logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra C fl 2.8v6 - Brak wspomagania po wymianie pompy

Gofer3 25 Kwi 2023 12:48 1515 7
REKLAMA
  • #1 20554702
    Gofer3
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam w samochodzie mam hydrauliczny układ wspomagania. Wymieniłem pompę wspomagania na używkę z olx. Po wymienie nadal brak wspomagania. Czy mogło dojść do jakiegoś zablokowanie w zaworze sterującym w maglownicy co powoduje obieg płynu w układzie i brak wspomagania czy raczej dostałem kolejną niesprawną pompę? Jakieś rady jak sprawdzić pompę? Chciałbym uniknąć wyciągania i wymiany maglownicy jeśli ktoś sprzedał mi niesprawną pompę.
  • REKLAMA
  • #2 20554714
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3296
    Pompa ma zrobić ciśnienie i je utrzymywać ,a to można zmierzyć. Niestety wymaga to wpięcia się specjalną końcówką (trójnik z manometrem) miedzy pompę a maglownicę. Typowe ciśnienie w układzie wspomagania to 80-120 bar.
  • REKLAMA
  • #3 20554737
    Gofer3
    Poziom 6  
    mam godzinę na zgłoszenie pompy jako uszkodzoną na olx. Wypiąłem grubszego węża z zbiorniczka wyrównawczego do pompy zalałem olejem i odpaliłem samochód. Praktycznie brak przepływu, pompa nie zabiera. Mogę uznać że jest uszkodzona? Skręcałem przy tym kierownicą. Pompa na pewno jest zalana nie ryzykowałbym pracy na sucho. Brak jakiegokolwiek zasysania oleju. Spływał bardzo powoli i grawitacyjnie wyrównał się poziom w zbiorniczku
  • REKLAMA
  • #4 20554759
    sigwa18
    Poziom 43  
    No to raczej uszkodzona. Z tego co pamiętam jest tam pompa łopatkowa. Wystarczy że łopatki wyszczerbione albo zablokowały się w wirniku i nie wysuwają się. Jak masz swoją starą pompę to możesz zrobić jej sekcję zwłok. Czasem można obrócić łopatki i zaczyna działać.
  • REKLAMA
  • #5 20554944
    Gofer3
    Poziom 6  
    Sprzedawca twierdzi, ze pompa sprawdzona i zalecił mi sprawdzenie przewodów. Układ wygląda na drożny. Przekręciłem kierownicą z 200 razy w prawo i w lewo. Czy konstrukcja raczej wyklucza uszkodzenie maglownicy? To również zasugerował mi sprzedawca. Na tą chwilę kompletny brak wspomagania. Zalane febi full syntetyk, weszło z 900ml. Układ w pełni hydrauliczny, pompa łopatkowa.
    -
  • #6 20558886
    Gofer3
    Poziom 6  
    Otworzyłem obie pompy, moja dosyć sfatygowana w środku, za to druga wygląda ok chociaż łopatki blokują się w wirniku. Myślę żeby delikatnie rozpiłować ranty wirnika w miejscach gdzie łapie bo widać tam delikatne zadziory. Druga sprawa w pompie którą kupiłem na wylocie wysokiego ciśnienia jest coś w rodzaju zaworu zwrotnego? Szpilka na stałe jest do dołu gdzie u mnie po delikatnym wciśnięciu odbija do góry. Teraz moje pytanie czy ten zawór może powodować brak ciśnienia w układzie i na ile łopatki w wirniku mają być luźne? Mają się wysuwać same gdy są poziomo w dół?
  • #7 20558956
    sigwa18
    Poziom 43  
    Siła odśrodkowa ma je wypchnąć. One podczas pracy mają się wsuwać i wysuwać (dolegać do obudowy pompy). Ten zawór to bypass i ustawiony jest na maksymalne ciśnienie na wyjściu. Chodzi o to że jak dobijesz kierownicą do ogranicznika ciśnienia w układzie wzrasta. Bez tego albo pasek by zaczął ślizgać , albo ciśnienie coś by rozerwało. Tak nim uchodzi część płynu (wraca z wylotu na wlot stąd by-pass) a sprężyna w nim ustala przy jakiej sile= ciśnieniu otworzy się i zmniejszy ciśnienie. Normalnie ma być zamknięty. Jak jest otwarty bez ciśnienia to znaczy że jest zablokowany uszkodzony. Masz dwie pompy to jedną sprawną powinno ci się udać złożyć.
  • #8 20560501
    Gofer3
    Poziom 6  
    Brakowało sprężyny w zakupionej pompie. Pompa skompletowana, wspomaganie działa. Dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem wspomagania w Opel Vectra C po wymianie pompy wspomagania na używaną. Po wymianie, pompa nie wykazywała ciśnienia, co sugerowało jej uszkodzenie. Użytkownik przeprowadził testy, w tym sprawdzenie przepływu oleju, co potwierdziło, że pompa nie działa prawidłowo. W trakcie dyskusji omówiono konstrukcję pompy łopatkowej oraz możliwość zablokowania łopatek w wirniku. Ostatecznie, po zidentyfikowaniu braku sprężyny w zakupionej pompie, użytkownik zdołał ją skompletować, co przywróciło funkcję wspomagania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA