logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reanult Scenic II - zerwana instalacja halogenów przeciwmgłowych

forumelele 27 Kwi 2023 19:12 402 9
  • #1 20557944
    forumelele
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam.
    Dziś w moim Scenicu 2 (polift, 2007) żona niechcący uderzyła dolną częścią przedniego zderzaka.
    Wiadomo, połamana kratka itp., ale też pozrywało mi instalacje halogenów przeciwmgielnych.
    Można je polutować, ale nie mogę rozgryźć, co to za jeden kabel, który zostaje mi "wolny".
    Może ktoś zerknąć na foto:

Reanult Scenic II - zerwana instalacja halogenów przeciwmgłowych

(jak dobrze rozpracowałem, co, do czego oczywiście...)

Ten jeden kabelek po prawej u góry z jakąś grubsza koszulką.
    Nie widzę, do czego bym go musiał przylutować... Hmm ktoś pomoże?
  • #2 20558066
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20558072
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2963
    Coś mi się wydaje, że rozpracowanie nie jest poprawne. W takim przypadku żadna żarówka nie zaświeci, bo je łączysz w szereg.
    Jak pamiętam Scenic 2 (mój był z 2008) miał wspólne zasilanie obu przeciwmgielnych.
    Tak więc miernik w dłoń albo probówkę czyli kabel z żaróweczką 12 V, włączyć przeciwmgielne i posprawdzać gdzie jest plus a gdzie minus. Jak pamiętam to ten Scenic ma sterowanie świateł po plusie.

Dużo by pomogło gdybyś wrzucił więcej zdjęć, np. zdjęcie tej wtyczki z tyłu. Nie wiadomo czy kabelki idą do jednego złącza (są zmostkowane) czy do obydwu - plus i minus.
  • #4 20558098
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5108
    sanfran napisał:

Jak pamiętam Scenic 2 (mój był z 2008) miał wspólne zasilanie obu przeciwmgielnych.
    .

Zasilanie wychodzi oddzielnie do każdej lampy, ale bezpiecznik w UPC jest jeden, zasilanie rozdziela się za bezpiecznikiem, ale jeszcze w UPC.

Dodano po 6 [minuty]:

sanfran napisał:
    Nie wiadomo czy kabelki idą do jednego złącza (są zmostkowane) czy do obydwu - plus i minus.

Przed przednim/lewym kołem na dnie zderzaka jest żółte złącze wiązki przeciwmgielnych, ma 3 piny kremowy do lewej lampy, szary do prawej i czarny masa.
    Tak to dokładnie wygląda:
    https://allegro.pl/oferta/instalacja-wiazka-halogenow-megane-ii-oryginal-13498554142
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #5 20558427
    forumelele
    Poziom 3  
    milejow napisał:

sanfran napisał:
    Nie wiadomo czy kabelki idą do jednego złącza (są zmostkowane) czy do obydwu - plus i minus.

Przed przednim/lewym kołem na dnie zderzaka jest żółte złącze wiązki przeciwmgielnych, ma 3 piny kremowy do lewej lampy, szary do prawej i czarny masa.
    Tak to dokładnie wygląda:
    https://allegro.pl/oferta/instalacja-wiazka-halogenow-megane-ii-oryginal-13498554142

Dokładnie tak to wygląda jak na aukcji, ale tam nie widzę nigdzie tego 3 kabla, który u mnie jest wolny, dlaczego? Czy czegoś brakuje, coś zostało więcej urwane? Czy ten 3 kabel to masa, ale nie widzę dla niego nigdzie "oryginalnego" podczepienia gdzieś...
  • #6 20558590
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20558598
    forumelele
    Poziom 3  
    Dobrze,
    Dzis sie troche jeszcze przyjrzalem,
    Podczepilem schematycznie i zrobilem foto,
    Z zoltej kostki instalacji wychodza 3 przewody,
    - bezowy idzie do prawego halogenu do jego wtyczki, z tej wtyczki idzie jeszcze czarny, ktory laczy sie z czarnym od lewego halogenu, tak?
    - szary laczy lewy i prawy halogen

A co dalej z tym czarnym grubszym?

Foto https://i.postimg.cc/8zvbGkd3/20230428-092856.jpg
  • Pomocny post
    #8 20558611
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20558735
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5108
    Czarne z obu lamp się łączą i wchodzą do żółtej kostki, kremowy idzie z jednej lampy, szary z drugiej i masz w kostce 3 kable, czego jeszcze nie rozumiesz?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z instalacją halogenów przeciwmgłowych w Renault Scenic II (2007), po uszkodzeniu zderzaka. Po zerwaniu instalacji pozostaje mu wolny kabel, którego przeznaczenia nie może ustalić. Uczestnicy dyskusji wskazują, że zasilanie halogenów jest wspólne, a masa (czarny kabel) łączy się z obydwoma lampami. Użytkownik otrzymuje sugestie dotyczące sprawdzenia schematu oraz podłączenia kabli, a także prośby o dodatkowe zdjęcia wtyczek. Ostatecznie ustalono, że czarny kabel to masa, a pozostałe kable (beżowy i szary) prowadzą do odpowiednich halogenów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA