logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szlifierka Bosch GWS 24-230 - nie równo pracuje, przerywa.

marcin016 16 Paź 2013 09:10 6738 12
REKLAMA
  • #1 12848352
    marcin016
    Poziom 10  
    Ocena: 24
    Witam mam problem z moją szlifierką. Wczoraj ciąłem grube kawałki stali i nagle ze szlifierki zaczęło się dymić i ją wyłączyłem. Po ponownym włączeniu dzieje się takie coś jak na załączonym filmie:

Bardzo iskrzy spod pokrywy, zresztą widać to na filmie.
    Co to może być? Da się to jeszcze jakoś naprawić? Z góry dzięki za pomoc. Szlifierka mi jest bardzo potrzebna bo mam sporo cięcia.
  • REKLAMA
  • #2 12848389
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Sprawdź szczotki czy nie zużyte, pewnie za krótkie i wiszą na komutatorem, nie dolegają i dlatego przerywa i bardziej niż normalnie iskrzy.
  • REKLAMA
  • #3 12848516
    marcin016
    Poziom 10  
    Ok ale gdzie to szczotki się znajdują? Da się to jakoś naprawić? Kupić nowe szczotki?
  • #4 12848583
    PtasiorWro
    Poziom 28  
    Ocena: 543
    Witam.
    Zacznijmy od tego że to nawet nie leżało koło BOSCHA :D

Albo jest uszkodzony wirnik albo spaliły się sprężynki szczotek.

Szczotki są z boku pod kapslami.
  • REKLAMA
  • #5 12848594
    marcin016
    Poziom 10  
    No właśnie też mi się wydaje, że to nie jest niemiecki Bosch tylko chińska szlifierka. Ale nie ważne.

Dobra wykręciłem szczotki i mam zdjęcia:

Szlifierka Bosch GWS 24-230 - nie równo pracuje, przerywa. Szlifierka Bosch GWS 24-230 - nie równo pracuje, przerywa. Szlifierka Bosch GWS 24-230 - nie równo pracuje, przerywa.

I co teraz robić. Już padnięte te szczotki?
  • #6 12848639
    12pawel
    Poziom 34  
    Ocena: 697
    marcin016 napisał:

A nie wpadło Ci do głowy, że jak są zużyte to może trzeba je wymienić?
  • #7 12848650
    PtasiorWro
    Poziom 28  
    Do wymiany ale to może być nie jedyna przyczyna awarii.
    Powinny pasować szczotki Makity CB-153
    Radził bym podejść z nią do jakiegoś serwisu i niech sprawdzą wirnik i stojan, jak okaże się że OK do kupić od nich szczotki.
  • #8 12848676
    marcin016
    Poziom 10  
    12pawel napisał:
    marcin016 napisał:

A nie wpadło Ci do głowy, że jak są zużyte to może trzeba je wymienić?

Wpadło mi to do głowy. Spokojnie, człowieku...

PtasiorWro napisał:
    Do wymiany ale to może być nie jedyna przyczyna awarii.
    Powinny pasować szczotki Makity CB-153
    Radził bym podejść z nią do jakiegoś serwisu i niech sprawdzą wirnik i stojan, jak okaże się że OK do kupić od nich szczotki.

O tych szczotkach mówisz?

http://allegro.pl/szczotki-weglowe-921153t-makita-cb-153-f-vat-i3584324605.html

Optycznie wyglądają na takie same. Szukałem szczotek do bosch gws 24-230 ale one są całkiem inne niż te co ja mam.
    A stojana i wirnika nie da się jakoś w domu sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #9 12848686
    12pawel
    Poziom 34  
    Ocena: 697
    marcin016 napisał:

Stojan pada rzadziej. Często palą się wirniki, objawia się to iskrzeniem szczotek. Możesz sprawdzic komutator jeśli wszystkie jego segmenty są czyste, nieopalone to jest szansa że jest sprawny. Można także zbadać rezystancję pomiędzy naprzeciwległych segmentach komutatora (powinny być takie same). Najlepiej oddać jednak sprzęt do fachowca i on sprawdzi.
    Z drugiej strony ja bym zaryzykował i kupiłbym same szczotki, nie jest to jakiś wielki wydatek.
  • #10 12848710
    marcin016
    Poziom 10  
    12pawel napisał:
    marcin016 napisał:

Stojan pada rzadziej. Często palą się wirniki, objawia się to iskrzeniem szczotek. Możesz sprawdzic komutator jeśli wszystkie jego segmenty są czyste, nieopalone to jest szansa że jest sprawny. Można także zbadać rezystancję pomiędzy naprzeciwległych segmentach komutatora (powinny być takie same). Najlepiej oddać jednak sprzęt do fachowca i on sprawdzi.
    Z drugiej strony ja bym zaryzykował i kupiłbym same szczotki, nie jest to jakiś wielki wydatek.

No właśnie myślę o tym samym, żeby jednak kupić tylko same te szczotki i zobaczyć co będzie.
    Tylko czy na pewno te szczotki od Makity CB-153 podejdą. Nie mam żadnych wymiarów etc.
    "Na oko" wydają się być takie same.
  • #11 12848922
    PtasiorWro
    Poziom 28  
    Wymiary CB-153
    13,4 X 6,4
    Fi sprężyny 8
    Wymiary w mm.

Dodano po 3 [minuty]:

A po za tym, nie wydaje mi się żeby wirnik był dobry.
    Szczotki jeśli miały potopione sprężynki to szedł duży prąd, więc coś prawdopodobnie ma zwarcie.

Na oko to można kobietę ocenić :D , trzeba pomierzyć i wtedy będzie wiadomo na 100%.
  • #12 12848968
    marcin016
    Poziom 10  
    PtasiorWro napisał:
    Wymiary CB-153
    13,4 X 6,4
    Fi sprężyny 8
    Wymiary w mm.

Dodano po 3 [minuty]:

A po za tym, nie wydaje mi się żeby wirnik był dobry.
    Szczotki jeśli miały potopione sprężynki to szedł duży prąd, więc coś prawdopodobnie ma zwarcie.

Na oko to można kobietę ocenić :D , trzeba pomierzyć i wtedy będzie wiadomo na 100%.

Tak tylko jakie były wymiary szczotek u mnie jak były oryginalne? Bo teraz to raczej tego nie zmierzę bo już zużyte.
    Kupię szczotki i zobaczymy co się będzie działo. Jak będzie ten sam objaw to oddam szlifierkę do serwisu.
    Na razie wielkie dzięki Panowie za pomoc. :)
    Repka leci.
    Jak coś to proszę o nie zamykanie tematu lub usuwanie go bo może będę jeszcze tu pisał. Dzięki
  • #13 12849026
    PtasiorWro
    Poziom 28  
    Zmierz po prostu gniazdo szczotki (szczotkotrzymacz).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z szlifierką Bosch GWS 24-230, która przerywa pracę i iskrzy po intensywnym użytkowaniu. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie szczotek węglowych, które mogą być zużyte lub uszkodzone. Użytkownik dowiaduje się, że szczotki znajdują się pod kapslami z boku urządzenia. Wskazówki dotyczą również możliwości sprawdzenia wirnika i stojana, z zaleceniem, aby w razie wątpliwości udać się do serwisu. Użytkownik planuje wymienić szczotki na model Makita CB-153, ale ma wątpliwości co do ich dopasowania. Dyskusja kończy się na decyzji o zakupie nowych szczotek i dalszym monitorowaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA