logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo y700isk15 - W moim BIOS-ie nie ma zakładki o profilu xmp

rroguskimmateusz21 24 Kwi 2023 19:11 1641 3
REKLAMA
  • #1 20553918
    rroguskimmateusz21
    Poziom 2  
    Hej chciałbym podkręcić wydajność laptopa , dowiedziałem się że można zrobić to w profilu xmp w BIOS-ie ale nie ma tam nic na ten temat .
    Mój BIOS insydeh20 setup utility rev 5.0
    Pamięć ram 16gb
    Ekran Intel HD graphics 530
    Renderowanie GeForce GTX 960M
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20554270
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 892
    Poszukaj forum związanych z modowaniem biosów ( np. https://www.bios-mods.com/) , znajdź właściwy temat odpowiedni dla modelu/marki laptopa, zapodaj zgrany bios w temacie a po jakimś czasie dostaniesz bios z poprawkami jeśli jest możliwy dla tego laptopa.
    W tej serii zwykle wymagany jest programator SPI biosu by go wgrać po przeróbkach więc wylutowanie biosu będzie raczej konieczne.

Tylko nie spodziewaj się cudów, mały wzrost wydajności wcale nie umożliwi bezproblemowej gry w większej ilości FPS. Po prostu trzeba zmienić laptopa na bardzie wydajny.

p.s. za zmiany i wszelkie problemy potem odpowiadasz sam, twój wybór twój problem jak się laptop potem nie uruchomi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20554469
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6858
    Ten model bywał na cpu 6th gen > np. i5-6300HQ
    - DDR4-2133, bo cpu (jego controler RAM) tylko tyle obsługuje
    Masz dysk HDD czy szybszy SSD, podaj nazwy

Nic nie zrobisz , bo ograniczenie od chipsetu HM170M Link
    _
    * jedynie lekki OC zastosowanego cpu , ale Temp. drastycznie wzrosną

Płyta (Compal BY511 NM-A541 rev 1.0)

Wszystko masz na stronie Lenovo Link

!!! na włąsny strach i RYZYKO Link_ how-to-unlock-the-nvme-performance-on-the-lenovo-y700
    tryb w modelu dla SSD jest ograniczony do PCIe 2.0
    zmiana PCIe 2.0 > na PCIe 3.0 > dla np. M.2 SSD Samsung 970 EVO

Na forum (bios-mod) jest sporo tematów o Y700
    - na własne ryzyko !!!
    Link
    Link
    Link
  • #4 20554707
    rroguskimmateusz21
    Poziom 2  
    Zresetowałem laptopa do zera , aktualizuje sterowniki i biosa też spróbuję,jak to nie pomoże to trafi tam gdzie jego miejsce :) ~do śmieci

Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:

Pobrałem ze strony Lenovo nowego biosa ,udało się laptop się włączył, myślałem że będzie gorzej..
REKLAMA