logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rachunek za prąd przy taryfie G12 1 faza Enea: Opłacalność po przekroczeniu 2000 kWh

lukiiiii 05 Maj 2023 14:45 3486 56
  • #1 20567659
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 392
    Dzień Dobry.

W zeszłym miesiącu dostałem rachunek za prąd, już po przekroczeniu 2000 kWh.

Posiadam taryfę G12 1 faza Enea z racji ogrzewania akumulacyjnego i ciepłej wody.

Policzyłem cenę kWh z vat, zaokrąglone do grosza:
    Dzień 0,90 zł vs 1,27zł
    Noc 0,39zł vs 1,02zł

Pozostawiam Wam komentarz.
  • #2 20567673
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6662
    lukiiiii napisał:
    Pozostawiam Wam komentarz
    A co tu komentować? Masz już pisowski NOWY ŁAD.
  • #3 20567793
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Ale co tu jest do komentowania? Politycy tylko zarabiają na naszej głupocie. Przecież my wręcz oczekujemy takiego zarządzania. Byle tylko połechtać ego i zagłosować na tego który będzie zwalczał przeciwnika. Co będziecie zwalczać przy oddawaniu głosu w najbliższych wyborach? Kościół? Katolików? Ateistów? Obcokrajowców? Przywiązanych do tradycji? Liberałów? LGBT? Wsparcie emerytów? Niepełnosprawnych? Szansę na życie dla niechcianych dzieci? Transport oparty na benzynie? Wiatraki? Szczepionki? Energetykę jądrową? Rolnictwo? Jedzenie mięsa? Wegeterianizm? Prawo do własności? Wsparcie dla najuboższych? Co zechcesz zniszczyć popierając tą czy tamtą... w wyborach? Kogo zechcesz zgnoić, żeby udowodnić ze masz rację i jesteś lepszy?
    zbich70 napisał:
    lukiiiii napisał:
    Pozostawiam Wam komentarz
    A co tu komentować? Masz już pisowski NOWY ŁAD.

Dobrze że zielona wyspa była lepsza. Dwóch przedsiębiorców się powiesiło, bo nasze władze musiały zrobić przetarg na A4 i w tym przetargu musiała wygrać mafia. A mafia nie zapłaciła naszym wykonawcom. Wzięli na to kredyty. Po ok 800 000 zl. Nie mieli z czego spłacić. O tutaj jest link do tej sprawy: https://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/interpelacja.xsp?typ=INT&nr=30790 Dziękuję Ci za przypomnienie jakiego dobrobytu doświadczyłem będąc bezrobotnym po studiach. Nie mówiąc o rodzinie mojej Żony. Wspaniałe czasy zagranicznych wyjazdów i uczenia dzieci życia bez rodziców, bo ci musieli za granicą pracować. I nie. Nie popieram PiS. Po prostu dostrzegam wkład poprzedników w nasz dobrobyt, nad którym co najmniej od dwóch dekad ciężko pracują wszyscy, łącznie z dobroczyńcami z UE. Widzę też szansę na kolejne postępy następców obecnej władzy, kimkolwiek by nie byli. Wiedzą jaka jest granica bo obecni ja sprawdzają, ale jestem głęboko przekonany, że będą próbowali ja przesunąć.
    Bardzo żałuję, że nie dostrzegasz tych lat pracy i perspektyw na przyszłość.
  • #4 20567959
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20568010
    helmud7543
    Poziom 43  
    Jarzabek666 napisał:

Nie każ innych za głupotę innych, ten kij ma dwa końce i jak ktoś jest głupi i pieniądze go zaślepiły i myśli że się dorobi to niech wini siebie a nie cały kraj.

Przecież sami to sobie robimy. Przy władzy każdej partii przecież komuś jest lepiej. A np: instalując na pałę na dachu najtańszą fotowoltaikę z falownikiem on grid, mając wywalone na podnoszenie napięcia i na to że jak odpowiednio więcej nosaczy to zrobi, to będzie problem, to nie każemy innych za swoją pazerność i głupotę? Stosując umowę najmu okazjonalnego do najmu długoterminowego nie zachowujemy się jak nosacze biznesu zatrudniający do codzienej harówki na umowy zlecenia? I nie prosimy się o to żeby ktoś, choćby dla populizmu i kiełbasy wyborczej się tym zajął? Jest sporo dobrych ludzi. Jednak jako ogół jesteśmy dziką bandą narcystycznych, zapatrzonych w siebie krótkowzrocznych cwaniaków i kombinatorów. Ja nikogo nie każę. Nie mam takiej władzy, mocy czy nawet chęci do tego. Ale są grupy ludzi którzy mają warunki (np: wpływy) do realizacji np: mściwości. Co nie zmienia faktu że ci na dole mają takie same skłonności.
    Jarzabek666 napisał:

Cytat:
    "Ze spostrzeżeń, jakie odniesiono w trakcie realizacji takich płatności na podkreślenie zasługuje fakt, że w wielu przypadkach stwierdzono brak właściwego zabezpieczenia swoich interesów przez podmioty realizujące prace w ramach umów podwykonawczych, zleceń i zamówień. W wielu przypadkach stwierdzono brak odpowiednich dokumentów potwierdzających wykonanie robót, usług lub dostaw, czy wręcz przypadki braku odpowiednich umów (nawet jeśli wymagane były one przepisami prawa). Uniemożliwiało to skutecznie dokonanie zapłaty przez Inwestora w ramach solidarnej odpowiedzialności."

Z tekstu wyciągnąłeś treść która jest akurat stekiem populistycznych nic ni wartych w praktyce stwierdzeń. Ze spostrzeżeń - jakich? Który raport? Kogo dotyczył?z kiedy? W wielu przypadkach - których, kogo i czego dotyczyły, o kim w ogóle mowa? Ile ich było. Brak właściwego zabezpieczenia interesu - jakich dokumentów? Komu brakło? Może brakło jak tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3976082.html#20567653 ? Uniemożliwiało skuteczne dokonanie zapłaty czy też ułatwiało odnowę zapłaty? To dosyć istotna różnica. No i ktoś kto ma zagrożony dorobek życia zleje dokumentację czy też stanie rzęsach i zakładka uszami żeby ta dokumentację odzyskać? Tego typu odpowiedzi to kwintesencja ostatnich dwóch dekad polityki.
  • #6 20568033
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20568077
    helmud7543
    Poziom 43  
    Jarzabek666 napisał:

Nic nie wyciągam

Ależ zacytowałeś przecież.
    Jarzabek666 napisał:

po prostu widzę co się dzieje w tej branży

A ja znam tamtą sprawę, możliwe że lepiej niż Ty całą branżę.
    Jarzabek666 napisał:

, większość nadal mimo takich głośnych akcji robi bez dobrych umów itd a nawet wcale umów nie mają.. W tym czasie albo później to samo było na budowie "S3" moje okolice. Myślisz że do naszej firmy nie wpływało zapytania ofertowe podwykonawcze? owszem były ale szef zrezygnował bo umowy były do kitu.

Proponuję więc przytoczyć całość i odnieść się do całości w kontekście tamtej konkretnej sprawy. I choćby do tego, dlaczego we własnym kraju to nie polska firma została wykonawca tylko zagraniczny cwaniak który wziął kasę, nie zapłacił wykonawcom, nie dokończył, jeszcze pozwał i jeszcze ten proces wygrał i dostał kolejna kasę. W normalnym społeczeństwie cały organ odpowiedzialny poleciałby na zbity pysk że system w ogóle do tego dopuścił a ty chcesz się zabezpieczać umową? Żebrać o umowę od przykładowej zagranicznej mafii we własnym kraju? A co powiesz o fabrykach wagonów? Gdzie kontrahent nie zapłacił i ch... A o cukrowni np w Przeworsku, którą sprzedano dla zasady? Nie z powodu nie rentowności tylko tak miało być lepiej? Nawet fakt że to był zabytek nie uratował zakładu. Co by tu dały jakiekolwiek papiery? Czy wiesz ze budżetówka stoi na papierach i umowach i gózik to daje? Co dały umowy w łódzkim pogotowiu jak kto miał na skórkach zarobić, to zarobił?
    Jarzabek666 napisał:

Ile jeszcze musi dość do takich sytuacji i kowalski zrozumie że najważniejsza jest umowa i zabezpieczenie tej umowy?? a nie robi bez umowy bo obiecują "górę złota"

Tyle, aż zrozumiemy ze najważniejsza jest nie umowa, a uczciwość. I na tą górę złota to nabieramy się przy wyborach przede wszystkim. Do tego jest jeszcze bardzo daleko. Od sprzedajnej ej szlachty do odzyskania niepodległości minęło trochę. I tak swoją drogą, nie wiem co ma do tego umowa, poza zbywającym laniem wody w dokumencie odpowiadającego, do tamtej konretnej sprawy.
  • #8 20568194
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20568439
    zbich70
    Poziom 43  
    Przypominam, że temat dotyczy stawek za energię elektryczną po przekroczeniu zużycia rocznego 2000 kWh.
  • #10 20568586
    elezibi
    Poziom 21  
    Ocena: 122
    Mam umowę na G12w w ktorej nie ma zapisów o zmianie ceny po przekroczeniu jakiegoś progu. A potem przy rachunku dostałem tabelkę gdzie pojawiła się rubryczka z cenami po przekroczeniu progu 2000 , cena dzienna i nocna taka sama! Czyli po 2000 umowa na tańszy prąd w taryfie nocnej przestaje obowiązywać?
    Jak ktoś sporo zużywa (bez pv) to został wydymany, i lepiej przejść na G11.
    Umowa nie zabezpiecza jak jest odgórne przyzwolenie na łamanie umów.
  • #11 20568680
    zbich70
    Poziom 43  
    elezibi napisał:
    Mam umowę na G12w w ktorej nie ma zapisów o zmianie ceny
    A masz w tej umowie ceny bez przekroczenia progu?
  • #12 20568764
    bwc
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Mam taryfę G12 w Enei, 3 fazy. Limit 2000kWh przekroczyłem gdzieś około 8-9 kwietnia.
    Ceny powyżej limitu 2000kWh:
    G12 wt
    energia 1,3286x17 =22,59
    jakościowa 0,0242x17 = 0,41
    zmienna sieciowa 0,3050x17 = 5,19
    kogeneracyjna 0,00496x17= 0,08
    razem =28,27+23%vat=34,77

34,77zł/17kWh=2,0453zł/kWh

G12 nt
    energia 0,6118x253 =154,79
    jakościowa 0,0242x253 = 6,12
    zmienna sieciowa 0,1004x253 = 25,40
    kogeneracyjna 0,00496x253= 1,25
    razem =187,56+23%vat=230,69

230,69zł/253kWh=0,9118zł/kWh

W cenach nie ująłem opłat stałych, gdyż przy małym zużyciu znacząco podnoszą cenę brutto za kWh.
    elezibi napisał:
    Jak ktoś sporo zużywa (bez pv) to został wydymany, i lepiej przejść na G11.

W Enei nadal jest różnica w cenie wt/nt po przekroczeniu 2000kWh, więc zmiana na G11 jest bezsensowna.
  • #13 20568845
    zbich70
    Poziom 43  
    Ale to są dane z faktury. I nie masz tego w umowie.
    A dlaczego są takie stawki? Pytaj na Wiejskiej 10, Alejach Ujazdowskich 1, lub Alejach Jerozolimskich 181.
  • #14 20568870
    bwc
    Poziom 27  
    zbich70 napisał:
    Ale to są dane z faktury. I nie masz tego w umowie.
    A dlaczego są takie stawki? Pytaj na Wiejskiej 10 lub Alejach Jerozolimskich 181.

Do do mnie czy do kogo? Bo nie czaję kontekstu.
  • #15 20568873
    zbich70
    Poziom 43  
    bwc napisał:
    Do do mnie czy do kogo? Bo nie czaję kontekstu.
    A do kogo był post #12?
  • #16 20568894
    bwc
    Poziom 27  
    zbich70 napisał:
    A do kogo był post #12?

lukiiiii napisał:
    Pozostawiam Wam komentarz.

Więc komentuję merytorycznie. Ty na razie nic merytorycznego nie napisałeś.
  • #17 20568937
    zbich70
    Poziom 43  
    bwc napisał:
    Ty na razie nic merytorycznego nie napisałeś.
    Napisałem w #2.

PS. Takich postów będzie coraz więcej. Niebawem druga połowa roku i coraz więcej konsumentów energii przekroczy "magiczne" 2000 kWh.
    Wtedy się zacznie...
  • #18 20569359
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 20569384
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2583
    michał_bak napisał:
    Cena w limicie do 2000kWh jest sztucznie zaniżona

Czyli, że jak ludziska mają chociaż przez jakiś tam czas trochę tańszy prąd to źle, bardzo źle, to gorsze niż 500+, bo
    zbich70 napisał:
    Masz już pisowski NOWY ŁAD

Przecież jakby już od 1 stycznia była rynkowa cena prądu to byłoby nowocześnie, europejsko, i wówczas nikt by nie pluł
    zbich70 napisał:
    Pytaj na Wiejskiej 10, Alejach Ujazdowskich 1, lub Alejach Jerozolimskich 181.

Syndrom niewolnika się odpalił niektórym?
    V.
  • #20 20569710
    elezibi
    Poziom 21  
    Ocena: 122
    Na pisemku z PGE sama energia

G12W
    do 2000
    wt - 0,5999
    nt- 0,4218

po 2000
    wt- 0,8585
    nt- 0,8585

G11
    do 2000 - 0,5092
    po 2000 - 0,8585

Czy wt czy nt po 2000 ta sama cena , powinno być drożej ale jakaś różnica (taniej nocą) chyba powinna być zachowana.
    Po to były 2 taryfy by zachęcić do konsumpcji w nocy???

W poście #12 widać że w Enei jest różnica wt/nt po 2000, a pge podało jednakowe ceny.
  • #21 20569887
    zbich70
    Poziom 43  
    vorlog napisał:
    Syndrom niewolnika się odpalił niektórym?
    Dokładnie tak. Liczę każdą kilowatogodzinę, żeby zmieścić się w limicie 2000 kWh i na koniec roku nie obudzić się z ręką w nocniku.
    Wcześniej nie musiałem tego robić!
    Pracodawca też pensji nie chce podnieść, bo koszty utrzymania firmy są coraz większe i nieprzewidywalne.
    Zatem trzeba pracować za darmo niczym właśnie niewolnicy.
    I nie wolno narzekać, tylko trzeba wychwalać pod niebiosa pana i władcę jaśnie nam panującego.
  • #22 20569925
    vorlog
    Poziom 40  
    zbich70 napisał:
    Liczę każdą kilowatogodzinę, żeby zmieścić się w limicie 2000 kWh

Pięknie z Twojej strony.
    A co byś liczył, gdyby tego limitu nie było, jedynie od strzała cena rynkowa? I na jaki adres byś kierował swe gorzkie żale?
    Może też wypadałoby przywrócić "właściwy" VAT na żywność, dlaczego mamy płacić "sztucznie zaniżony"...
    V.
  • #23 20569936
    zbich70
    Poziom 43  
    vorlog napisał:
    A co byś liczył, gdyby tego limitu nie było,
    Liczyłbym koszty życia po staremu, tak jak było wcześniej.
  • #24 20569937
    vorlog
    Poziom 40  
    zbich70 napisał:
    Liczyłbym koszty życia po staremu, tak jak było wcześniej.

Podobnie jak 90% ludności Europy od czasu jak kacapski debil rozpoczął wojenkę o tytuł cara wszechkacapii...
    Oczywiście to "prezesa" robota?
    zbich70 napisał:
    Pracodawca też pensji nie chce podnieść, bo koszty utrzymania firmy są coraz większe i nieprzewidywalne.
    Zatem trzeba pracować za darmo niczym właśnie niewolnicy.

To za kogo Ty pracujesz u tego Twojego szefa? Za ciecia?
    Bo z mojego poletka sądząc z podwyżkami dla FACHOWCÓW problemu nie ma.
    Ba! Trudno dobrego speca-elektryka znaleźć, nawet za konkretne pieniądze. Nikt za darmo nie pracuje.
    Rozumiem, że przed 2015 rokiem miałeś kasiory po uszy? Za co? I gdzie?
    Jak to jest, że (przykładowo) moja firma przez ostatnie lata bije rekordy produkcji pomimo wyższych kosztów działalności? I to zaopatrując przede wszystkim rejon tzw. Polski B? I całkiem sporo znanych mi firm jakoś nie płacze tylko jedzie z koksem, zaś jedynym ich problemem są braki pracowników.
    Przestań pierdzielić farmazony...
    V.
  • #25 20569940
    zbich70
    Poziom 43  
    vorlog napisał:
    Bo z mojego poletka sądząc z podwyżkami dla FACHOWCÓW problemu nie ma.
    Podaj adres pocztowy i e-mail.
  • #27 20569944
    zbich70
    Poziom 43  
    Dziekuję. Ale to nie jest moja specjalizacja.
    Mógłbym zatrudnić się i ciebie. Ale co? Mam porzucić całe doświadczenie i teraz być operatorem wózka lub suwnicy? A może po godzinach ręcznie towary nosić? Bo i takie praktyki są spotykane.
  • #28 20569950
    vorlog
    Poziom 40  
    zbich70 napisał:
    Mam porzucić całe doświadczenie i teraz być operatorem wózka lub suwnicy?

Ależ nie.
    Miałem na myśli specjalistów-elektryków/elektromechaników, automatyków- niekoniecznie inżynierów, choć takich też mam "pod opieką".
    Specjalizacja obejmuje konserwacje, serwis, montaż urządzeń dźwignicowych, przy czym zrobienie uprawnień konserwatora UTB (bo i udział w badaniach odbiorczych wchodzą w grę) firma "wspomaga".
    Niestety, szarpidruty z budowlanki czy zakładów energetycznych odpadają w przedbiegach- nie ta liga. Temat znam z autopsji, bo uczestniczę w rozmowach kwalifikacyjnych, choć nie mój dział.
    Inna rzecz- ja specjalizację zmieniałem kilka razy w życiu, owszem, cały czas jako elektrotechnik- od elektromechanika przez elektroenergetyka i automatyka-specjalistę utrzymania ruchu po projektanta-elektryka urządzeń dźwignicowych. I nie płaczę z tego powodu, choć mam kilka lat do emerytury...
    V.
  • #29 20569958
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 20569962
    vorlog
    Poziom 40  
    Jarzabek666 napisał:
    jak nie szanowali pracowników to teraz ich nie ma.

Nie, przyjacielu- po prostu specjalistów na mieście nie ma.
    Starzy się wykruszają bo wiek, bo zdrowie i zakaz pracy na wysokości, młodych nikt nie kształci, a jakby nawet chciał to młodzi mają naukę w dupie, im się należy- bez własnego zaangażowania, bez woli nauki, bez przyłożenia się do roboty.
    Co roku mam na warsztacie montażowym kilku praktykantów/stażystów przed dyplomem, i na dobrą sprawę nima specjalnie kogo wybrać i zostawić/wdrożyć do zawodu. No chyba w roli klienta FB i innego badziewia. A taki dupek, co ledwie śrubokręt w łapie utrzymać potrafi, od razu liczy na stawkę powyżej średniej krajowej.
    V.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy opłacalności taryfy G12 1 faza Enea po przekroczeniu rocznego zużycia energii elektrycznej 2000 kWh. Użytkownicy porównują ceny energii w taryfie dziennej i nocnej, wskazując na różnice w kosztach po przekroczeniu limitu. Wiele osób zauważa, że po przekroczeniu 2000 kWh ceny stają się wyższe, a umowy nie zawsze chronią przed podwyżkami. Pojawiają się również wątki dotyczące polityki energetycznej, wpływu rządu na ceny oraz porównań z innymi krajami. Użytkownicy sugerują, że zmiana taryfy na G11 może być korzystna, ale niektórzy twierdzą, że taryfa G12 nadal jest opłacalna. Wskazują na potrzebę lepszego zabezpieczenia umów oraz na problemy związane z siłą nabywczą i kosztami życia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA