masz innych to zamontuj te 0.5 i zobacz jakie będą wtedy temperatury GPU i obroty wentylatorów.
  • REKLAMA
  • #9 21714161
    tomtgub
    Poziom 3  
    Przepraszam, że teraz odp., ale nie miałem czasu. Dopiero dzisiaj założyłem termopady 0,5 mm, to wentylatory zaczęły działać na 40% i jak się przyglądałem karcie z boku, to wyglądało tak, jak termopady dolegały, więc wyłączyłem komputer. Nie chciałem ryzykować i nie bawiłem się w długie pomiary.
    Brat z podrzucił mi termopady 0,75 mm, dolegają idealnie, teraz robię pomiary.

Zrzut ekranu z programu GPU-Z pokazujący temperatury i obroty wentylatorów RTX 3060

Dodano po 21 [minuty]:

Test trwał 20 min w ful mark. (chyba za krótko)
    (z radości zapomniałem zrobić screenshot na końcu)
    Zrzut ekranu testu GPU z programami MSI Afterburner i GPU-Z podczas FurMark
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21714209
    Kasek21
    Poziom 43  
    Jest ok.
  • #11 21714214
    tomtgub
    Poziom 3  
    Nie wiem, czy puścić tak na 1 godz. w ful marku, aby mieć pewność.
  • Pomocny post
    #12 21714219
    Kasek21
    Poziom 43  
    tomtgub napisał:
    Nie wiem czy puścić tak na 1 godz. w ful marku, aby mieć pewność.

Nie. Furmark to złe oprogramowanie do testowania. Szkoda męczyć tak kartę.

Jest ok, po prostu graj i obserwuj.
  • #13 21714220
    tomtgub
    Poziom 3  
    Ok dzięki za pomoc.
  • #14 21714222
    tomtgub
    Poziom 3  
    Dzięki pomocy użytkownika Kasek 21

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana wentylatorów, pasty termoprzewodzącej Noctua NT-H1 oraz termopadów w karcie graficznej GeForce RTX 3060 GAMING OC 12G (rev. 1.0) została przeprowadzona z użyciem termopadów Gelid GP-Extreme o grubości 1 mm zamiast oryginalnych 0,75 mm pod VRAM. Zastosowanie grubszych termopadów spowodowało prawdopodobnie nieprawidłowe przyleganie radiatora do GPU, co skutkowało wyższymi temperaturami i zwiększonymi obrotami wentylatorów. Zalecano wymianę termopadów na właściwej grubości (0,75 mm) lub ewentualnie 0,5 mm w celu poprawy kontaktu chłodzenia z układami. Po zamontowaniu termopadów 0,75 mm karta wykazała prawidłowe doleganie i stabilne temperatury podczas testów w FurMark, choć zalecano obserwację w normalnym użytkowaniu zamiast długotrwałych testów obciążeniowych. Dyskusja zawierała także sugestie dotyczące jakości termopadów Fehonda 0,75 mm jako potencjalnej alternatywy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA