logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się resetuje i nic sie nie dzieje, ciemny ekran

Sebolinho10 03 Maj 2023 16:08 534 9
REKLAMA
  • #1 20565034
    Sebolinho10
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam. Przed chwilą mój komputer uległ awarii z nieznanej mi przyczyny i nie mam pojęcia co się stało. Po kolei:

Oglądałem sobie filmiki na YT i nagle z niczego komputer mi zgasł. Myślałem że prąd wywaliło, ale to nie to. Ponownie uruchomiłem komputer i zaczęły się problemy. Komputer się włączył ale po 5 sekundach się wyłączył i ponownie sam od siebie włączył. Po tym automatycznym resecie komputer działa, wiatraki się kręcą, karta graficzna się świeci, ale monitory wgl się nie włączają, czarny ekran. Ponadto przedni panel wgl nie świeci, a normalnie świecił sie przycisk POWER na pomarańczowo i dioda od dysku. AverMedia w komputerze na PCIe też się nie świeci, a normalnie świeciła, ponadtto nie da się wyłączyć komputera na przycisku. Jestem wstanie go włączyć, ale po tym automatycznym resecie tak jakby panel odcinało. W czym może być problem?

Dodam iż miesiąc temu wymieniałem większość komponentów jak płyte główną, kartę graficzną, oraz zasilacz...ale wszystko działało normalnie. Nawet dzisiaj rano grałem i nie było żadnych problemów.

Mój zestaw to:
    AMD Ryzen 5900x
    RTX 4070 Eagle OC
    Płyta główna Gigabyte B550 GAMING X V2 ATX
    Aegis DDR4-3000 32GB
    Zasilacz Be quiet! System Power 10 750W
    Dysk Lexar 620 m2
    Elgato 4K60Pro
    AverMedia Live Gamer HD 2

Jak wspominałem, nie miałem z tym komputerem żadnych problemów, aż do teraz, a zasilacz czy płyta główna są nowe.

Co może być przyczyną i czy wgl coś mogę na to zaradzić aby działalo?
  • REKLAMA
  • #2 20565073
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Sebolinho10 napisał:
    Po tym automatycznym resecie komputer działa

Jak się to działanie objawia? Widać go w sieci? Klawiszem CapsLock jesteś w stanie przełączyć tryb?
    Bo ja w to działanie wątpię...

Zasilacz daje wszystkie napięcia?

Sebolinho10 napisał:
    Co może być przyczyną i czy wgl coś mogę na to zaradzić aby działalo?

PC speaker jest? jakieś sygnały dźwiękowe daje?
  • #3 20565095
    Sebolinho10
    Poziom 7  
    Komputer nie wydaje żadnych dźwięków jak np po wypięciu ramu czy coś. Po prostu nie ma głośniczka.

Nie jestem wstanie nic włączyć i przełączyć gdyż monitory nie ragują. Komputer włączam na przycisku POWER, po 5-10 sekundach on się automatycznie wyłącza, po chwili sam się włącza i tyle (monitory wgl się nie włączają, tak jakby karty graficznej nie było) a komputer caly czas jest wlaczony.

Próbowałem podpinać pod zintegrowaną kartę, wpiąłem też inna karte graficzną, przepinałem ramy, wyciągałem baterię i efekt cały czas ten sam. Włącza się, sam się wyłącza, po chwili sam się włącza i tyle. Czarne ekrany, przedni panel nie świeci, na przycisku Power nie da się go wyłączyc.
  • REKLAMA
  • #4 20565114
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Sebolinho10 napisał:
    Po prostu nie ma głośniczka

To go kup i załóż, bo to jest pierwsza diagnostyka.
  • REKLAMA
  • #5 20565127
    Sebolinho10
    Poziom 7  
    Robert

W tym komputerze od nowości nie było głośniczka i nigdy też nie był potrzebny, bo zawsze wszystko dobrze działało i tak przez 6-7 lat nawet po wymianie podzespołów. Dzisiaj głośniczka nigdzie nie kupie, tak więc jeśli nie masz nic konstruktywnego i pomocnego do napisania, to z łaski swojej nie zaśmiecaj.
  • #6 20565169
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Sebolinho10 napisał:
    Dzisiaj głośniczka nigdzie nie kupie

Chyba żartujesz albo masz bana na Google??
    https://allegro.pl/kategoria/komputery?string=beeper
    https://itmarket.pl/1711-glosnik-systemowy-pc-speaker.html
    https://www.google.com/search?&q=beeper+komputerowy
    itd itd...
  • #7 20565188
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Sebolinho10 napisał:
    Nie jestem wstanie nic włączyć i przełączyć gdyż monitory nie ragują.

Przy uszkodzonym monitorze lub karcie grafiki i sprawności całej reszty nacsicnięcie klawisza CapsLock powoduje zgaszenie / zapalenie lampki sygnalizującej trybu CapsLock - to najprostsze sprawdzenie czy komputer sie uruchomił (wczesniej pisałeś ze się uruchamia, ja mam poważne wątpliwości co do tego, działanie wentylatorów nie jest jednoznaczne z uruchomieniem komputera).

Sebolinho10 napisał:
    W tym komputerze od nowości nie było głośniczka i nigdy też nie był potrzebny, bo zawsze wszystko dobrze działało i tak przez 6-7 lat nawet po wymianie podzespołów

No i nadszedł dzień w którym głośniczek stał się potrzebny.

Sebolinho10 napisał:
    Dzisiaj głośniczka nigdzie nie kupie

Dziś nie, ale jutro sklepy otwarte.

Sebolinho10 napisał:
    tak więc jeśli nie masz nic konstruktywnego i pomocnego do napisania, to z łaski swojej nie zaśmiecaj.

Kolega chciał ci pomóc, ale skoro nie jesteś zbyt chętny do przyjęcia dobrej rady to chyba przyjdzie ci zawinąć ten sprzęt w gazetę i udać się z nim jutro do serwisu...
  • REKLAMA
  • #8 20565255
    anrok
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Cześć.
    Jeżeli masz jeszcze te starsze części to wymień zasilacz, odepnij napędy, wyjmij dysk i grafikę i spróbuj na grafice zintegrowanej czy się podniesie.
    Sprawdź też czy chłodzenie działa i dobrze zapięte na procku.
  • #9 20566310
    Sebolinho10
    Poziom 7  
    anrok napisał:
    Cześć.
    Jeżeli masz jeszcze te starsze części to wymień zasilacz, odepnij napędy, wyjmij dysk i grafikę i spróbuj na grafice zintegrowanej czy się podniesie.
    Sprawdź też czy chłodzenie działa i dobrze zapięte na procku.

Przed chwilą próbowałem w ten sposób i problem pozostaje bez rozwiązań. Na monitorze ciemność i wciąż po włączeniu restartuje się i uruchamia po 5-10 sekundach.

Sprawdzilem ramy w innym PC, sprawdzilem zasilacz i smiga. Niestety nie mam jak sprawdzic procesora
  • #10 20566326
    Sebolinho10
    Poziom 7  
    Dopatrzyłem się jeszcze jednego problemu jakim jest zasilanie...a raczej jego brak jeśli chodzi o USB.

Jak wspominałem na samej górze, panel przedni wgl się nie świeci, a reaguje tylko na włączenie komputera przyciskiem POWER oraz na przełącznik zmiany prędkości wiatraków. Diody się nie świecą, a na przycisku POWER nie da sie komputera wyłączyć. Dodatkowo nie świeci mysz i klawiatura, a zawsze po włączeniu kompa się zaświecały. Sprawdzałem panel przedni i tylni, wszystkie gniazda USB i żaden nie działa, ale....lampka nocna led na USB już działa. Czyżby jakiś problem w zasilaniu? Podłączyłem zasilacz z innego komputera i efekt ten sam. Sprawdzałem ramy, dyski, karte graficzną i mój zasilacz w innym sprzecie i wszystko działa. Wychodzi na to że problem leży albo w procesorze (którego nie mam gdzie sprawdzić), albo w samej płycie głównej. Tylko czy ewentualna awaria procesora miałaby wpływ na zasilanie takich portów USB? Monitor wpiętyw RTXa czy zintegrowaną również nie reaguje.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer użytkownika uległ awarii, objawiającej się automatycznym resetowaniem i czarnym ekranem po włączeniu. Po wymianie komponentów, takich jak płyta główna, karta graficzna i zasilacz, komputer nie reaguje na monitory, a przedni panel nie świeci. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym podłączenia zintegrowanej karty graficznej, wymiany RAM-u oraz sprawdzenia zasilacza, jednak problem nadal występuje. Wskazano na możliwe uszkodzenie procesora lub płyty głównej, a także na brak zasilania w portach USB, co może sugerować problemy z zasilaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA