logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Światła DRL w kierunkowskazach

hornet2 27 Maj 2017 09:25 27891 19
  • #1 16497834
    hornet2
    Poziom 5  
    Ocena: 25
    Witam serdecznie wszystkich Kolegów na tym forum . Niedawno kupiłem i zainstalowałem w swoim Scenicu światła DRL w kierunkowskazach do jazdy dziennej . Niby wszystko działa ale mam do Was pytanie . Skąd wziąć "+" po stacyjce zasilania DRL ? W komorze silnika jest skrzynka z przekaźnikami i bezpiecznikami . Tam by było najbliżej i najwygodniej zamontować przekaźnik wyłączający DRL podczas włączenia świateł pozycyjnych .

Tak wygląda w tej skrzynce listwa z przekaźnikami i bezpiecznikami : Światła DRL w kierunkowskazach
    I pod spodem :
    Szukałem żółtych przewodów bo one mają "+" po stacyjce . W bezpiecznikach i przekaźnikach jest tylko "+" po stacyjce na zas ilaniu cewk i przekaźnika 13 pompy paliwa i na bezpieczniku 12 zasilania air bag i ASR . Z początku wpiąłem się pod żółto pomarańczowy przewód w złączu większej białej kostki .

Okazało się że ten przewód łączy się z bezpiecznikiem 12 . Więc wypiąłem się z tego przewodu . Obawiam się jakichś zakłóceń airbagu albo ASR . Przepiąłem się pod żółty przewód zasilania cewki przekaźnika pompy paliwa . Tylko jest jedno ale ! Czy nie będzie to jakieś dodatkowe za duże obciążenie ? Kabelek jest dość cienki . Tutaj mam dane diod zamontowanych w tych żarówkach :
    Dioda LED smd 4014 - 6800K
    Jasność 22- 28 lm
    IF 60mA
    VF- 2,3- 3,4V ; 0,2W
    Cri 80

Jedna żarówka ma 30 diod białych i 30 żółtych . Czyli naraz świeci 60 diod białych ( światła dzienne ) albo 30 żółtych ( kierunkowskazy ) .
    Z tego by wynikało że jedna żarówka ma 6W . Więc obie maja moc 12W . Wobec tego ile te żarówki ciągną amper ? 3,6A ( 60szt x 60mA ) ? Ale czy jest to możliwe ? Na zabezpieczeniu obwodu jest bezpiecznik 2A . Czego go nie wywala ?

Więc jak to zrobić ? Bezpośrednio się wpiąć do tego przewodu zasilania cewki przekaźnika pompy ? Czy może jednak przez drugi przekaźnik i wtedy "+" wziąć bezpośrednio z aku ? Czy jest sens robić coś takiego ? Czy rzeczywiście te DRL mogą zakłócić prawidłową pracę cewki przekaźnika pompy.

Sprawdzałem napięcia na stykach przekaźnika pompy . Na jednym styku jest stałe + . Więc odpada . Na drugim gdy przykładam + miernika do przewodu zasilającego cewkę a - do - aku miernik pokazuje napięcie ale z - . Po podłączeniu + DRL pod ten przewód żarówki nie świecą .
  • #2 16499185
    bodom
    Poziom 30  
    Ocena: 231
    12W to pobór prądu ok. 0,9A
  • #3 16500039
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5109
    Żółty kabel na przekaźniku nr 13. to zapłon.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #4 16500146
    hornet2
    Poziom 5  
    milejow napisał:
    Żółty kabel na przekaźniku nr 13. to zapłon.

Wiem że żółty to "+" po stacyjce . Z początku byłem wpięty w cienki żółty przewód zasilający cewkę przekaźnika pompy paliwa bezpośrednio z "+" zasilania DRL . Dzisiaj przerobiłem układ na dwa przekaźniki . Narysowałem sobie wcześniej schemat . Następnie według niego zrobiłem podłączenia . Pytałem czy 1A nie za bardzo obciąży zasilanie cewki przekaźnika pompy ? Ale nie otrzymałem na to pytanie odpowiedzi . A nie będę czekał na odpowiedź w nieskończoność . Teraz jest max obciążenie gdzieś w granicach 120- 150 mA .

• #5 16502335
    hornet2
    Poziom 5  
    Proponuję przenieść naszą dyskusję z niejawnej ( P.W. ) na jawną . Tak będzie nam wygodniej . I może dzięki temu więcej osób się włączy w tą dyskusję .

Tak wyglądają te światła ( te co ja ma mam 60led ) :
    Na tym zdjęciu wyraźniej widać co i jak ?

Z żarówki ( w moim przypadku 60 led ) wychodzą trzy przewody . Za pewne + diod kierunkowskazów , + diod DRL i trzeci przewód wspólna masa ?
    Dwa przewody wchodzą do filtra CAN . Trzeci zakończony wsuwką służy do połączenia z drugą żarówką (diody białe DRL ) . Filtr CAN jest połączony też dwoma przewodami z oprawą ( w moim przypadku typu PY21W ) . Oprawę tą wkręca się w miejsce wykręconej żarówki kierunkowskazów . Jest jeszcze tak zrobione by nie obcinać i nie zamieniać przewodów że bez względu gdzie jest + na oprawie to świecą diody kierunkowskazów .

W zestawie jest jeszcze kawałek przewodu do podłączenia + zasilania obu żarówek diod DRL ( w zasadzie są to dwa przewody zakończone wtykami typu żeńskiego połączone z jednym przewodem ) . Przewód posiada zabezpieczenie w postaci bezpiecznika rurkowego szklanego 2A . Oprócz tego w zestawie znajduje się przekaźnik do wyłączania świateł DRL podczas włączania świateł pozycyjnych . Do przekaźnika jest załączony schemat podłączenia świateł .

Według tego schematu cewka przekaźnika ma być podłączona do masy i do + świateł pozycyjnych . Do styku 30 ma być podłączony + po stacyjce . Do styku 87a + zasilania DRL . Gdy na cewce nie ma napięcia styki 30 i 87a są zwarte . Gdy się napięcie pojawia styk 30 rozwiera się ze stykiem 87a i zwiera z 87 . Następuje rozłączenie zasilania DRL . Wcześniej zadałem pytanie pod co podłączyć te zasilanie + DRL po stacyjce ?

Jeden z Kolegów na tym forum na P.W. podsunął mi takie rozwiązanie . Masę LED podłączyć do + pozycyjnych . Styk przekaźnika 30 podłączyć bezpośrednio pod + aku . Do styku 87 podłączyć + zasilania DRL . Do styku 85 cewki przekaźnika podłączyć masę . Do 86 + po stacyjce . Cały problem z tą masą LED . Wspólna masa DRL i kierunkowskazów jest brana z oprawki żarówki kierunkowskazów .
  • #6 16502390
    bodom
    Poziom 30  
    Ocena: 231
    Do skrzyni biegów, do włącznika świateł cofania, dochodzą 2 przewody. Na jednym jest + po stacyjce i do niego możesz się podłączyć. (Na tym drugim pojawia się napięcie po włączeniu wstecznego i zasila lampy cofania.)
  • #7 16502413
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2964
    W moim Scenicu (z 2008) głowiłem się bardzo nad zasilaniem 12V do świateł DLR. Chciałem pobrać z wycieraczek, bo w/g wszelkich danych na niebie i na ziemi tam powinno być zawsze 12V. Niestety nie było - Renault. Aby wykluczyć wszelkie awarie elektroniki to poszedłem po najmniejszej linii oporu i pociągnąłem kabel od zasilania zapalniczki.
  • #8 16502506
    hornet2
    Poziom 5  
    Można też tak . Ale to dodatkowa robota z tym przebijaniem się do kabiny samochodu . Ja szukałem najprostszego rozwiązania - zasilanie i przekaźnik w komorze silnika . Żarówki w zasadzie też mieszczą się w komorze silnika . Więc nie ma problemu z połączeniem tego wszystkiego . Wcześniej miałem zrobione na jednym przekaźniku . Z zasilaniem + DRL podpiąłem się pod + zasilania cewki przekaźnika pompy paliwa . Bałem się że ten 1A obciążenia dodatkowego na cewce jakoś może zaszkodzić jej pracy . Czekałem na konkretną odpowiedź . Co prawda oprócz zasilania cewki przekaźnika pompy są jeszcze i inne żółte przewody zasilające po stacyjce różne urządzenia w komorze silnika . Tylko co one zasilają ? Nie chciałbym by auto mi nagle zgasło gdzieś w dalszej podróży bo nagle przestała pracować pompa paliwa albo jakaś inna rzecz . By tak bardzo nie obciążać tej cewki to zrobiłem układ na dwóch przekaźnikach ( zawsze to obciążenie prawie 10 razy mniejsze , bo gdzieś w granicach 120 max. 150 mA ) . Zamiast + zasilania DRL pod + zasilania cewki przekaźnika pompy jest podpięty + zasilania cewki jednego z przekaźników . Zasilanie + DRL teraz jest wzięte bezpośrednio z + aku .

Tak się zastanawiam czy nie byłoby możliwe podłączenie tych świateł w ogóle bez przekaźnika ? Tylko cholercia ta masa diod DRL ! Tak to bym podłączył masa DRL do masy postojowych , + DRL do + aku . I tyle ! Za przekaźnik by służył włącznik świateł pozycyjnych przy kierownicy .
  • #9 18255390
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    Czy taka przeróbka ma homologację ? Można z tym jeżdzić po drogach ?
  • #10 18255441
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6629
    Nie ma homologacji. Robisz na własne rydzyko.
  • #11 18255727
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    Czyli do starego auta światła do jazdy dziennej to tylko dedykowane zewnętrzne z E4 lub automat do włączania świateł mijania ? Nie ma innej drogi ? (te kierunkowskazy wydały się takie proste)
  • #12 18255863
    kkknc
    Poziom 43  
    Tak tylko to. Nie wiem tylko dlatego chcesz z Holenderska homologacją.
  • #13 18257337
    hornet2
    Poziom 5  
    Prezentowane przeze mnie światła do jazdy dziennej nie posiadają homologacji . Jeżdżę z nimi już 5 rok i jak na razie nikt mnie się nie czepia . Oczywiście samochód z takimi światłami przeglądu nie przejdzie .
  • #14 18257363
    kkknc
    Poziom 43  
    Przegląd przechodzą zależy jak i gdzie. Problem może by podczas kolizji.
    Po ostatniej pan policjant bardo dokładnie obejrzał wszystkie światła i opony w samochodzie. To wszystko wpisał do protokołu. Łącznie z ustawieniem korektora zasięgu świateł przednich.
  • #16 18503369
    Adusek
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dodano po 7 [minuty]:

hornet2 napisał:
    Jak jadę na przegląd to odłączam zasilanie świateł białych dziennych . Zostawiam tylko pomarańczowe kierunki . Ostatnio na przeglądzie od razu zauważyli że mam kierunki LED , ale przepuścili mnie .

hornet2 w jaki sposób odłączyleś diody białe? Wystarczy zamontować wyłącznik na przewodzie zasilającym idącym z kostki do obydwu żarówek?
  • #18 18504915
    Adusek
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Ja zrobiłem podłączenia bliżej reflektorów, ale jak rozłączę kabelek tam gdzie jest bezpiecznik rurkowy to będzie tan sam efekt?
  • #19 18732564
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 167
    Cześć,
    żeby nie zakładać nowego tematu, chciałem zapytać, czy istnieją tego typu, dwukolorowe żarówki z homologacją? Chodzi o to żeby żaden policjant ani nikt się nie przyczepił. Szukam ale albo robię to źle albo po prostu coś takiego nie istnieje bo w żadnym takim zestawie nie ma informacji o homologacji.
  • #20 18732617
    kkknc
    Poziom 43  
    A twoje lampy przednie mają homologację na światła do jazdy dziennej?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zainstalował światła DRL w kierunkowskazach swojego Renault Scenica i poszukuje źródła zasilania "+" po stacyjce. Wskazano, że żółty kabel na przekaźniku nr 13 to zasilanie zapłonu. Użytkownik początkowo podłączył się do zasilania cewki przekaźnika pompy paliwa, obawiając się obciążenia. Zmodyfikował układ na dwa przekaźniki, co zmniejszyło obciążenie do 120-150 mA. Dyskutowano również o braku homologacji dla takich przeróbek oraz o sposobach na ich ukrycie podczas przeglądów technicznych. Użytkownicy podzielili się różnymi metodami podłączenia oraz poszukiwaniem homologowanych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA