logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Corolla Verso 2004 - Radio nie działa, wyświetlacz świeci, płyta CD nie wysuwa się

Mateusz kawa 29 Kwi 2023 22:40 6762 11
REKLAMA
  • #1 20560605
    Mateusz kawa
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie.
    Mam problem z radiem pewnego dnia wsiadłem do auta odpalam go i od razu w radiu kręciłem gałka do zwiększenia głośności, radio zamiast się uruchomić nie działa , świeci się tylko wyświetlacz ( widać to w nocy) ale nic nie wyświetla, sprawdzałem bezpieczniki są całe.
    Czy jest możliwość że przez to że od razu zacząłem kręcić tą gałka to radio się zresetowało czy coś?
    Byłbym wdzięczny za okazanie pomocy bo nie wiem co zrobić żeby zaczęło znowu działać,
    Auto to toyota corolla verso z 2004 roku.
    Dodam że nawet płyty nie chce oddać tak jak włożyłem płytę CD tak już nie odzyskałem hehe.
    Toyota Corolla Verso 2004 - Radio nie działa, wyświetlacz świeci, płyta CD nie wysuwa się
  • REKLAMA
  • #2 20560813
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Mam corollę z tego samego roku. U mnie ten panel wygląda zupełnie inaczej, więc nie wiem czy tu jest tak samo. U mnie radio i wskazania komputera pokładowego włącza się i wyłącza przez naciśnięcie lewego pokrętła (VOL). Jak masz instrukcję obsługi samochodu, to tam powinno to być opisane.
  • #3 20560935
    Mateusz kawa
    Poziom 3  
    gimak napisał:
    Mam corollę z tego samego roku. U mnie ten panel wygląda zupełnie inaczej, więc nie wiem czy tu jest tak samo. U mnie radio i wskazania komputera pokładowego włącza się i wyłącza przez naciśnięcie lewego pokrętła (VOL). Jak masz instrukcję obsługi samochodu, to tam powinno to być opisane.

Dziękuję za odpowiedź, posiadam instrukcje, lecz nie ma w niej nic opisane nic o radio, próbowałem tego co napisałeś lecz bez efektów, dalej to samo, wlacza sie tylko podświetlenie radia nic więcej, podejrzewam że ono poprostu jest wyłączone albo coś. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 20561168
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1176
    Spróbuj go zresetować przez odłączenie od zasilania.
  • #5 20561828
    Mateusz kawa
    Poziom 3  
    tolo napisał:
    Spróbuj go zresetować przez odłączenie od zasilania.

Próbowałem, nic.
  • #6 20562023
    tolo
    Poziom 35  
    W takim razie radio jest do naprawy. Podejrzewam problem z układem zasilania.
  • REKLAMA
  • #7 20562096
    Mateusz kawa
    Poziom 3  
    tolo napisał:
    W takim razie radio jest do naprawy. Podejrzewam problem z układem zasilania.

Witam , nie wiem czy akurat problem leży po stronie zasilania , ponieważ gdy nacisnę open to przedni panel normalnie się wysuwa , czyli radio ma zasilanie , problem w tym że podświetlenie radia dziala, tylko nic nie wyświetla, tak samo przyciski od cd, świecą się, gdy włożę płytę do bierze ją, natomiast już nie chce oddać.
  • REKLAMA
  • #8 20562244
    tolo
    Poziom 35  
    Chodzi mi o to, że brakuje jakiegoś napięcia z wewnętrznego układu zasilania. Swego czasu trochę tych navi zrobiłem, głównie to były problemy z FM, napędem DVD, itd. Takiej usterki nie pamiętam ale jak coś to z chęcią się tym zajmę, mam jeszcze kilka szt. na części.
  • #9 20562425
    Mateusz kawa
    Poziom 3  
    tolo napisał:
    Chodzi mi o to, że brakuje jakiegoś napięcia z wewnętrznego układu zasilania. Swego czasu trochę tych navi zrobiłem, głównie to były problemy z FM, napędem DVD, itd. Takiej usterki nie pamiętam ale jak coś to z chęcią się tym zajmę, mam jeszcze kilka szt. na części.

Rozumiem, a ile byś chciał orientacyjnie za naprawę?
  • #10 20562523
    tolo
    Poziom 35  
    Poszło na PW
  • #11 21380737
    lesiakzbigniew90
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam czy udało wam się usunąć tą usterkę mam taki sam przypadek.
  • #12 21381186
    tolo
    Poziom 35  
    O ile napęd DVD (ten dolny) jest sprawny to można naprawić bo w przeciwnym przypadku to raczej się nie opłaca.

Podsumowanie tematu

✨ W Toyota Corolla Verso z 2004 roku radio przestało działać – wyświetlacz świeci, ale nie pokazuje informacji, a płyta CD nie wysuwa się po włożeniu. Bezpieczniki są sprawne, a radio ma zasilanie, co potwierdza wysuwanie panelu i działające podświetlenie oraz przyciski. Próby resetu przez odłączenie zasilania nie przyniosły efektu. Podejrzewa się uszkodzenie wewnętrznego układu zasilania lub inny defekt elektroniczny w radiu. Naprawa jest możliwa, zwłaszcza jeśli napęd DVD jest sprawny, jednak wymaga diagnozy i serwisu specjalistycznego. Wskazano, że w instrukcji obsługi samochodu brak jest informacji o obsłudze radia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA