logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki Soundbar do 1000 zł dla salonu 20m2 - wbudowany Subwoofer czy osobny? Filmy 95%, Muzyka 5%

Dygo01 27 Kwi 2023 22:02 3219 5
REKLAMA
  • #1 20558245
    Dygo01
    Poziom 4  
    Ocena: 8
    Cześć,

Planuje zakup soundbara do telewizora.
    Użytkowanie: 95% filmy, 5% muzyka
    Pomieszczenie: salon ok. 20m
    Budżet: ok. 1000 zł

Ze względu na wygląd i ograniczone miejsce jestem sceptycznie nastawiony do dodatkowego subwoofera i myślałem o soundbarze z subwooferem wbudowanym w listwe. Czy takie rozwiązanie ma sens czy lepiej wygospodarować miejsce na komodzie (1,2m wysokości) i kupić zestaw z dodatkowym subwooferem. Czy różnica w jakości będzie tak duża przy niewielkiej głośności (lubie sąsiadów)?
    Jakie konkretne modele polecacie?

Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20558265
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9234
    Za odpowiednią sprawność odtwarzania najniższych częstotliwości odpowiada... średnica głośnika lub jego amplituda drgań - z tym, że mniej zniekształceń uzyskuje większa membrana. Jakiej średnicy mogą być głośniki w sounbarze? A jakiej średnicy jest przeciętny subwoofer? Niektóre z soundbarów bez suba może i dorównują średniej jakości zestawom soundbarów z subem, ale kosztem dużo większej ceny. Poza tym w większości wypadków jest to bas "sztuczny" - wytworzony procesorem dźwięku.
    Tyle tytułem wstępu. A wracając do konkretów: To już zależy od tego jaki dźwięk będzie Ci bardziej odpowiadał i ile masz kasy na to. A to już możesz ocenić tylko samodzielnie w odsłuchu.
  • REKLAMA
  • #3 20560589
    adameta
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Nie lepiej dozbierać np do jakiegoś zestawu stereo ? Polecam kolumny pearl 25
  • REKLAMA
  • #4 20560613
    Dygo01
    Poziom 4  
    @adameta
    Nie korzystam z telewizora na tyle intensywnie, żeby dużo inwestować w dźwięk. Chciałbym tylko, żeby lepiej brzmiało niż to co oferują głośniki telewizora. Kolumny odpadają ze względu na brak miejsca wokół telewizora (jest zabudowane szafkami). Max jaki jestem w stanie wygospodarować obok telewizora to 20-25 cm z jednej strony na subwoofer.
  • REKLAMA
  • #6 20583655
    Dygo01
    Poziom 4  
    Posłuchałem soundbarów dostępnych w sklepie i najlepiej wypadał Samsung HW-Q600B, który nieco przekraczał budżet.
REKLAMA