logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szlifierka kątowa Bosch GWS 15 - jak poprawnie ustawić luz międzyzębny?

adadzio2 30 Kwi 2023 19:34 1410 10
REKLAMA
  • #1 20561559
    adadzio2
    Poziom 9  
    Ocena: 32
    Jak poprawnie ustalić luz międzyzębny i dobrać właściwą podkładkę dystansową w szlifierce kątowej Bosch GWS 15.
  • REKLAMA
  • #2 20561609
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    Ocena: 41
    Podkładki dystansowe zawsze są takie same, zastosuj oryginalną. Podkładkę ściąga się całkowicie jak zakładasz oprzyrządowanie z własnym gwintem, czyli pad do polerowania, druciak, wiertła koronkowe na szlifierkę kątowa i tego typu rzeczy.
  • #3 20561975
    adadzio2
    Poziom 9  
    Chodzi mi o podkładki te które ustalają luz miedzyzębny w przekładni kątowej w środku.

Dodano po 7 [minuty]:

https://serwis.specmajster.pl/product-pol-147...phs-DAXlc2LTfo4vsMAM9t-VHVLGZzZxoCVVQQAvD_BwE

Dodano po 9 [godziny] 13 [minuty]:

Widzę że wszyscy mają taką samą wiedzę jak ja a każdy ma szlifierkę i myśli że wystarczy wymienić smar i będzie ok - tak też było u mnie ,producent założył najgrubszą podkładkę dystansową ,pochodziła rok i poleciały zęby, kto wiedział że trzeba kasować luz cieńszymi w miarę wyrobienia. Chcę założyć nowe tryby i obawiam się najgorszego, jak dobrze nie ustawię luzu międzyzębnego to za chwilę będzie to samo ,pomóżcie proszę?

Dodano po 4 [minuty]:

Dodam jeszcze że większość tanich szlifierek nie ma podkładek dystansowych ale ta seria GWS 15 takowy posiada i tu leży problem.
  • REKLAMA
  • #4 20562980
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    adadzio2 napisał:
    ,producent założył najgrubszą podkładkę dystansową ,pochodziła rok i poleciały zęby,

Gwarancja producenta to dwa lata .
    adadzio2 napisał:
    kto wiedział że trzeba kasować luz cieńszymi w miarę wyrobienia

W takiej sytuacji wymienia się przekładnię ( koło zębate wirnika i wrzeciona).
    Luz kasujesz stosując różne grubości podkładek regulacyjnych ( w GWS-15 są 4 -nie podałeś pełnego modelu szlifierki) - wrzeciono ma obracać się lekko.
    Na szybkie zużywanie kół zębatych ma także wpływ praca szlifierką - technika pracy jak również czas pracy .
  • REKLAMA
  • #5 20563439
    adadzio2
    Poziom 9  
    Dziękuję za zainteresowanie , o gwarancji nie ma mowy szlifierkę dostałem jest uszkodzoną przekładnią reszta czyli wirnik i stojan jest dobry ,postanowiłem ją zregenerować ze względu na cenę nowej ,szczotki i łożyska miałem przekładnie i łożysko przekładni zamówiłem wyszło ok 105 zł myślę że nie dużo jak nowa jest warta ok 800 zł typ;szlifierka-katowa-Bosch-GWS-15-125-CIE, rozkręcając przekładnie nie było żadnej podkładki i ale teraz to nie istotne chcę złożyć to dobrze i stąd moja prośba jak ustawić luz którą podkładkę założyć?

Dodano po 10 [minuty]:

Myślę że istnieje jakiś fachowy sposób na ustalenie prawidłowego luzu a nie na oko.
  • #6 20570189
    adadzio2
    Poziom 9  
    Witam ponownie ,złożyłem wszystko na sucho bez podkładki i smaru ,pokrywa przekładni dolega ładnie nie odstaje a luz przy ruszaniu wrzeciona do przodu i do tyłu jest wyczuwalny ma lekkie pukanie ,czyli nie jest ciasno ,co mam zrobić ? czy w takiej sytuacji zakładać podkładkę 0,1 mm czy jest to zbyteczne może ktoś z serwisantów się wypowie czy te modele są składane bez podkładek czy na wyrost zawsze jest zakładana podkładka bo przekładnia się nagrzewa a luz zanika ?
  • REKLAMA
  • #7 20575825
    adadzio2
    Poziom 9  
    Witam ponownie, dla zainteresowanych i borykających się z tym samym problemem chce opisać jak rozwiązałem mój problem a mianowicie postanowiłem wyciąć z kartki papieru z zeszytu okrąg wielkości dużego trybu włożyłem go na tryb i skręciłem do kupy na sucho bez smaru ,obróciłem wrzeciono o 180 stopni [jeden obrót tarczy, powoli ] i rozkręciłem wszystko oczom mym ukazał się taki oto widok jak na zdjęciu że jednak nie wszystkie zęby mają taki sam luz w kilku miejscach mały tryb nadciął papier i okazało się że jest za ciasno te same kartki podłożyłem pod śruby i ponownie skręciłem do kupy okazało się że jest o niebo lepiej, kolejny okrąg papieru nałożony na trybie był już cały ,wniosek z tego taki że trzeba włożyć podkładkę 0,1 mm i będzie ok ,dodam jeszcze mierząc kartkę suwmiarką miała ona grubość 00,8 mm, to jest moja recepta jak można sobie pomóc.
    Załączniki:
    • Szlifierka kątowa Bosch GWS 15 - jak poprawnie ustawić luz międzyzębny? 1683796404855.jpg (3.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Szlifierka kątowa Bosch GWS 15 - jak poprawnie ustawić luz międzyzębny? 1683796404841.jpg (4.52 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Szlifierka kątowa Bosch GWS 15 - jak poprawnie ustawić luz międzyzębny? 1683796404848.jpg (3.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 20616909
    jan24
    Poziom 15  
    Jeśli bez smaru nie da się wczuć luzu (pukania) przy delikatnym poruszaniu wrzecionem lewo - prawo to luz jest za mały. Jeśli w pełnym obrocie wrzeciona luz jest wyczuwalny to jest ok. Czasem zdarza się że duże koło jest niedokładnie wykonane i luz jest wyczuwalny tylko np w połowie obrotu wrzeciona, dlatego warto to sprawdzić. Warto przy sprawdzaniu docisnąć wrzeciono aby skasować luz wzdłużny na jego łożysku. Gdy luz jest za mały słychać to bo przekładnia pracuje znacznie głośniej. Przy zębach prostych to samo.
  • #9 20618349
    jan24
    Poziom 15  
    Tulejka mosiężna podpierająca oś wrzeciona lubi się wyrabiać jeśli ktoś np używa szczotki drucianej, co też wpływa na zwiększenie luzu między kołami. Warto zmienić na łożysko igiełkowe z serii HK.
  • #10 20619265
    adadzio2
    Poziom 9  
    Dokładnie.
  • #11 20619322
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 835
    Ja z kolei w zielonym Boschu na tarczę 115 mm (nazwy nie pamiętam) też miałem za duży luz, który objawiał się rzężeniem. Luz był od nowości, ale jak kupowałem to się nie znałem.
    Cieńszej podkładki dystansowej (tej dużej) nie znalazłem, a bez podkładki luz kasował się prawie do zera.
    Złożyłem kilka razy taśmę aluminiową (taką do wentylacji/uszczelniania kominków), ścisnąłem w imadle razem z podkładką, żeby się wyraźnie odbiła, wyciąłem otwory i śmiga jak hej. Moja podkładka miała mniej więcej połowę grubości oryginalnej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o prawidłowym ustawieniu luzu międzyzębnego w szlifierce kątowej Bosch GWS 15. Kluczowym zagadnieniem jest dobór odpowiedniej podkładki dystansowej, która ma wpływ na trwałość przekładni. Wskazano, że w modelu GWS 15 dostępne są różne grubości podkładek, a ich dobór powinien być uzależniony od stopnia zużycia zębów. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, sugerując, że luz można ustalić poprzez testy z użyciem cienkiego papieru, a także podkreślają znaczenie techniki pracy oraz regularnej konserwacji. W przypadku braku podkładek, luz może być zbyt mały, co prowadzi do uszkodzeń. Wskazano również na możliwość wymiany tulejki mosiężnej na łożysko igiełkowe, co może poprawić działanie urządzenia.
REKLAMA