logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alternatywa dla modułu FERMAX 2405 - opcje z logowaniem, zarządzaniem Ethernet/USB, kompat. z MDS

monimari1 27 Kwi 2023 12:37 912 25
  • #1 20557394
    monimari1
    Poziom 2  
    Czy ktoś może podpowiedzieć jakim modułem centralnym mogę zastąpić obecny FERMAX 2405 z logowaniem wejść i dostępem mgmt po ethernecie lub USB, kompatybilny z systemem Digital MDS.
  • #2 20557722
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2085
    Nie ma zamiennika do jednostki centralnej ref. 2405.
    Jaki jest powód, że o coś takiego w ogóle pytasz?
  • #3 20557770
    monimari1
    Poziom 2  
    nie ukrywam, ze chcialem Cie wlasnie wywolac - sledzilem kiedys to forum, potem mniej ale widzialem ze znasz sie na takiej tematyce, a my mamy problem we wspolnocie z tym sprzetem po prostu; kolege doprosilem do watku i on na pewno lepiej wyjasni o co chodzi

Dodano po 10 [minuty]:

Jak zrobisz zoom to na gorze po prawej zobaczysz centralke 2405 (cyfrowy MDS z Modulem). + komunikacja z panelami zewnetrznymi i w lokalach + moduly zasilania. To wszystko jest bardzo proste i modułowe - ale nie dziala nawet komunikacja z centralka. Najlepiej tp by bylo wywalic wszystko i kupic nowe pewnie, ale wydaje sie, ze nie ma zgody na to wsrod mieszkancow, wiec jak pomyslelismy o wymienie tylko tych głownych modulow kontrolnych (nawet zasilania mogly by pozostac bo one tylko podaja napiecie) na nowoczesny tzn z logiem i od nowa wpisali i spersonalizowali dostep. Poniżej tej centralki widac 3 zasilacze i ten moduł komunikacji który nie działa. Nawet specjalny kabel fermaxa wpinany bezposrednio do centralki tez nie dzialal.
  • #4 20557813
    robert71r
    Poziom 11  
    Generalnie powodów pytania kolegi jest kilka. :)

- Złącze FXL na 2405 nie działa. Próbowaliśmy dwa kable RS485 - USB Fermaxa i dwa laptopy i nic.
    - Nikt nie ma hasła adm i z tego co słyszymy od Fermaxa, to tylko oni mogą go wydłubać w Poznaniu bez utraty wpisanych kodów i pastylek.
    - Brak logowania wejść.
    - Brak personalizacji dostępu (ale to akurat to nie wina centralki, tylko tych którzy ją "utrzymywali").
    - Na 4 panele zew tylko dwa już chodzą z centralką, a dwa pozostałe żyją własnym życiem (w sumie patrząc na to, to nic dziwnego),
    - Pytanie ma na celu nadal pozostać przy obecnych panelach abonenckich BUS po skrętce, bo z kolei ich wymiana to po pierwsze logistyczny koszmar, a po drugie większość nowych paneli nie pasuje do obecnych skrzynek i ramek tj: Loft Compact ADS REF 3740.

No i sam wygląd tego, co jest obecnie po wielu "modernizacjach" chyba mówi sam za siebie (foto poniżej) :) o tym z czym się tutaj mierzymy.

Alternatywa dla modułu FERMAX 2405 - opcje z logowaniem, zarządzaniem Ethernet/USB, kompat. z MDS
  • #5 20558019
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Pytasz jako firma zajmująca się takimi systemami, czy z ramienia Wspólnoty?
  • #6 20558046
    monimari1
    Poziom 2  
    z ramienia wspolnoty; jestesmy z kolega w zarzadzie, ale jak widac to osoba ktora zna sie na rzeczach technicznych, nie tylko zreszta - tak juz ma :)
  • #7 20558118
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Na zdjęciu, oprócz lekkiego bałaganu w okablowaniu, nie widzę nic niezwykłego.
    Rozdzielnica jest za mała na ten system i zapewne dlatego tak to wygląda.

Nie chcę obrażać Waszej technicznej wiedzy, ale to zajęcie dla wyspecjalizowanej firmy i zabieranie się samemu za ten system może przynieść … opłakane skutki – wiem, bo dość często Wspólnoty/Spółdzielnie/Zarządcy wzywają nas na ratunek, bo ktoś coś namieszał… a wtedy, po kimś, jest zdecydowanie trudniej..
    Firma, która się za to weźmie pierwsze pytanie, która powinna Wam zadać, to czy macie pliki techniczne do tego systemu. Nawet dla firmy zewnętrznej, która przyjedzie do Was pierwszy raz, to zajecie na „długie zimowe wieczory”, bo najpierw trzeba poznać system (soft) i dopiero wtedy próbować coś z tym robić.

To raczej nie jest do rozwiązania tu na forum, bo to jest zbyt skomplikowane, ale poniżej kilka myśli.
    1. aby rozpocząć programowanie trzeba mieć pliki techniczne systemu (baza danych) - macie takie?
    2. najłatwiej programuje się bezpośrednio z JC przez złącze RS (a nie FXL) i do tego nie potrzeba jakiegoś specjalnego, fermaxowego kabla, o którym wspominasz, tylko wtyczka + modem RS + program WinCom Plus i ... trochę wiedzy....
    3. Żaden z zasilaczy nie wskazuje błędów w obciążeniu
    4. widać, że jeden z paneli zewnętrznych jest w ogóle odłączony od przełącznika
    5. czy próbowaliście wchodzić w programowanie z poziomu paneli (z palca)?
    Zbyt dużo niewiadomych…
  • #8 20558810
    robert71r
    Poziom 11  
    Witam,

No to co widac to jest wlasnie efekt działania 4 róznych "wyspecjalizowanych firm" przez 10 lat utrzymujacych ten Fermax. I tu pełna racja z tym, że te opłakane skutki to własnie są już od ostatnich 3-4 lat, gdy ostatni konserwator po otrzymaniu wypowiedzenia umowy na obsługe wspolnoty celowo zmienił hasło i nie przekazał bazy danych. I teraz twierdzi, ze nigdy jej nie miał od poprzedników. Poprzedni zarząd był mało tech i nawet nie wiedział, ze takie pliki istnieją. Podobnie nikt nie wiedział że potrzebne jest hasło.

Tak to zajecie na długie zimowe wieczory dlatego ja osobiście nie chce sie brać za naprawę tego i doprowadzenie do stanu uzywalnosci. (Pomimo tego iż jestem elektronikiem i kilka systemow domofonow zainstalowalem sam - ale nigdy nie brałem za to kasy - takze nie dzialam w branży jeśli o to pytałeś :).

Oczywiście że kilka razy z roznych laptopow próbowałem podpiąć sie do 2338 zwykłym RS232 do USB + WinComPlus, ale jak powiedziałem nic nie chodziło. Stad była proba pominiecia 2338.

Tak programowanie z paneli działa, ale obecna firma UT twierdzi ze to za mało i niewygodne i nie chce tego robic. Maja w tym troche racji. I jak pisałem dwa panele zew sa odlaczone (jeden chyba po stronie centralki ten co widzisz drugi od strony panelu).

Dlatego szczerze to ja osobiscie nie chce sie do tego dotykac - bo wiem z czym to sie wiaze a ja lipy nie robie - (no chyba ze ktos podpowie cos w temacie komunikacji z centralką lub "password recovery"). Moglbym sie ew podjac wymiany na nowy, ale nie mam zamiaru chodzic po lokalch i wykuwać skrzynki, gipsowac i malowac sciany. A te Lofty w mieszkaniach w połowie juz nie działaja w 100% i tak (albo obrazu w ogole nie ma, albo miga, albo nie slychac, albo nie dziala mic itd ...) - to na koniec aby dać pełniejszy obraz sytuacji.

Najlepszego,, R.
  • #9 20565704
    Ircys
    Specjalista Domofony
    robert71r napisał:
    Oczywiście że kilka razy z roznych laptopow próbowałem podpiąć sie do 2338 zwykłym RS232 do USB + WinComPlus, ale jak powiedziałem nic nie chodziło. Stad była proba pominiecia 2338.

Nie wiem co u Ciebie znaczy "nie chodziło". Żeby pobrać dane z JC trzeba mieć "szkielet" systemu, do którego wgrywasz dane z systemu. Skoro nie macie nic, to co miało chodzić?
    Już wcześniej pisałem, że dane z JC można pobierać przez złącze RS i tu terminal FXL do tego w ogóle nie jest potrzebny.

Nie obraź się, ale Twoje pytania świadczą o tym, że to nie jest zajęcie dla Ciebie.
    Przykro też czytać, że ktoś Was tak wystawił do wiatru.
    Może spróbujcie zapytać bezpośrednio w Fermaxie, a nie szukać firmy na własną rękę. Oni są na prawdę bardzo pomocni nawet w takich trudnych tematach.
  • #10 20565719
    robert71r
    Poziom 11  
    "Nie chodziło" oznacza iż nie udało sie nawet zalogować, gdyż komunikacja była tylko w jednym kierunku.

A przez FXL miałem na myśli nic innego tylko własnie terminal RS232 #2338.

A jak masz na mysli połączenie po tym zlaczu CN9 to nie probowalismy bo nie mam #2466.

• #11 20565882
    Ircys
    Specjalista Domofony
    robert71r napisał:
    A jak masz na mysli połączenie po tym zlaczu CN9 to nie probowalismy bo nie mam #2466.

Interfejs RS/USB w programowaniu urządzeń Fermaxa (innych niż MDS też) to podstawa. Przecież każdy panel można też w ten sposób programować i wcale nie trzeba mieć Fermaxowego 2466.
  • #12 20566050
    robert71r
    Poziom 11  
    O i to juz jest dobra podpowiedz bo zdaniem Fermax-a jedyna alternatywna opcja zamiast połączenia przez 2338 to była po ich kablu (ktory przysłali RS485 do USB).

W Manual-u jest tez jasno napisane ze 2466 jest konieczny ale domyslam sie ze autorom po prostu chodzilo o konwersje RS do USB. Ale jesli zykly kabel za pare groszy chodzi to byc moze warto sprobowac polaczyc sie po nim.

A tak na marginesie to ja wcale nie chce sie tym zajmować. Ale tez nie chce byc po raz kolejny zdany na kogos kto bedzie nasz system domofonowy trzymał w garści i śpiewał po 20 zł za wgranie pastylki czy dodanie kodu. Inwestowanie w obecny "system" to tez moim zdaniem wyrzucanie kasy w błoto.

Poza tym i tak skoro aktualnie mamy ok 300 pastylek i kodow anonimowych to aby nad tym sensownie zapanować trzeba by zaczac od zera i wygenerować je od poczatku przypisujac do konkretnych lokali.

Dlatego wlasnie nasze pytanie brzmiało czy moze ktos wie z jakimi domofonami moga wspolpracowac obecne terminale w lokalach (choc jak pisalem ich stan techniczny i tak na dzis jest fatalny).

Ewentualnie czy moze ktos polecic system domofonowy, ktory komunikuje sie z lokalami przez siec komórkową pomijajac to całe okalblowanie do lokali ?
  • #13 20566529
    Ircys
    Specjalista Domofony
    robert71r napisał:
    aktualnie mamy ok 300 pastylek i kodow anonimowych to aby nad tym sensownie zapanować trzeba by zaczac od zera i wygenerować je od poczatku przypisujac do konkretnych lokali.

One zapewne są przypisane do lokali, ale to jest tylko logiczne przepisanie, które w Fermaxie nie ma żadnego znaczenia przy ich użyciu - brak potwierdzenia w mieszkaniu.

robert71r napisał:

czy moze ktos wie z jakimi domofonami moga wspolpracowac obecne terminale w lokalach (choc jak pisalem ich stan techniczny i tak na dzis jest fatalny).

Przecież Fermax ma pełną gamę urządzeń z serii MDS kompatybilnych z tymi Waszymi, już archiwalnymi, monitorami, więc nie wiem w czym widzisz problem.

robert71r napisał:

Ewentualnie czy moze ktos polecic system domofonowy, ktory komunikuje sie z lokalami przez siec komórkową pomijajac to całe okalblowanie do lokali ?

np. Farfisa myCom: https://farfisa.pl/113-system-mycom
  • #14 20566572
    robert71r
    Poziom 11  
    > Przecież Fermax ma pełną gamę urządzeń z serii MDS kompatybilnych z tymi Waszymi,
    > już archiwalnymi, monitorami, więc nie wiem w czym widzisz problem.

No wiec w gruncie rzeczy o to pytalismy ... jakie z tej pełnej gamy urzadzen kompatybilnych z naszym cyfrowym MDS sa godne polecenia. I nie koniecznie musi to byc Fermax ...

A problem widze w tym, ze polowa tych archiwalnych kineskopków lampowych albo nie ma w wogole wizji albo popsuła sie synchronizacja pozioma lub pionowa, albo nie ma foni w jedna strone i juz od kilku lat Fermax ich nie naprawia.
  • #15 20566580
    Ircys
    Specjalista Domofony
    robert71r napisał:
    jakie z tej pełnej gamy urzadzen kompatybilnych z naszym cyfrowym MDS sa godne polecenia. I nie koniecznie musi to byc Fermax ...

Jeżeli macie Fermaxa MDS, to pasuje tu TYLKO Fermax MDS i nic innego...

robert71r napisał:

A problem widze w tym, ze polowa tych archiwalnych kineskopków lampowych albo nie ma w wogole wizji albo popsuła sie synchronizacja pozioma lub pionowa, albo nie ma foni w jedna strone i juz od kilku lat Fermax ich nie naprawia.

Jeden z zamienników Waszych monitorów: https://tinyurl.com/4f5dm66c
  • #16 20566605
    robert71r
    Poziom 11  
    > Jeden z zamienników Waszych monitorów: https://tinyurl.com/4f5dm66c

Tak jest kilka, ale zaden nie pasuje do obecnych skrzynek podtynkowych o wymiarach 24.5 x 13.4 x 4.4 cm. Nawe nie znalazlem ani jednego który byłby w stanie je całkowicie zasłonić w pionie. Ten VDS co podałeś ma wyskość 20 cm także trzeba by dawać pod spód cos do zamaskowania dziury.
  • #17 20566628
    Ircys
    Specjalista Domofony
    robert71r napisał:
    Tak jest kilka, ale zaden nie pasuje do obecnych skrzynek podtynkowych o wymiarach 24.5 x 13.4 x 4.4 cm. Nawe nie znalazlem ani jednego który byłby w stanie je całkowicie zasłonić w pionie. Ten VDS co podałeś ma wyskość 20 cm także trzeba by dawać pod spód cos do zamaskowania dziury.

Daj zdjęcie tak zamontowanego monitora (z puszką podtynkową).
  • #20 20566718
    robert71r
    Poziom 11  
    No tak .. tego typu ewentualne rozwiązanie własnie miałem na myśli pisząc o maskownicy.

Ale i tak w tym 3389 widac brak 5 mm w wysokosci ... zeby nawet skrzynkę zakryła. A wierz mi, po to tam jest ta ramka miedzy skrzynka, a monitorem bo styk skrzynki i tynku jest wykonany fatalnie. Zeby to zakryc to wysokosc min 26 cm jest potrzebna i potem pozostaje zagadka ja na tym powiesic nową słuchawkę.

Rozebrałem 3 i wszystkie wymagały poprawienia, gdyz wykonawca wiedział ze i tak ma po 1 cm ramki i w ogole tego nie wykanczał. A czasami to i dziura z pod ramki wystawała :)
  • #21 20566730
    Ircys
    Specjalista Domofony
    No... dzisiaj jest miniaturyzacja, więc raczej większych monitorów, niż te stare kineskopowe nie spodziewaj się.
  • #22 20566756
    robert71r
    Poziom 11  
    Pełna zgoda ! I ja wcale nie szukam :).

Stad próbuje znalezc rozwiazanie tematu z monitorami przenosnymi lub z opcją otwierania przez komórke.

Nie wiesz czy Fermax robi gateway-e ktore mozna by wpiac do szyny MDS w lokalach jako terminale, ale ktore by radiem lub przez net chodzily z przenosnymi monitorami lub apką w słuchawce ?

Bo w wiekszosci jak nie we wszystkich lokalach to co przychodzi z zew nie idzie od razu do obecnych Loftow tylko jest skrecone (palcem) z oddzielną skrętką w miejscu wejscia.
  • #23 20566802
    Ircys
    Specjalista Domofony
    robert71r napisał:
    Nie wiesz czy Fermax robi gateway-e ktore mozna by wpiac do szyny MDS w lokalach jako terminale, ale ktore by radiem lub przez net chodzily z przenosnymi monitorami lub apką w słuchawce ?

Wibox: https://tinyurl.com/2fuzeefw
  • #24 20566861
    robert71r
    Poziom 11  
    O i to jest fajne rozwiązanie .. mało tego dla tych co chca miec nadal na scianie a padnie im obecny Loft Compact to kupuja sobie np UNIFON ILOFT VDS REF: 5601 za 250 zl i happy a inni uzywaja komorke.

https://www.fermax.com/polska/productos/wideodomofony/unifony/telefono-iloft

Dzięki !
    R.

PS. A jako pyt dodatkowe czy znajac to co mamy dodawał bys dekodery VDS do obecnej centralki czy raczej przy modernizacji wymienił byś ją na coś nowszego z logowaniem wejsc czy mgmt po necie lub choćby BT czy USB ? Jesli tak to czym byś sugerował ja zastąpić ?
  • #25 20566872
    Ircys
    Specjalista Domofony
    robert71r napisał:
    czy znajac to co mamy dodawał bys dekodery VDS do obecnej centralki czy raczej przy modernizacji wymienił byś ją na coś nowszego z logowaniem wejsc czy mgmt po necie lub choćby BT czy USB ? Jesli tak to czym byś sugerował ja zastąpić ?

Nie wiem jak duży jest ten Wasz obiekt, ale ciekawe rozwiązania Fermaxa są od systemu Duox, po Meet (IP), ale wymaga to wymiany wszystkiego oprócz okablowania, które zakładam, że jest sprawne.
  • #26 20566920
    robert71r
    Poziom 11  
    66 lokali, 3 piony, ok 75 monitorów abonenckich + 5 paneli zew.

Masz racje ze jest w czym wybierac stad pytanie do kogos takiego jak Ty :)

A co do okablowania UTP5 to szczerze tu gdzie je widzialem po oddaniu lokali w 2013 roku wygladało na zrobione fatalnie. Byc moze czesc problemów z calkowitym brakiem wizji lub fonii lezy wlasnie w laczeniu odnóg magistrali na pietra. Bo w cyfrowce to albo jest albo nie ma :)

Tak jak pisalem u mnie w jednym miejscu byla kostka elektryczna w innym skrecone reka lub plaskoszczypami i owiniete tasma.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy forum dyskutują o problemach z modułem centralnym FERMAX 2405, który nie działa poprawnie, w tym z logowaniem wejść i komunikacją z panelami. Wspólnota poszukuje alternatywnego rozwiązania, które umożliwi zarządzanie dostępem przez Ethernet lub USB, a także będzie kompatybilne z systemem Digital MDS. Wskazano na trudności związane z brakiem dostępu do haseł administracyjnych oraz problemami z komunikacją. Użytkownicy sugerują, że wymiana całego systemu może być konieczna, ale ze względu na zgodę mieszkańców, rozważają jedynie wymianę głównych modułów. Pojawiły się również propozycje dotyczące nowych urządzeń Fermax oraz innych marek, które mogą być kompatybilne z istniejącym systemem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA