logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf 7 1,2 TSI - Podczas pracy na wolnych obrotach nierówna praca

puncio1 06 Maj 2023 07:54 2289 7
REKLAMA
  • #1 20568519
    puncio1
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    Witam. Koledzy mam Golfa 7 silnik 1,2 TSI 110kM z 2016r mam go od nowości. Samochód garażowany parę razy mi się tak stało że rano podczas odpalania gdy normalnie odpalił silnik zaczął szarpać i nierówno chodzić obroty falowały i zaświeciła się kontrolka silnika po około 5 min już wszystko było oki. Odczytałem błędy VCDS i było uszkodzenie wypadanie zapłonu cylindra 1 i 4 sporadyczne częstotliwość 1 raz. Mam przejechane 76 tyś.olej wymieniam co rok wraz z wszystkimi filtrami.Świece komplet wymienione 3 lata temu czyli przejechałem na nich jakieś 30 tyś.Sprawdzilem instalację elektryczną nie nadgryziona przez kuny. Mam pytanie może mi ktoś podpowiedzieć co mogę sprawdzić wymienić a może VDCS jeszcze coś pomierzyć? Proszę o rady.
  • REKLAMA
  • #2 20568604
    JayRo
    Poziom 39  
    Ocena: 965
    Z tymi kunami to miałem taki przypadek, że nie było widać żadnych śladów ugryzień na przewodach. Jednak przewody były poprzebijane zębami ostrymi jak szpilki, widać to było w ciemności w postaci skaczących iskierek a skutkowało to wypadaniem zapłonów. Odważni mogą próbować ''przejechać'' dłonią wzdłuż przewodów, a przebicie jeśli występuje będzie na pewno odczuwalne. Warto sprawdzić rezystancję przewodów i porównać z danymi producenta, jak i połączenia przewodów z modułem cewki zapłonowej bo czasem potrafią się utlenić. Ostatecznie jak wszystko będzie wydawać się w porządku, podstawić sam moduł.
  • REKLAMA
  • #3 20568611
    puncio1
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    Czyli co spryskać kontakty cewek z wtyczkami preparatem do styków? A o jakim module myślisz o cewkach? A czy dwie były by uszkodzone na raz? I dlaczego zawsze na zimnym silniku a potem jest oki?
  • REKLAMA
  • #4 20568814
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 20568833
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21098197
    ziooober88
    Poziom 15  
    Ocena: 491
    Witam, kolego czy udało Ci się rozwiązać ten problem? Od jakiegoś czasu i u mnie występuje taka nierówna praca na wolnych obrotach po odpaleniu samochodu. W jaki sposób rozwiązałeś swój problem?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nierówną pracą silnika 1,2 TSI w VW Golfie 7 podczas pracy na wolnych obrotach, szczególnie po porannym odpaleniu. Silnik szarpie, obroty falują, a kontrolka silnika się zapala. Po odczycie błędów VCDS stwierdzono sporadyczne wypadanie zapłonu na cylindrach 1 i 4. Użytkownik wymienił świece, regularnie zmienia olej i filtry, a instalacja elektryczna nie wykazuje uszkodzeń. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie przewodów zapłonowych pod kątem uszkodzeń, ewentualną wymianę cewek zapłonowych oraz zbadanie problemu nagaru na zaworach. Pojawia się pytanie o przyczyny wypadania zapłonu na dwóch cylindrach jednocześnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA