logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IP camera wifi kamera obrotowa - Czy da radę podłączyć kamerę pod rejestrator dysk?

kamilwitochowski 05 Maj 2023 09:52 672 11
  • #1 20567287
    kamilwitochowski
    Poziom 3  
    Dzień dobry,
    Posiadam 2 kamery obrotowe eurolook wifi i jedna kamerę sztywna że slotem na kartę SIM gdzie jest internet i pozostałe kamery łączą się z tym internetem, ponieważ jest to jedyne źródło wifi.

Jedna obrotowa kamera posiada tylko jeden kabelek do zasilania, pozostałe mają 3 kabelki
    Zasilanie
    Przycisk resetu
    I gniazdo rj-45

Moje pytanie brzmi czy jest możliwość podłączenia pod te kamery dysku żeby w razie jakby ukradli kamery byłoby można zobaczyć nagrania?
    Czy od każdej kamery do dysku trzeba będzie podłączyć kabel rj-45 czy to działa na zasadzie wifi? Że kamera polaczy się z dyskiem i tam będą zapisywane nagrania?

Nie mam za bardzo wiedzy na ten temat. Dziękuję.
  • #2 20567407
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 732
    Nie to tak nie działa. To że kamera ma złącze ethernet oznacza tylko tyle że będzie możliwość komunikacji z kamerą po sieci ethernet. A czy ma możliwość zapisu na dysk sieciowy/smb/cifs to już zależy od konkretnej kamery. Zaloguj się na te kamery i poszukaj opcji "Network storage" lub coś w tym stylu.
  • #3 20567456
    kamilwitochowski
    Poziom 3  
    Mam ustawienia sieciowe jest tam adres IP, maska podsieci, gateway, adres mac same liczby

Czy jakbym kupił rejestrator z dyskiem żeby się nagrania zapisywały jak podłączyć kamery? W ustawieniach podpisywać dane kamery i one się połączą czy trzeba ciągnąć jakieś kable z kamer do rejestratora?
    Sorry za głupie pytania :/

Pobrałem na kompa program tam się zalogowałem kamery od razu wyskoczyły i podgląd mam i mógłbym zrobić zapis na komputerze ale chyba komputer wtedy musiałby być odpalony 24/7 czy się myle
  • Pomocny post
    #4 20567962
    dktr
    Poziom 26  
    Jeśli kamery wspierają Onvif to będziesz mógł je dodać do rejestratora który tez takie coś wspiera, będzie działać nawet PTZ. Rejestrator to najrozsądniejsza opcja. Ale najpierw upewnij się że kamery wspierają onvif.
  • #5 20567964
    kamilwitochowski
    Poziom 3  
    Jak mogę sprawdzić czy kamery wspierają onivf? :/

Na aukcji z allegro sprzedawca napisał tak: "Kamera HV-2036A-WIFI działa bezprzewodowo po sieci Wi-Fi. Może również nagrywać obraz na rejestrator sieciowy NVR przy pomocy protokołu ONVIF - możliwości jest bardzo wiele! Instrukcja obsługi w języku polskim opisuje wszystkie najważniejsze czynności, dlatego montaż kamery jest łatwy i trwa krótko."
  • Pomocny post
    #6 20567968
    dktr
    Poziom 26  
    Wpisując w google model kamery, potem wyszukać specyfikacje, i upewnić się że jest tam wzmianka o onvif.
  • #7 20567974
    kamilwitochowski
    Poziom 3  
    Dziękuję za porady będę dalej myślał nad tematem :)
  • #8 20568545
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1032
    kamilwitochowski napisał:
    . sprzedawca napisał tak:... Może również nagrywać obraz na sieciowy NVR przy pomocy protokołu ONVIF -

Przecież sprzedawca napisał że jest wspierany protokół onvif i że jest możliwość zapisu na NVR, teraz tylko zakup rejestratora wspierającego onvif, do tego dysk twardy do zastosowań w monitoringu i po kłopocie.
  • #9 20568732
    kamilwitochowski
    Poziom 3  
    No tak już wiem tylko zastanawiam się jak to podłączyć bezprzewodowo czy jak już będę miał rejestrator to wystarczy wpisać w niego adresy IP kamer czy cos na podobne czy ten rejestrator muszę w domu podłączyć do routera poprzez kabel Ethernet później wyszukać na nim kamery.
    Nie widziałem tego na oczy nie wiem czego się spodziewać a kupić rejestrator za 500-800 zł i nie będę mógł podłączyć kame bezprzewodowo to trochę słabo :(
  • #10 20568817
    rokbok
    Poziom 40  
    Rejestrator musisz podpiáć pod router, czy Ci wyszuka kamery to trudno powiedzieć, może masz możliwość kupienia rejestratora z opcją zwrotu, tak jak jest przy zakupach internetowych.
    Może masz znajomego od którego byś wypożyczył na godzinkę i sprawdził.
  • #11 20569107
    kamilwitochowski
    Poziom 3  
    Jeszcze jedno pytanko bo od routera do rejestratora też będzie kawałek drogi i trochę słabo ciągnąć kabel przez pół mieszkania czy rejestrator ma możliwość połączenia się z ruterem poprzez wifi?
  • Pomocny post
    #12 20569249
    rokbok
    Poziom 40  
    Są routery WiFi, ale jak piszesz jest kawałek drogi rejestrator - router to i WiFi może nie mieć stabilnego zasięgu, albo wcale go nie mieć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia kamer obrotowych Eurolook WiFi do rejestratora dyskowego w celu zapisu nagrań. Użytkownik posiada kamery z różnymi złączami, w tym RJ-45, i zastanawia się nad sposobem ich integracji z rejestratorem. Odpowiedzi wskazują, że kluczowe jest wsparcie protokołu ONVIF przez kamery oraz rejestrator. Użytkownik może podłączyć rejestrator do routera przez Ethernet, a kamery mogą łączyć się bezprzewodowo. Istnieje również obawa o stabilność połączenia WiFi, zwłaszcza przy większych odległościach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA